ACTUALITAT

El CEIP Costa i Llobera primer premi del concurs “Jo també vull ser científica”

[quads id=25]

Els alumnes de 4rt d’Educació Primària del CEIP Costa i Llobera de Pollença varen guanyar un dels primers premis del concurs escolar “Jo també vull ser científica” que convoca la conselleria d’Eduació i Universitat del Govern de les illes Balears, a través de l’IBSTEAM i en col·laboració amb la IB Dona amb motiu del Dia Internacional de la Dona i la Nina en la Ciència (11 de gener).

La tutora de 4t d’Educació Primària del CEIP Costa i Llobera, Núria Vallori Barbero. ha explicat que “dijous ens varen cridar des d’IBSTEAM per informar-nos de què eren finalistes i que dilluns havíem de recollir el premi”. i Ahir, dilluns 12 de febrer, “vàrem anar a la Conselleria d’Educació i ens varen otorgar el primer premi de la modalitat 1 (exposició i redecoració d’un espai del centre)”.

En aquesta quarta edició del concurs escolar “Jo també vull ser científica” hi participaren un total de 52 centres de les Illes Balears i es lliuraren fins a 172 projectes de les categories A d’infantil de 1r i 2n de primària; la B de 3r a 6è de primària, i la C de secundària, batxillerat, formació professional bàsica i cicles formatius de grau mitjà.

D’aquests 52 centres, 18 han estat premiats i, entre els premiats, s’hi compta el CEIP Costa i Llobera que va presentar un projecte que els alumnes de quart treballaren “de forma transversal dintre d’una SA (situació d’aprenentatge)” amb l’objectiu “d’acostar la ciència als més petits i petites i sobretot empoderar a les nines a fer carreres STEAM”, ha explicat la mestra Núria Vallori.

Dones científiques i compromeses

Per centrar l’exposició “vam començar per estudiar les feines de les biòlogues marines i així conscienciar a la vegada de la importància de cuidar el mar Mediterrari (i tots en general). Va venir Gigi Torras, coordinadora de l’associació Arrels Marines per xerrar-nos de la seva feina i les dificultats que ha tingut pel fet de ser dona”, ha apuntat Vallori. De fet, “bona part de l’exposició està dedicada a les dones biòlogues marines i a la contaminació de la mar”, ha senyalat.

A més de Gigi Torras, també va anar al CEIP Costa i Llobera la científica Nicole Mahy, qui “ens va contar la feina que feia quan era investigadora. Va investigar sobre l’alzhèimer i el pàrkingson i ens va contar con funcionava el cervell, com utilitzaven el model animal per investigar. Ens va convidar al programa de Ràdio Pollença, Minuts de ciència“, ha comentat la Mestra de 4t. No debades, “un apartat de l’exposició està dedicant al que ella ens va contar”, ha afegit.

A més a més, “una altra petita part de l’exposició hi ha diferents dones científiques que han tingut premis al llarg de la història”, ha explicat Vallori.

Una exposició encara visitable

Tota aquesta feina entorn de l’exposició es va presentar a totes les classes d’Educació Primària de l’escola Costa i Llobera i a les famílies que varen voler assistir-hi. De fet, l’exposició encara està posada al hall de l’escola i es pot visitar. De fet, si algú estàs interessat en què el mateix l’alumnat que ha participat al projecte els faci l’explicació, “ens poden concertar abans la cita”, ha apuntat Núria Vallori.

Acte de lliurament dels premis

El lliurament dels premis va tenir lloc ahir, 12 de febrer, a la Sala d’Actes de la mateixa conselleria d’Educació i Universitats. Assistiren a l’acte, els estudiants dels centres guanyadors i els seus professors que foren rebuts pel director general de Personal Docent i Centres Concertats, Ismael Alonso, i la directora de l’IBDona, Catalina Maria Salom, a més del Cap del Servei de Formació Permanent del Professorat, Rafel Maura.

A més del CEIP Costa i Llobera de Pollença, foren premiats el CEIP Santa Agnès de Corona (Eivissa), CEIP Nostra Senyora de Jesús (Eivissa), CEIP Nadal Campaner Arrom (Costitx), IES Santa Maria (Santa Maria del Camí), IES Port d’Alcúdia, FECIB Sant Vicenç de Paül (Inca), CEIP Es Cremat (Vilafranca), CEIP Cervantes (Eivissa), CEIP Anselm Turmeda (Palma), CEIP Robines (Binissalem), CEIP Venda de n’Arabí (Santa Eulària des Riu), CC La Salle (Inca), IES Binissalem i IES Sa Colomina (Eivissa).

Tots ells varen rebre un lot de productes educatius.

A més, durant l’acte, la científica Elena Jordana Lluch, investigadora post doctoral de l’IDISBA, es va adreçar als presents per fer-los un retrat sobre el paper de la dona dins la ciència. L’acte es va retransmetre per streaming perquè pogués ser seguir per tots els alumnes dels centres guanyadors.

La Conselleria d’Educació i Universitats organitza el concurs «Jo també vull ser científica» amb l’objectiu de fomentar les vocacions científiques i tecnològiques entre les nines i els adolescents de diferents etapes educatives i fer visible el treball que han desenvolupat i desenvolupen les dones en aquest àmbit perquè els puguin servir de referent.

Publicacions relacionades

Back to top button