UNA PREMONICIÓ…?

922
Els Cifre de Colonya, una família que creia en l'educació.
Els Cifre de Colonya, una família que creia en l'educació.

El primer vot que tragueren de l’urna al col•legi de Can Llobera a Pollença, va ser per a Unió Mollera Pollencina (UMP). Diguem que allò va ser una curiositat, una anècdota sense més transcendència, però… com que, a l’anàlisi dels resultats electorals del Port, va quedar clar el paper decisiu dels independents del Moll i els pollencins s’han posat un poc gelosos, tot s’ha de dir… Més d’un m’ha demanat: “Quan faràs el de Pollença?”… Idò, avui, que no hi ha dia més prop, traurem el cap del sac sobre aquella premonició meva que els molleros trobarien la resposta a Pollença.
El cens electoral de Pollença és de 7.253 electors dels quals n’hi va haver 4.556 que respongueren a la convocatòria d’eleccions. Per tant, la participació va ser del 62’81 per cent. En aquest cas, a la vila de Pollença, correspondrien 13 regidors, cosa que situa la majoria absoluta en set edils.
Amb les dades de les eleccions del 24-M i el simulador de la llei d’Hont a la mà, el repartiment de vots queda així:
gràfic 3
D’entrada, torna haver-hi un empat tècnic de 5 regidors per a cada una de les dues candidatures més votades Junts Avançam i Tots per Pollença, amb un tímid avantatge per als progressistes.
Ara bé, en aquest cas, seria suficient pactar un acord entre Junts Avançam i Alternativa, ja que, entre els 5 regidors de Junts i els 2 d’Alternativa arribarien a la majoria absoluta de 7 regidors necessària per formar un govern progressista sense necessitat de trobar el suport d’El Pi que, amb un regidor, és l’única formació de centre que obté representació. Això sense tenir en compte que la candidatura encapçalada per Miquel Àngel March disposaria de l’avantatjosa carta de ser la més votada.
Més enllà d’aquestes dues circumstàncies prou significatives ja de per si, hi ha dues “curiositats” més a tenir present:
1) Tots per Pollença i El Pi sumen 6 regidors insuficients per decantar la balança de la batlia a favor de Bartomeu Cifre Ochogavia.
2) El Partit Popular supera el mínim del 5 per cent de vots necessaris per obtenir representació, però es queda a 9 vots per aconseguir un regidor, un regidor que, només per un parell mallorquí de vots, perdria Tots per Pollença amb la conseqüència que Junts Avançam no sols seria la candidatura més votada, sinó que també seria la que tendria més representació a l’Ajuntament.
Pel que fa als blocs conservador, progressista i de centre, el panorama pollencí queda dibuixat així:

gràfic 4
En definitiva, no sé si va ser una premonició o no que aquell primer vot al cor de Pollença fos per a UMP. En qualsevol cas, crec que la decisió que adoptin els molleros de cara al futur govern municipal pot desvetllar qualsevol dubte respecte els pollencins del Moll i segur que faran diana en més de dos corets pollencins de la Vila.

 

Eva Cerdà

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT