VIDA QUOTIDIANA

160
Parc Monsouris de París.

Nicole Mahy

Despertar i posar la ràdio: Xina ha decidit prohibir l’ús dels Bitcoins per la quantitat excessiva d’energia que requereix la seva utilització, com es pot comprovar fàcilment amb eines com l’Index de Consum d’Electricitat de Cambridge Bitcoin. En paral·lel la Unió Europea ha creat una criptomoneda que aviat serà disponible. Una de les seves característiques és que no requereix un consum important d’energia. Gran i sàvia decisió!

Les decisions per frenar el canvi climàtic avancen en cada àmbit de la nostra vida i en cada activitat de forma més o menys eficient. D’una forma o altra hi hem de participar per assegurar que es fa l’esforç indispensable per evitar que els efectes arribin a destruir tota qualitat de vida.

els arbres, amb la seva ombra, rebaixen la temperatura exterior uns 5 graus

PUBLICITAT

A Pollença fa calor, fa molta calor i no plou. I als carrers, a les zones verdes, les places o la platja es busca l’ombra dels arbres. És que els arbres, amb la seva ombra, rebaixen la temperatura exterior uns 5 graus, suficients per tenir una percepció de frescor, al resguard del sol.

Gaudir un dinar, berenar o sopar a les taules de Llenaira sota els pins, desprès de nedar, és simple i esplèndid, relaxa, a la vegada que aporta alegria. Al contrari d’intentar passejar per les zones verdes desarbolades, ben plenes de cotxes, o bé de voler seure a les places amb bancs insuficients per fer un poc de vida social o just badar.

El Claustre tancat és només una promesa inaccessible de seure a l’ombra en un entorn que convida a la tranquil·litat i repòs. Malgrat tot, algun parc ofereix bona ombra i jocs per a petits. Sovint saturat de nens, en voldria tenir uns quants més, ben equipats amb taules per jugar-hi a cartes, escacs o parxís. També fer hi una aturada per llegir o berenar.

Quan l’ambient es fa cada vegada més tòrrid al carrer aquests plaers a l’ombra es tornen indispensables per no quedar confinats cadascú a casa seva, incrementant l’emissió de CO2 amb l’aire condicionat, esperant la nit per fer vida social.

S’ha de recordar que només tots junts els pollencins varen poder aconseguir la victòria

Confinats, confinament. Hem après, repetit, i sofert aquesta paraula des de fa més d’un any. Un any ple d’angoixa, terror, malsons i pèrdues d’amics i familiars. Tots sense festes, molts sense feina, o amb risc elevat de COVID per treballar. Ara les festes d’estiu, altra vegada, anul·lades o restringides. El Simulacre de la Patrona s’ha cancel·lat, aquesta victòria dels pollencins celebrada amb tanta emoció i cassalla, i sense poder lluir i embrutar els nous vestits fets amb tanta dedicació i amor per les mares i padrines.

S’ha de recordar que només tots junts els pollencins varen poder aconseguir la victòria, cadascú amb les seves possibilitats i capacitats, una bona forma d’unir la societat per obtenir el que es vol, i fer el que s’ha de fer.

al segle XXI, s’ha de frenar el canvi climàtic des de la implicació de cada nivell de decisió, començant a Pollença per prendre decisions personals i col·lectives

Ara, al segle XXI, s’ha de frenar el canvi climàtic des de la implicació de cada nivell de decisió, començant a Pollença per prendre decisions personals i col·lectives. Junt amb els espais exteriors ombrívols ben equipats que creen gratuïtament uns ambients més frescs, la reducció obligada de les emissions de CO2 necessita disminuir ràpidament el consum d’energies fòssils en els espais de vida i els cotxes. Però, abans de tot, les decisions s’han de prendre amb coneixement de causa i considerar tots els efectes que en podria resultar.

Les últimes limitacions per anar a Formentor en cotxe en són un bon exemple de la necessitat de fer un estudi ben complet de la realitat. Per obtenir una reducció de cotxes, la Direcció General de Tràfic (DGT) multa tots els cotxes no específicament autoritzats que van cap a Formentor entre les 10 h. del matí i les 19 h. de la tarda, multa que es pot cancel·lar justificant una despesa a favor de l’Hotel Formentor. Durant aquestes hores s’hauria d’anar en autobús. El transport públic és car, sense proposar cap tipus de tarifa reduïda, els autobusos surten d’Alcúdia o del Port de Pollença i tornen d’hora de Formentor, el que fa molt difícil passar-hi la tarda.

Els habitants de Pollença i de Cala Sant Vicenç, al contrari dels d’Alcúdia que tenen línia directa, han de fer transbordaments al Port de Pollença, amb una pèrdua de temps important, i més pel fet de no tenir els horaris ben planificats i haver d’esperar a ple sol. Els altres habitants de Mallorca ho tenen encara mes difícil.

La informació oficial relativa a aquestes noves mesures esta en una web que pràcticament ningú mira abans d’anar a Formentor

La informació oficial relativa a aquestes noves mesures esta en una web que pràcticament ningú mira abans d’anar a Formentor. Desprès d’unes setmanes d’aplicació amb una senyal d’interdicció de passar, posada en la rotonda de la Base Aérea, el nombre de cotxes no ha disminuït i moltes persones han sigut multades perquè la seva matrícula havia estat enregistrada per la DGT. Com que molts de cotxes són de lloguer, són les cases de lloguer les que reben la multa.

En un intent de millorar aquesta normativa i també el servei de transport públic, un grup de pollencins amb el nom de “Disfrutar Pollença”, ha fet públic un escrit per recollir signatures de totes les persones interessades, que ha presentat als medis de comunicació (premsa, ràdio i TV), a l’Ajuntament de Pollença i al Consell de Mallorca.

Encara no sabem quin resultat tindrà, més persones van firmant la petició, se’n parla a les cases, als bars, molts grups consideren que l’objectiu és correcte, però no la forma d’aconseguir-ho. Aquesta acció iniciada per un grup de pollencins va creixent dia a dia i ha cridat l’atenció de l’Ajuntament i del Consell. Vull creure que en resultarà una millora per a tots, en algun aspecte, i un interès de la societat per unir- per tal d’assegurar una qualitat de vida sense el cúmul d‘entrebancs sovint difícils d’explicar.

Escric aquestes línies des de París, una ciutat que vol cuidar el benestar dels seus habitants i sap com fer ho bé. Les decisions, inicialment ben analitzades són ràpidament efectives en benefici de tots. En els últims anys els parcs i jardins plens de flors, arbusts i arbres ben cuidats s’han ampliat i han guanyat més vegetació, la platja crea tot un ambient especial de vacances estivals al llarg del Sena pels que s’han de quedar a casa, s’han creat més zones peatonals i el transport públic s’ha ampliat i proporcionat tarifes especials amb abonaments. Els habitants disfruten més la seva ciutat, i no és cap secret el que s’ha de fer.

Ara toca disfrutar les festes de 2021, respectant les limitacions que s’imposen, i que en ajuntar-se, els pollencins vulguin obtenir les millores per, fàcilment, gaudir de Formentor.

Bones festes

París, juliol de 2021.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT