Detecten molts crancs blaus a la Gola
Aquests dies, un lector del Port de Pollença va informar-nos que havia anat a passejar per la zona humida de la Gola i havia detectat molts exemplars de cranc blau, la qual cosa considerava un greu problema, motiu pel qual convidava a prendre mesures per frenar la proliferació d’aquesta espècie invasora.
El primer exemplar de cranc blau detectat al municipi de Pollença es va localitzar a la Gola, un 24 de juliol de 2017. De fet, juntament amb la desembocadura del torrent de Sant Jordi, a ca na Volentina, la Gola és un dels dos indrets en què és permesa la pesca recreativa del cranc blau al municipi de Pollença.
Per pescar crancs blaus, cal demanar una autorització al Consell de Mallorca. A més a més, cal complir algunes condicions entre les quals és de destacar que només es pot pescar amb canya i fil, amb el salabret i pinces com a elements auxiliars per a la seva extracció de l’aigua.
Una vegada s’hagin capturat els exemplars s’haurà de presentar el resum de captures inclòs en l’autorització en un termini màxim de 30 dies naturals després que finalitzi la vigència de l’autorització.
Els exemplars extrets seran per a consum propi, en cap cas per a comercialitzar.
El primer exemplar de cranc blau detectat al municipi de Pollença, precisament es va localitzar a la Gola, un 24 de juliol de 2017. Aleshores, es parlava d’una de les pitjors espècies invasores de la Mediterrània. Aquell mateix 2017, es varen detectar crancs blaus a altres indrets de Mallorca i Menorca, mentre que el 2018 va arribar a Eivissa i Formentera.
Originari de l’Atlàntic Occidental, aquest crustaci habita estuaris i aigües costeres amb fons arenosos o fangosos de fins a 90 metres de profunditat. L’any 1935 es va detectar la seva presència al mar Mediterrani i el 2014 es va realitzar la primera captura a l’Albufera valenciana. Pocs anys després, arribava a les illes Balears.