VUITANTA-QUATRÈ DIA: PLUGES I CANVI DE FASE

313
Ballugall va interpretar "El teu davantal", poema de Miquel Bota musicat per Damià Sales.

Ahir, diumenge 7 de juny, vuitanta-quatrè dia d’estat d’alarma, les pluges varen marcar el pas de la Fase 2 a la Fase 3 de desescalada. En alguns moments, les precipitacions varen ser intenses. Aquesta inestabilitat es manté avui, dilluns 8 de juny, fins a les 17 hores, moment en què el nord de Mallorca deixarà d’estar en fase groga per pluges i tempestes, segons l’AEMET.

Homenatge a Miquel Bota

Un centenar de persones, amb mascaretes i complint amb les distàncies de seguretat, seguiren l’homenatge al poeta i cronista de Pollença, Miquel Bota Totxo, amb motiu del centenari del seu naixement.

Va ser un acte senzill i familiar, que conduiren els regidors de Cultura i de Biblioteques, Josep Marquet i Mateu Soler, i que comptà amb la participació de formacions musicals com Ballugall o Toni Campomar de Corda Amarada, que interpretaren poemes de Miquel Bota musicats per ells, però també de diferents amics i coneguts de Bota Totxo que bé recitaren poemes d’en Miquel o per a en Miquel.

El batle de Pollença, Bartomeu Cifre Ochogavia, va tancar l’acte amb una breu semblança de la persona que va ser Miquel Bota Totxo.

PUBLICITAT

Les pluges varen obligar a translladar l’acte de la plaça Vella a la Parròquia de la Mare de Déu dels Àngels. Inicialment, l’acte poètic i musical amb motiu del centenari del naixement de Miquel Bota Totxo s’havia de fer al migdia, però es va fer acabada la missa.

Marquet i Soler exerciren de presentadors d’un acte que destacà per la seva senzillesa.

Nou cas de violència de gènere

Per segon dia consecutiu, la Policia Local de Pollença va haver d’atendre un altre cas de violència de gènere. Dissabte 6 de juny, ja va haver d’intervenir en un cas de matxisme que va acabar amb la detenció del presumpte agressor.

Per altra banda, els agents varen efectuar una prova d’alcoholèmia que va donar positiu.

Pluviometria

Les pluges, puntualment intenses, varen fer acte de presència durant el matí d’ahir, diumenge 7 de juny. Entre ahir i la matinada d’avui, 8 de maig, a l’estació meteorològica del carrer Creus de Pollença, s’han registrat fins a 43’2 litres per metre quadrat.

Durant ahir, es recolliren 30’4 litres per metre quadrat als quals s’han d’afegir 10’8 litres per metre quadrat caiguts fins a primera hora d’avui dilluns 8 de juny.

Des que es va iniciar l’any, a Pollença, s’han recollit 481’9 litres per metre quadrat, una quantitat important que supera amb 117’9 litres per metre quadrat la mitjana habitual en aquestes dates.

Balanç covid-19

El conjunt de les illes Balears estan en Fase 3 a partir d’avui, 8 de juny. Això no obstant, als Centres de Salut, continuen funcionant com les darreres setmanes. És possible que, durant els propers dies, s’anunciïn noves mesures, però de moment tot continua igual. En aquest sentit, s’ha de destacar que, abans d’anar al Centre de Salut, sempre s’ha de telefonar prèviament.

A Pollença, com s’ha repetit aquests darrers dies, hi ha un cas de covid-19 actiu, que evoluciona favorablement i que aquesta setmana que avui comença acabarà l’aïllament.

Des que s’inicià la pandèmia, a Pollença, hi ha hagut vuit casos de coronavirus dels quals un va ser exitus i tots els altres han superat la malaltia.

A les illes Balears, durant les vint-i-quatre hores prèvies a ahir diumenge 7 de juny, hi va haver set nous contagis de coronavirus i altres 7 altes mèdiques. Des de fa sis dies, no es produeix cap defunció per coronavirus.

Des de l’inici de la pandèmia, a les illes, s’han registrat 2.230 casos de covid-19 de les quals 226 han estat exitus i 1.781 han superat la malaltia.

Fase 3, què es pot fer?

Amb l’entrada a la Fase 3, les comunitats autònomes recuperen competències que, durant l’estat d’alarma, ha gestionat el Govern espanyol. De fet, les mesures de flexibilització i regulació d’algunes restriccions per a aquest estadi previ a la “nova normalitat”, ja han estat establertes pel Govern de les illes Balears.

Segons el decret publicat al Butlletí Oficial de les illes Balears (BOIB) d’ahir diumenge, a partir d’avui 8 de juny, es pot circular entre Illes i se suprimeixen les franges horàries pels col·lectius de població.

A més a més, es permetrà el consum a la barra amb una distància de dos metres entre clients o grups de glients. S’amplia fins al 75 per cent l’ocupació tant a l’interior com a les terrasses dels locals d’hosteleria i de restauració.

Els autoserveis continuen prohibits com també els locals i dicoteques d’oci nocturn.

I les zones comunes d’hotels i allotjaments turístics podran obrir al 60 per cent.

Als locals comercials, l’ocupació pot arribar al 50 per cent i disposar d’un horari d’atenció preferent als majors de 65 anys.

I els mercats ambulants poden instal·lar la meitat dels llocs autoritzats habituals.

Per altra banda, l’aforament als llocs de culte com a esglésies s’amplia també fins al 75 per cent.

També les noces es podran fer amb el 75 per cent de l’aforament màxim i sense sobrepassar les 150 convidats si la festa és a l’aire lliure i els 75 canvidats si és en un espai tancat.

Pel que fa a les vetles, han de ser amb un màxim de 50 persones a l’aire lliure o 25 persones en espai tancats. Les comitives d’enterrament no poden superar les 50 persones.

Museus, biblioteques, monuments, cinemes, teatres, auditoris i circs poden desenvolupar la seva activitat sense superar el 50 per cent de l’aforament ni les 80 persones en espais tancats.

Els clubs esportius de lligues no professionals federats podran realitzar entrenaments de fins a 20 persones i evintant el contacte físic.

Es permetran visites turístiques de fins a 20 persones amb guia.

També s’autoritzarà l’obertura de parcs zoològics i aquaris amb un aforament màxim del 50 per cent.

A més a més, s’autoritzen congressos, trobades, reunions de negocis, conferències i esdeveniments sense superar els 80 assistents.

Es podran realitzar activitats de temps lliure per a infants i joves, amb un màxim de 60 participants d’entre 6 i 16 anys, i grups de 10 per monitor.

A les platges, es mantenen les distàncies de 2 metres, però els grups poden arribar fins a les 20 persones.

Als centres de dia, obrin amb cita prèvia amb un màxim del 50 per cent d’aforament. I, a les residències, podran rebre dues visites a la setmana, de la mateixa persones i durant 30 minuts com a màxim.

Els centres educatius es mantendran oberts, faran activitats de reforç i tutories amb cita prèvia, amb un màxim de 10 alumnes a Infantil i de 15 alumnes a la resta de nivell educatius. Els alumnes amb necessitats especials, els grups màxims seran de 5.

Acabat el curs escolar, entre el 19 i el 30 de juny, tot el personal docent s’haurà de reincorporar al centre de forma presencial.

Des del Govern, apunten que s’ha de fomentar el teletreball per a tots els treballadors que puguin realitzar la seva activitat laboral a distància. Per altra banda, les empreses podran elaborar protocols de reincorporació per ajustar els horaris, sempre complint amb les mesures d’higiene i prevenció per als treballadors.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT