VIRUS D’ANIMALS PODEN PASSAR ALS HUMANS LA DESFORESTACIÓ N’AUGMENTA EL RISC

206

Joves pel Canvi – Jaume Reus Bennàssar

La destrucció de boscos i espais naturals, hàbitat de gran quantitat d’espècies, presenta una relació amb el nombre de virus que passen d’animals als humans, segons un estudi publicat per la Stanford University.

Basat en una investigació duta a terme a Uganda, on la desforestació i el contacte amb espècies salvatges és molt present en la societat, ens indica una conseqüència quasi impensable del canvi climàtic en una societat on la covid-19 ha causat una de les majors crisis econòmiques, sanitàries i socials des de principis del segle passat. “La covid ens ha ensenyat que, quan una pandèmia comença, és molt mala de controlar”, digué la candidata a doctorat Laura Bloomfield per al “The New York Times” i líder d’aquest estudi. “Si poguéssim reduir el percentatge de persones que es troben en contacte amb animals salvatges és una de les accions que podria evitar l’extensió de noves malalties”.

Les dades indiquen un augment de contactes entre poblacions animals i humanes degut a la destrucció dels hàbitats naturals. Actualment, un 30% de la superfície terrestre és ocupada per l’activitat agrícola. En països com Uganda, amb un gran creixement poblacional, els boscos verges han estat tallats en gran mesura per abastir la població d’aliments. Les dades mostrades pels satèl·lits, comparades amb gran quantitat d’entrevistes han demostrat l’increment de contactes.

PUBLICITAT

Però, la tala no es redueix. Els boscos tropicals d’Indonèsia i l’Amazònia són cremats artificialment, any rere any, per a crear plantacions d’oli de palma, o zones d’explotació ramadera, encoratjades per Jair Bolsonaro (en el cas de l’Amazònia), nou president de la República Federal de Brasil, el qual nega l’existència del canvi climàtic i defensa l’explotació massiva dels recursos de l’Amazones, destruint ecosistemes i reduint encara més les poblacions indígenes, grans defensores de la selva amazònica.

“Veim els animals com els causants de les infeccions, però les conclusions de l’estudi, i altres, demostra que som nosaltres qui anam cap als animals, introduint-nos en el seu hàbitat” explicà el Dr. Eric Lambin, professor de ciències de la Terra a Stanford al New York Times.

I el SARS-CoV-2 no és una excepció. Les darreres grans epidèmies i virus han estat causades per la transmissió d’animals a humans. El VIH, l’èbola, el SARS… tots són mostra d’aquesta nova realitat que estam creant, fent més sovint crisis com les que patim actualment, mostra de la complexitat d’aquest sistema que nosaltres hem trastocat.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT