CRÒNICA D’UNA VETLADA DE GLOSES I FEMINISME

221

A la Gran vetlada de gloses organitzada per l’Associació de Glosadors de Mallorca, on no hi faltaren mots sobre temes d’actualitat, diversos i plurals com són els glosadors que hi participaren, s’hi afegí el reivindicatiu vídeo de La Mala Pècora Feminista. I és que les dones segueixen lluitant després que l’any passat irrompessin al simulacre de Moros i Cristians.

Gran Vetlada de Gloses

Presentades per la glosadora pollencina Francesca Palou “Paiaia” amb un glosat seu de la Patrona en clau feminista, les també glosadores Maria Magdalena Amengual, Cati Eva Canyellas i Maribel Servera encetaren la Gran Vetlada de Gloses amb un debat sobre la Patrona des del punt de vista feminista. De fet, es desafiaren a ser candidates tant a Joan Mas com a Reina Mora.

Paraula contra paraula, Servera, Canyellas i Amengual seguiren lluitant verbalment sobre les diferències socials agreujades amb el coronavirus. En aquest sentit, el debat se centrà amb els estrangers (immigrants i turistes) que, segons com entren, es veuen obligats a fer-se unes proves, o no.

A continuació, el glosador pollencí Pere Llobera “Morou” presentà els glosadors Mateu Matas “Xurí”, Pau Riera i Macià Ferrer amb unes quartetes cantades. Els tres glosadors també partiren fent símils amb la Patrona que, de fet, els va dur a glosar sobre el combat sobre el coronavirus, les mascaretes…

PUBLICITAT

En aquest cas, de fet, Pere Llobera “Morou” els proposà que abordassin dos temes concrets: el turisme, que centraren entre el turisme que tenim i el turisme que voldríem, i els glosadors antics.

Una vetlada de glosa improvisada, durant la qual es va poder parlar amb llibertat sobre qualsevol tema. Hi va haver qualque crítica per al batle de Pollença, però poca cosa. I, ben segur, hi va haver gloses més aplaudides que d’altres. En qualsevol cas, va anar molt bé i el públic va disfrutar.

En contra d’allò que estava programat, el glosador pollencí, Antoni Bisanyes, no va poder ser a la Gran Vetlada de Glosa a Pollença. En canvi, Tomeu Cifre “Fus” qui, en principi, no feia contes pujar a l’escenari, es va engrescar a fer un parell de quartetes al final de la passada vetlada de glosa, una vetlada que presentà el professor Felip Munar amb algunes gloses de collita pròpia.

#LesDonesSeguimLluitant

Fa uns dies, La Mala Pècora Feminista va demanar l’ajuda de les pollencines perquè es fessin fotos amb les quals donar forma a un vídeo per donar continuïtat al batalló de dones que l’any passat s’incorporà al Simulacre. Enguany, i degut a les circumstàncies sanitàries, La Mala Pècora Feminista ha optat per ser visibles des de la virtualitat.

Cinema a la fresca: Ready Player One

Ready Player One, dirigida per Steven Spielbert, és un film de ciència ficció, estrenat l’any 2018, que dura 140 minuts.

Interpretada per Tye Sheridan, Olivia Cooke, Ben Mendelsohn, Mark Rylance, Simon Pegg, T.J. Miller, Hannah John-Kamen, Win Morisaki, Philip Zhao, Julia Nickson, Kae Alexander, Lena Waithe, Ralph Ineson, David Barrera, Michael Wildman, Lynne Wilmot, Carter Hastings, Daniel Eghan, Gem Refoufi, Ready Player One està ambientada en el 2045, quan Wade Watts, un adolescent a qui li agrada evadir-se del cada vegada més del fosc món real, ho fa a través d’una popular utopia virtual a escala global nomenada “Oasi”. Un dia, el seu excèntric i multimilonari creador mor, però abans ofereix la seva fortuna i el destí de la seva empresa al guanyador d’una elaborada recerca del tresor a través dels racons més inhòspits de la seva creació. Serà el punt de partida, perquè Wade s’enfronti a jugadors, poderosos enemics corporatius i altres competidors despietats, disposats al que sigui, tant dins d’Oasi com del món real, per fer-se amb el premi.

La projecció de Ready Player One es farà a les 21 hores, a la plaça de ca les Monnares. El preu per accedir-hi serà d’un euro solidari que es destinarà al rebost de l’àrea de Serveis Socials. L’aforament estarà limitat.

Òpera en versió reduïda: Ànima de Don Carlo

També avui, 29 de juliol, a les 22 hores, al Claustre de Sant Domingo, hi haurà òpera en versió reduïda i una perspectiva de gènere per donar visibilitat al moviment LGTBi+. L’elenc d’Euroclàssics donarà vida a Ànima de Don Carlos, una versió reduïda de Don Carlo de Verdi, dirigida per Joan M. Albinyana.

El preu de l’entrada a Ànima de Don Carlo és e 5 euros i, com mana la normativa sanitària, l’aforament és limitat.

Ànima de Don Carlo és la primera òpera estrenada després del confinament i desescalada, que, com s’ha dit, té l’origen amb la gran òpera de Verdi amb llibret de François Joseph Méry i Camille du Locle.

La història de Don Carlo es basa en conflictes en la vida del príncep Carles (1545-1568) després que la seva promesa, Isabel de Valois, es casés amb el seu pare, el rei Felip II, en compliment d’un dels acords adoptats en el tractat de pau que va posar fi a la guerra italiana de 1551-1559 entre les Cases d’Habsburg i Valois.

Ànima de Don Carlo se centra en el triangle “amorós Carlo-Rodrigo-Isabel i li dona un nou tomb a l’argument fomentant la visibilitat LGTBI i contada a través de la veu de la princesa d’Éboli, dama de companyia de la reina, i empresonada no sabem perquè», explicaven els organtizadors al Diari de Balears, el passat 30 de juny, poc abans d’estrenar-se.

Aquests són els actes programats per avui dimecres 29 de juliol, si voleu saber la programació amb motiu de la Patrona 2020, podeu accedir al programa.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT