TOTA UNA SETMANA GASTRONÒMICA DEDICADA A LA TRAMUNTANA

411
Arròs amb camallot.

Tramuntana XXI impulsa tota una setmana gastronòmica dedicada a la Serra. O sigui que, des del 23 fins al 29 de novembre, es durant a terme diversos actes amb l’objectiu de posar en valor el patrimoni culinari de la Serra de Tramuntana.

Els canvis dels models alimentaris juntament amb el desitanciament amb el territori de la societat actual, influeixen en el procés d’abandonament accelerat que es viu a la Serra de Tramuntana. Per això, aquesta primera Setmana Gastronòmica vol analitzar què ha passat amb la Serra, declaradada patrimoni mundial de la humanitat fa uns anys.

«Pensam que la Setmana Gastronòmica serà una oportunitat de posar en valor la cultura popular vinculada a la producció i consum alimentari de productes locals, a través de la gastronomia i com aquesta ha contribuït a modelar el paisatge cultural de la Serra de Tramuntana», explica Joe Holles, president de Tramuntana XXI, organitzadora d’aquesta Setmana. 

«Impulsar accions per recuperar el patrimoni vinculat al sector primari i posar el valor la producció agroalimentària local per a la diversificació de l’economia amb criteris de sostenibilitat és part de la missió de la nostra entitat», ha afegit Holles.

PUBLICITAT

La Cooperativa Pagesa de Pollença i Mortitx

La Cooperativa Pagesa de Pollença i les bodegues Mortitx col·laboren en aquesta Setmana Gastronòmica de la Serra de Tramuntana, organitzada per Tramuntana XXI amb el suport del Departament de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística del Consell de Mallorca.

A més de la Cooperativa Pagesa de Pollença i de les bodegues Mortitx, col·laboren en aquest esdeveniment els ajuntaments de Bunyola, Valldemossa, Calvià i Esporles, el Consorci Serra de Tramuntana, restaurants de renom a la Serra com Ca Na Toneta o Miceli, entre altres, cooperatives pageses i agroalimentàries que aporten productes locals com Oliva de Mallorca, Vi de la Terra, Cooperatives de Sóller…, escoles de primària i Formació Professional i possessions públiques i privades que cediran les seves instal·lacions per algunes de les activitats programades.

El programa

La darrera setmana de novembre la Serra s’omplirà d’activitats relacionades amb el patrimoni culinari de la Tramuntana. La programació arrancarà aquest dilluns 23 de novembre amb una visita a la finca pública de Raixa, guiada per l’historiador Tomàs Vibot; i una visita a les vinyes de Mortitx.

El dimarts tendrà lloc un dels plats forts de la setmana gastronòmica: una taula rodona a la qual participen els ideòlegs d’algunes de les principals propostes gastronòmiques actuals de la Serra: Miceli (Selva), Es Taller (Valldemossa), Ca Na Toneta (Selva), Els fogons de Plaça (Bunyola) i S’Hortet (Deià).

Els productors seran protagonistes de la Setmana Gastronòmica. A més de contribuir amb producte local per als tastets que acompanyaran algunes de les activitats, hi haurà un conversatori amb ells el dijous 26 de novembre, seguit d’un sopar elaborat amb els seus productes.

Presentacions

A la programació també hi ha espai per a presentacions com la que oferirà el divendres 27 de novembre el catedràtic d’Antropologia de la Universitat de Barcelona, Jesús Contreras, sobre paisatge, gastronomia i patrimonialització de la cultural alimentària. L’endemà, Tramuntana XXI presentarà els resultats del seu estudi «Foodscapes: oficis, aliments i paisatges a Serra de Tramuntana», que ha estat realitzat per la doctora en antropologia ambiental Maria Cifre.

Concursos

Al llarg de la Setmana Gastronòmica també es coneixeran els guanyadors de dos concursos: «La cuina de la Serra: compartim el patrimoni gastronòmic familiar», obert a tots els veïns i veïnes dels municipis de la Serra amb premis de fins a 300 euros en productes de la Serra. I el certamen «Innovació alimentària amb l’oliva de la Serra de Tramuntana», enfocat en escoles de cuina.

Passeig

La Setmana Gastronòmica finalitzarà el diumenge 29 de novembre amb una activitat a la finca pública de Galatzó, que consistirà en un passeig guiat per l’historiador Tomàs Vibot i la degustació de l’arròs de carboner elaborat per Cati Pons d’Els Fogons de la Plaça, guanyadora amb aquesta recepta tradicional de la Serra del premi al millor arròs d’Espanya el 2018.

Participació i seguretat sanitària

Si voleu participar en algunes de les activitats d’aquesta Setmana Gastronòmica, a través d’aquest enllaç trobareu com formalitzar la inscripció en cada cas.

A totes les activitats es complirà rigorosament amb els protocols indicats per les institucions sanitàries i l’aforament serà limitat. Algunes de les activitats podran seguir-se també en streaming a través del canal de Youtube de Tramuntana XXI.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT
TOT MARCO digital