VUITANTA-DOSÈ DIA: AMB LA FASE 3, ES PODRÀ VIATJAR ENTRE ILLES

303

Ahir, divendres 5 de juny, vuitanta-dosè dia d’estat d’alarma, es va saber que les illes Balears entraran a la Fase 3 de desescalada amb la qual cosa es podrà viatjar entre illes, via aèria i marítima, sense justificar-ne la causa.

En clau local, tant al carrer com al Centre de Salut, la desescalada evoluciona amb aquesta excepcional normalitat.

Pel que fa a la solidaritat dels pollencins, continua el degoteig d’ajudes a aquelles entitats que ajuden les famílies que pateixen la crisi econòmica derivada de la covid-19. Ahir, les Missioneres dels Sagrats Cors de Pollença i Càritas parroquial va rebre un donatiu d’aliments per part del Rotary Club Pollença.

Les Missioneres dels Sagrats Cors estan molt agraïdes amb els donatius, entre els quals aquest del Rotary Club Pollença.

Assemblea General del Puig

El president de l’Obreria del Puig, Joan Ferriol, informa que, degut a les restriccions per evitar contagis de covid-19, l’Assemblea General se celebrarà el 26 de juny, al Convent de les monges dels Sagrats Cors, sense públic.

PUBLICITAT

Durant l’Assemblea General, els membres de l’Obraria passaran comptes sobre l’exercici passat i parlaran de les inversions futures. En aquest sentit, Ferriol avança que “el projecte de restauració de la Torre està en marxa, però no podem anar a buidar-la, perquè necessitam un helicòpter”. De fet, aquest no és l’únic impediment per realtizar feines allà dalta, sinó que “també havíem de netejar, tallar pins sobretot, i no hi hem pogut anar per mor del confinament”, apunta Ferriol.

Sigui com sigui, aquest 26 de juny, durant l’Assemblea General de l’Obraria del Puig, es debatrà sobre les necessitats del Puig. Qui vulgui rebre l’acta en què es recolliran els temes tractats durant la reunió, pot sol·licitar-la a través del correu electrònic: obreriapuigpollensa@gmail.com

Ternelles, camí privat

La premsa autonòmica es fa ressò avui d’un auto del Tribunal Superior de Justícia de Balears (TSJB) dictat el 29 de maig, segons el qual es tanca a favor de la propietat de Ternelles.

Si en el termini de mig any, l’Ajuntament no adapta el planejament urbanístic de Pollença al Pla d’Ordenació dels Recursos Naturals (PORN) de la Serra de Tramuntana eliminant la servitud de pas peatonal fins al Castell del Rei i cala Castell, tot el consistori haurà d’assumir importants multes, ja que podrien incórrer en un delicte de desobediència a l’autoritat.

La vall de Ternelles amb el camí, al centre, que arriba a Cala Castell.

Balanç covid-19

En el conjunt de les illes Balears, durant les 24 hores prèvies a ahir 6 de juny, es varen produir deu nous contagis amb la qual cosa el nombre de casos confirmats de covid-19 des que s’inicià la pandèmia s’eleva als 2.215 casos. I catorze altes, amb la qual cosa el nombre de persones que han superat la malaltia és de 1.764. No es va produir cap defunció. Per tant, el nombre d’òbits es manté en 226 casos.

A nivell mundial, s’han detectat 6.752.049 casos i 395.233 defuncions. El país més afectat per la covid-19 són els Estats Units d’Amèrica amb 1.897.838 casos i 109.143 defuncions, seguit de Brasil amb 614.941 casos i 34.021 defuncions, i de Rússia amb 614.941 casos i 5.717 defuncions. L’Estat espanyol es manté com al cinquè país més afectat per la pandèmia amb 240.978 casos i 27.134 defuncions.

Mobilitat interilles

De les mesures més destacades a la Fase 3, la mobilitat interilles és la més esperada. En aquest sentit i segons va explicat el conseller conseller de Mobilitat i Habitatge, Marc Pons, després de mantenir una reunió amb el Ministeri de Mobilitat, Transports i Agenda Urbana, la presidenta de les Illes Balears, Francina Armengol, dictarà una ordre que aixecarà les restriccions de mobilitat entre les illes a partir del dilluns dia 8 de juny.

La fase 3 obre sense restriccions el transport aeri i marítim regular comercial entre les illes i també el particular o professional; o sigui que l’entrada en la fase 3 implica també llibertat de vol entre illes per a les aeronaus privades i també la navegació entre illes de les embarcacions, tant particulars com professionals,  com ara les embarcacions de lloguer  o de transport turístic.

El conseller Marc Pons va assegurar que les companyies aèries que operen els vols interilles i també les que cobreixen les rutes marítimes ja han mostrat la seva disposició a anar adaptant la seva oferta a l’increment de la demanda que es preveu que s’anirà produint.

La previsió és que la major oferta es produeixi a partir de la setmana del 15 de juny i no de manera immediata a partir del proper dilluns dia 8.

El que sí que ja s’ha acordat és l’increment de freqüències marítimes entre Eivissa i Formentera, que a partir de dia 8 passaran a tenir un total de 18 freqüències, multiplicant per dos l’actual oferta.

Fins a la finalització de la fase 3, es mantindran els controls sanitaris en els ports i aeroports per part del Govern de les illes Balears. A partir de la “nova normalitat”, aquests controls seran assumits pel Govern de l’Estat.

Altres mesures de la Fase 3

L’ocupació de les terrasses passa del 40 per cent al 75 per cent. A l’hora que es permetrà el consum a la barra sempre que es garanteixi una separació mínima de dos metres entre els clients o grups de clients.

A més, també es permetrà l’obertura d’establiments i locals minoristes i d’activitats de serveis professionals amb independència de la superície útil d’exposició i venda, limitant l’aforament al 50 per cent.

Els mercadets ambulants que operen a la via píblica, hauran de garantir la limitació a la meitat dels llocs habituals, limitant l’afluència de clients per garantir la distància de seguretat fixada en dos metres.

Els hotels i allotjaments turístics podran obrir les zones comuns fins a un 50 per cent de l’aforament. A més a més, els espais tancats on se celebrin esdeveniments i altres activitats, s’hauran de ventilar cada dues hores.

A més a més, les activitats s’haurna de planificar per a un aforament màxim de 20 persones, preferentment a l’aire lliure, evitant l’intercanvi de material i garantint la distància de seguretat o usant mascaretes.

Congresos, trobades, reunions de negocis, conferències i esdeveniments tant públics com privats, es podran realitzar sense superar els 80 asssistents.

En qualsevol cas, amb l’entrada a la Fase 3, el Govern de les illes Balears recupera competències que, durant l’estat d’alarma, ha gestionat el Govern espanyol. Per tant, serà l’executiu balear qui aquests propers dies dictarà les normes durant l’últim estadi abans de passar a la “nova normalitat”.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT