VUITANTÈ DIA: APROVADA LA DARRERA PRÒRROGA DE L’ESTAT D’ALARMA

247

Ahir, dimecres 3 de maig, vuitantè dia d’estat d’alarma, el Congrés dels diputats va aprovar la darrera pròrroga d’aquesta etapa etapa prèvia a l’inici de la “nova normalitat” marcada pel coronavirus.

Per altra banda, ahir mateix, l’Associació d’Antics Blauets de Lluc anunciaren que aquest 2020 no hi haurà Pujada de la part forana a Lluc a peu que, des de fa més de 40 anys, es fa el segon cap de setmana de setembre. Segons els organitzadors, la incertesa i no poder garantir el risc zero de contagis, els ha empès a prendre aquesta decisió.

Ajudes lloguer 2020

El Govern de les illes Balears ha obert el període de sol·licitut d’ajudes al lloguer 2020, una convocatòria a la qual destinarà 8’8 milions d’euros.

Hi poden accedir totes les persones amb uns ingressos màxims anulas de 23.041 euros i amb un lloguer de fins a 900 euros. Des del Govern anuncien que subvencionaran fins a un 50 per cent del lloguer.

PUBLICITAT

Com per a altres tràmits, la sol·licitud d’aquestes ajudes s’ha de fer principalment de forma telemàtica. Per a més informació, podeu consultar aquí.

Balanç covid-19

Des del Centre de Salut de Pollença, la situació es manté dins aquesta “tranquil·litat continguda” per mor de la pandèmia.

Pel que fa a l’evolució de la malaltia a les illes Balears, durant les 24 hores prèvies a ahir 3 de juny, va estar marcada per 7 nous contagis (6 per PCR i 1 per anticossos), 0 defuncions i 9 altes. O sigui que, des que es va iniciar la malaltia, a les illes Balears, s’han detectat 2.198 casos dels quals 1.725 han superat la malaltia i 226 han mort. Ara mateix, el número de casos actius de coronavirus és de 247.

A nivell mundial, la xifra de casos confirmats de coronavirus s’eleva fins als 6.445.457 dels quals 382.451 han estat exitus. El país més afectat del món pel coronavirus és els Estats Units d’Amèrica amb 1.841.629 casos i 106.696 defuncions, seguit de Brasil amb 555.383 casos i 31.199 defuncions, i de Rússia amb 5.208 defuncions. L’Estat espanyol, amb 240.326 casos i 27.128 defuncions, és el cinquè país del món més afectat per la pandèmia.

Fins a les 12 hores, als carrers marcats en vermell, no hi haurà aigua corrent perquè arreglen una avaria a la xarxa municipal.

Nova rectificació: a partir del 22 de juny, s’obrin les portes a l’exterior

En una nova rectificació, el Govern espanyol va anunciar que, a partir del 22 de juny, s’obriran les portes a l’exterior, o sigui que podran arribar els primers turistes quinze dies abans de l’1 de juliol que era la data que havien avançat.

Aquesta era una de les mesures que la presidenta del Govern de les illes Balears, Francina Armengol, havia demanat a l’executiu espanyol. De fet, a partir del 15 de juny, a la Platja de Palma, es durà a terme una prova pilot i els primers turistes podran fer vida “normal”, sense haver de passar quarantena.

Tot i amb això cal insistir que aquesta obertura cap a l’exterior està condicionada a què el territori en qüestió hagi assolit la Fase 3, en la qual ja s’hi troba Formentera i en què, si tot va bé, entraran Mallorca, Menorca i Eivissa aquest dilluns 8 de juny.

Els ciutadans de l’Estat espanyol que visquin en territoris on no s’hagi assolit la Fase 3, mantenindran les restriccions i no podran passar a la “nova normalitat”.

De l’estat d’alarma a la nova normalitat

L’estat d’alarma es decretà el 16 de març de 2020 per quinze dies transcorreguts els quals s’han aprovat fins a 6 pròrrogues de manera que el final d’aquesta anòmala situació conclourà el 21 de juny.

La darrera pròrroga es va aprovar amb el suport de 177 diputats dels partits del bloc de la investidura (PSOE, Unides Podem, PNB, Más País…), 18 abstencions (ERC i EH Bildu) i 155 en contra (PP, Vox, Junts per Catalunya i les CUP).

Per entrar a la “nova normalitat”, el territori en qüestió ha d’haver assolit la Fase 3, cosa que les illes Balears previsiblement entrarà aquest dilluns 8 de juny. Amb l’entrada a la Fase 3, els governs espanyol retornarà les competències a les comunitats autònomes. Aleshores, a partir del 8 de juny, tal i com ha anunciat la presidenta del Govern de les illes Balears, Francina Armengol, es reprendrà la mobilitat interilles. Tanmateix, però, el Govern espanyol té previst aprovar un reial decret amb les normes que han de regir la “nova normalitat”, durant el Consell de Ministres d’aquest 9 de juny. Aquesta normativa inclourà “totes les mesures de prevenció, contenció i coordinació per fer front a la pandèmia” a partir del 21 de juny. D’aquestes mesures, en tractaran en el proper consell interterritorial de Sanitat.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
TOT MARCO digital
PUBLICITAT