UNA DE LES MILLORS ESPORTISTES UNIVERSITÀRIES DELS ESTATS UNITS ES POLLENCINA

529

La jugadora d’Eu Moll Tennis Club Marta Vicens fa història rebent dos importants premis en una temporada marcada pel COVID-19. El primer és l’ ITA ALL AMERICAN, un premi aconseguit degut als seus excel·lents resultats tennístics. El segon premi, ARTHUR ASHE LEARDERSHIP és degut a l’excel·lència en els àmbits esportiu, acadèmic i de compromís amb la societat ajudant als més desfavorits. Els dos premis mostren la gran temporada que na Marta estava fent fins que aquesta es va veure interrompuda per la pandèmia.

El reconeixement més important que pot rebre un esportista universitari

Marta fa història rebent el premi ITA ALL AMERICAN, convertint-se en la sisena jugadora de la història de la seva universitat (Saint Leo University, Florida) en guanyar aquest prestigiós premi. Aquest premi és el guardó més important que un atleta universitari pot aconseguir a nivell tennístic individual als EEUU. A aquest important títol, només poden optar els jugadors que compleixen uns estrictes requisits, com haver estat classificada entre les vint primeres jugadores de la nació a nivell individual, haver guanyat un nombre determinat de partits.,.. A l’agost de l’any passat na Marta començà una de les seves millors temporades col·locant-se dinou en el rànquing nacional després d’aconseguir uns impressionants resultats en diferents tornejos regionals i guanyant a jugadores destacades amb millor rànquing. Aconseguir classificar-se la número 19 de la nació a nivell individual de la seva divisió no és gens fàcil, ja que cal molta disciplina, esforç, dedicació i constància, característiques demostrades fermament per la jugadora pollencina.

Marta Vicens també guardonada per la seva aportació social i acadèmica

El segon premi aconseguit per na Marta és ARTHUR ASHE LEARDERSHIP AND SPORTMANSHIP de la seva regió, el que va fer que es convertís en una de les vuit finalistes a optar al premi nacional d’abast de tots els Estats Units. Aquest premi és el més prestigiós a l’àmbit acadèmic, esportiu i social, ja que per optar a ell has d’obtenir uns resultats destacables al teu esport, i unes qualificacions excel·lents en l’àmbit acadèmic, a més d’haver participat en diverses activitats comunitàries i d’ajuda i col·laboració a la societat (treball a menjadors per a persones desfavorides, classes amb nins i nines amb problemes d’inclusió social…).

L’obtenció d’aquests dos premis comporta un gran reconeixement, ja que demostra que na Marta ha estat capaç de combinar els estudis universitaris, amb viatges setmanals de competició, èxits esportius, a més d’haver tingut temps per involucrar-se en activats socials per aportar el seu granet d’arena ajudant als més desafavorits en la seva comunitat.

PUBLICITAT

Na Marta, com tots els seus companys, i degut a la pandèmia del Covid-19 no ha pogut acabar la temporada regular, però així i tot ha aconseguit uns resultats excepcionals, tant esportius com acadèmic. La seva actuació, juntament amb les seves companyes d’equip, ha fet classificar a l’equip de tennis de la seva universitat entre les sis millors del país. Ara resta tornar a la normalitat i poder seguir competint al mateix nivell la propera temporada, esperant que els resultats segueixin la mateixa línia.

Pels lectors que encara no coneguin a Marta Vicens i a la seva germana Marina, reproduïm a continuació un reportatge publicat al Punt Informatiu el juliol del 2018:

Marta Vicens
Marina Vicens

“Què en alguns aspectes estem a anys llum dels Estats Units ho sap qualsevol que hi hagi viscut. Però pel que fa al suport que als esportistes, i a la compatibilització d’estudis i esport, encara és molt més evident la diferència

Això ho saben molt bé Marta i Marina Vicens Miquel, dues germanes pollencines de 18 i 21 anys respectivament. Començaren a jugar a tennis al Port de Pollença, i ara reben importants beques d’universitats americanes, gràcies al seu bon joc i a les seves bones notes. De fet, elles foren de les primeres alumnes que tingueren Guillem Ferrer, Llorenç Ferrer i César Lorente, quan posaren en marxa el club “Eu Moll Tennis Club”, ara fa 15 anys.

Ambdues han duit trajectòries molt semblants. Fins als 14 anys entrenaren al Club de Tennis Eu Moll, on feren campiones de Balears i de Mallorca en gairebé totes les categories en que participaren. Els estudis de secundària els feren al CTEIB (Centre de Tecnificació de les Illes Balears), on continuaren guanyant títols com a tennistes. Amb 16 anys Marta va ser la campiona absoluta de Balears i, abans d’anar-se’n als Estats Units d’Amèrica, va arribar a vuitens de final del Campionat d’Espanya, situant-se en el lloc 93 del rànquing nacional absolut. Per la seva banda, Marina va ser sub-campiona d’Espanya Juvenil i va estar a la preselecció espanyola.

El tennis i unes notes excel·lents els hi permeteren fer el bot als Estats Units. Allà gaudeixen de beques del cent per cent de les despeses i d’uns privilegis excepcionals. Aquestes beques, de les que en gaudeixen molt pocs estudiants, els permeten tenir-ho tot pagat, fins al punt que l’única despesa que tenen és el bitllet d’avió per viatjar d’EEUU a Mallorca. A més, a diferència del que succeeix aquí, estar a un equip esportiu universitari té una importància cabdal que els permet gaudir de grans privilegis i reconeixement. Com ens conten les dues germanes, l’esport universitari americà és extremadament competitiu, dona grans beneficis a la universitat, i tots els que viuen a la ciutat senten que els representa. “Passa sovint que vas a comprar a una botiga de la ciutat amb la camiseta de l’equip i el dependent et dona l’enhorabona”, ens confessa Marina.

Les universitats americanes es gasten molts de doblers en els seus esportistes. A les competicions dormen a hotels de cinc estrelles i mengen a restaurants de luxe. També gaudeixen de les millors habitacions del campus, i a cada entrenament tenen nombrosos fisioterapeutes i especialistes al seu abast. A més, el fet d’estar a l’equip universitari, els permet una màxima compatibilització entre esport i estudis, fins al punt de poder canviar dates d’exàmens en funció de les competicions. “Hi ha molts professors que, fins i tot, vénen a veure’ns jugar”, diu na Marta.

Però l’esport no ho és tot. “Si no aproves, no et permeten jugar competicions, i en conseqüència et lleven les beques”. Però amb això, cap de les dues germanes, no semblen tenir problemes.

Na Marina estudia i juga a la universitat texana de la ciutat de Corpus Christi (Texas A&M University -Corpus Christi). Fa tres anys que va començar a fer un doble grau d’Enginyeria informàtica i Matemàtiques, del qual espera graduar-se amb honors l’any que ve. A més, l’any que ve serà la capitana de l’equip femení de tennis, fou guanyador de l’anell de la conferència els darrers tres anys. “Abans d’això només s’havia guanyat un trofeu en 25 anys d’història”. També és la jugadora que ha guanyat més partits els darrers dos anys i cada vegada que juga l’equip, pengen pòsters seus de 2,5 metres d’alçada a diferents punts del campus.

Na Marta ha començat enguany un doble grau d’ADE i Marketing a la Universitat Saint Leo a Tampa, Florida. La seva trajectòria a l’equip de tennis ha estat impecable. Al seu equip començaren en el lloc 34 de la classificació nacional, i han acabat el vuitè lloc. Individualment és la jugadora 46 de la classificació nord-americana. de segona divisió, però durant dues setmanes va arribar a ser la 19. Per tot això l’han anomenada “Freshman of the year”, un premi que reconeix a la millor jugadora de primer any de l’estat.

Tot i aquesta trajectòria en el món del tennis, no es plantegen el bot a l’esport professional. Na Marina, que està més a prop d’acabar la carrera, veu molt més futur en els seus estudis. Explica que, per jugar com a professional durant un sol any, són necessaris prop de 60.000 dolars i tenir molta sort de no lesionar-se.”

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT