UN 90% DELS FRAGMENTS DE POSIDÒNIA SEMBRATS AL PROJECTE BOSC MARÍ, HAN AFERRAT

255
Imatge de l'exposició virtual sobre la posidònia

D’ençà que va iniciar el projecte del Bosc Marí el 2018, s’han sembrat 12.500 fragments de posidònia oceànica a dues hectàrees de la badia de Pollença mitjançant una tècnica innovadora consistent en recol·lectar aquests fragments que s’han desfet de manera natural de la planta, tornar-los a sembrar i fer-ne un seguiment. Es tracta de la primera plantació d’un bosc submarí d’aquestes dimensions a la Mediterrània i s’ha convertit en un èxit que aviat serà replicat a altres indrets.

Ahir, el conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir, el delegat a les Illes Balears de Red Eléctrica de España (REE), Eduardo Maynau, i l’investigador de l’Institut Mediterrani d’Estudis Avançats (IMEDEA-CSIC-UIB), Jorge Terrados, anunciaren la renovació del projecte i explicaren el programa de seguiment i control que es durà a terme els propers quatre anys.

La primera avaluació global d’aquest projecte va desvelar, l’octubre de 2020, una taxa de supervivència del 90% a la superfície plantada. Amb la renovació del projecte, l’IMEDEA efectuarà un control anual de la plantació que inclourà la supervivència i el desenvolupament vegetatiu del material plantat així com l’evolució de l’hàbitat i la biodiversitat associats a la praderia. Un cop finalitzat el termini de quatre anys, es farà una avaluació final consolidada.

Presentació de la renovació del projecte Bosc Marí. Foto: Caib.es

Exposició virtual interactiva

Com a part del projecte Bosc marí, red Eléctrica, el Govern Balear i l’IMEDEA ha creat una exposició virtual que mostra en 3D i de manera interactiva les característiques de la posidònia, la protecció legal que hi ha sobre la planta i els consells que ha de seguir el ciutadà per a la seva conservació. A més hi ha un apartat dedicat exclusivament al Bosc Marí de la badia de Pollença. Es pot visitar al següent enllaç:

PUBLICITAT

https://www.ree.es/es/sostenibilidad/proyectos-destacados/proyectos-ambientales/posidonia-oceanica

El Bosc Marí s’exporta

El Bosc Marí, a més de recuperar una part de la badia, pretén ser un laboratori viu obert a la comunitat científica, per a que es pugui replicar a altres indrets del planeta. Un primer resultat d’aquesta internacionalització és el projecte RENFORC a aigües de Còrsega. Aquest projecte pilot s’ha desenvolupat en aigües de la Badia de Sant Amanza, a la Reserva Natural des Boques de Bonifacio, a sud de Còrsega. Una zona que ha patit una pèrdua del 16% de la praderia.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
TOT MARCO digital
PUBLICITAT