UN ANY D’ESTAT D’ALARMA A POLLENÇA

359

Avui, 15 de març, fa exactament un any que va entrar en vigor l’estat d’alarma decretat pel govern espanyol amb l’objectiu de frenar la pandèmia del coronavirus.

Havien de ser quinze dies i varen ser tres mesos de confinament estricte. L’escalada va ser d’un dia per l’altra, però la desescalada va ser lenta i va donar pas a una “nova normalitat” en la qual encara estam immersos.

Dotze mesos després d’aquell llunyà 15 de març de 2020, les vacunes s’albiren enfora com un llumenaret blau al final de túnel. En aquest temps, s’ha demostrat la feblesa del sistema sanitari i, per controlar el virus, s’ha descontrolat la societat que pateix una dura crisi econòmica i social, a més de la sanitària.

Aquell 15 de març de 2020, els carrers del municipi de Pollença es varen buidar. Els negocis considerats no essencials baixaren la persiana i els alumnes “abandonaren” unes aules a les quals no tornaren fins a principis d’aquest curs 2020/21. Les classes varen esdevenir improvisadament virtuals i el curs passat va acabar d’una manera del tot inusual.
Avui, 15 de març de 2021, la vida al carrer és lluny de la noramlitat. Ara bé, els infants van a escola, un espai segur i un exemple a seguir. Seria injust, de fet, no reconèixer que docents i alumnes compleixen mesures molt esctrictes per evitar contagis de coronavirus.

Durant dotze mesos, la coordinadora del Centre de Salut de Pollença, la Doctora Alejandra Valero, ha informat els pollencins dels canvis en el funcionament d’Atenció Primària i de l’evolució de la pandèmia. En aquest any, hi ha hagut moments complicats després de Tots Sants o passat Cap d’Any. Tanmateix, però, el moment més crític va ser en detectar-se un brot a la Residència Sèniors del Port de Pollença.

PUBLICITAT

Des del 8 de març, segons el Centre de Salut de Pollença, hi ha zero casos actius per coronavirus al municipi. És més, des del 18 de febrer, no es diagnostica cap nou contagi de covid-19.

Segons dades de la conselleria de Salut, a Pollença hi ha hagut 572 persones amb infecció per SARS-CoV-2 i 17 defuncions.

Fins al 24 de març, a Pollença, no es va diagnosticar cap cas de coronavirus. La primera onada de covid-19 es va viure en relativa normalitat des d’un punt de vista sanitari. La segona i, sobretot, la tercera han estat més complicades.
Després de mesos d’inactivitat total, fa unes setmanes bars i restaurants pogueren reobrir les terrasses. Avui, 15 de març de 2021, han pogut obrir els interiors amb el límit d’un 30 per cent de l’aforament.
Les pancartes de la campanya SOS Turisme ocupen les façanes per donar visibilitat al malestar del sector de l’hosteleria i la restauració en uns moments en què dificultats i incerteses es donen la mà.

A les portes de començar una temporada turística que, finalment, no va existir, la crisi sanitària de la covid-19 va desembocar en una crisi econòmica i social sense precedents.

Des del minut zero, els pollencins demostraren la seva solidaritat envers aquells que s’havien quedat sense feina i, per tant, sense ingressos de cap tipus. A més dels Serveis Socials de l’Ajuntament, és de destacar la tasca que duen a terme les germanes dels Sagrats Cors i Càritas Parroquial, però també s’ha de reconèixer que hi ha innombrables entitats, a títol personal i col·lectiu, que s’han organitzat per donar una mà a qui la necessita. És impossible anomenar-los a tots. Per a tots i cada un d’ells, el nostre sincer agraïment a tots.

Aquell 15 de març de 2020 el món es va aturar. El silenci només es trencava a les vuit del vespre quan els veïnats sortien al portal per aplaudir la feina dels sanitaris que, mancats del material de protecció necessari, lluitaven contra el coronavirus en primera línia.
Entre escalades i desescalades, brots i corbes, les mascartes han esdevingut la peça imprescindible per sortir a uns carrers en què l’activitat és tímida. I és que el distanciament físic i l’aïllament per frenar la covid-19 casen poc amb la manera de viure mediterrània. Tot acabarà passant, però, de moment, es fa llarg, molt llarg i molt feixuc.
PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT