“TONDRE LES OVELLES SERÀ UN PROBLEMA GROS”

459

El president de la Cooperativa Pagesa de Pollença, Martí Solivelles, parla sobre com han anat aquestes primeres setmanes de venda de Mè pollencí i porcelles a domicili, però també d’un problema imminent com la tosa de les ovelles.

Content per la bona resposta dels pollencins a la iniciativa de vendre mens i porcelles, Martí Solivellas explica que “tondre les ovelles serà un problema gros”, però també que amplien el projecte de venda a domicili als municipis d’Alcúdia i la Pobla, així com que ara és un bon moment per aquells que vulguin dedicar-se a la pagesia o la ramaderia.

El problema de la llana 

Quan les temperatures s’enfilin, començarà la temporada de tondre. Això passarà d’aquí a no gaires setmanes, però serà difícil trobar tonedors. En aquest sentit, Martí Solivellas comenta que “aquest primer de maig, havia de sortir un avió d’Uruguai amb homes que saben trondre i que aquests anys passats anaven per tot Espanya a tondre ovelles. No podrà venir l’avió”.  

A Mallorca, qui s’ha dedicat a tondre ovelles aquests anys passats han estat homes venguts a posta des de Polònia, “però enguany es troben en què allà s’ha recuperat l’economia i les condicions per treballar allà són favorables amb la qual cosa no els compensa venir cap aquí”, explica Solivellas. 

PUBLICITAT

Fet i fet, però, “les ovelles no poden dur la llana”, conlou. 

Tanmateix, però, el problema de la llana no acaba aquí, sinó que “l’any passat es va jubilar un home de Llucmajor que era l’únic de Mallorca que comprava llana i ara no sabem a qui la podrem vendre. Ens consta que a Extremadura en compren. Però, com que és un producte molt voluminós i que pesa poc, els costos del transport es disparen” afirma el president de la Cooperativa Pagesa. 

Per acabar de fer el pes, “com que la llana és considerat un residu tòxic, no es pot cremar ni es pot deixar abandonada, perquè ens exposaríem a ser sancionats” diu Martí Solivellas que, una vegada més, apunta a la manca d’instal·lacions de proximitat per poder desenvolupar de manera parcial o total, el procés de tractament de la llana fins a esdevenir fil o teixit. 

Mè pollencí i porcelles a Alcúdia i la Pobla 

En prova d’aquesta bona acollida, la Cooperativa Pagesa servirà mens pollencins i porcelles als municipis veïns d’Alcúdia i de la Pobla. És més “la idea és anar creixent més en el futur”, assegura Solivellas. I és que, després de Pasqua, “hem notat una baixada de la demanda del . Les porcelles es venen bé. Per això, creiem que és el moment de donar-nos a conèixer”, senyala Solivellas. 

Des del principi, les porcelles se serveixen senceres i els mens sencers o mitjos. Sobre la possibilitat de vendre els animals trocejats, Martí Solivelles comenta que “ho tenim en ment, però, mentre duri la pandèmia serà difícil, perquè sabem que a Binissalem hi ha un lloc que trocegen les canals. És més, com que tot ha vengut d’un dia per l’altra, no hem assimilat la situació, perquè una altra possibilitat que ens ha passat pel cap és fer una sala d’especejament (despiece, en espanyol) aquí, a la Cooperativa, o bé entendre’ns amb una carnisseria de Pollença mateix. Això sí, quasevol d’aquestes opcions encarirà el producte”, avança Martí Solivellas. 

Sobre l’acollida d’aquesta nova forma de vendre el  pollencí, que abans de l’estat d’alarma es despatxava sobretot a restaurants, i a les porcelles, Martí Solivellas està molt satisfet de la resposta per part de la gent. A l’hora que manifesta que tot va venir de cop i, per tant, s’ha de millorar, però “hem pogut mantenir la qualitat que és allò que ens importa”. I és que “la pandèmia ens va trobar amb l’engreixador a punt la qual cosa ens va permetre servir tota la demanda, que va ser molta”, assegura. De fet, durant la primera setmana varen despatxar un centenar de mens i la setmana de després, entorn de seixanta. 

Depèn dels hortolans 

Com s’ha dit, la Cooperativa Pagesa de Pollença ha ampliat l’àrea en què serveixen  pollencí i porcelles als municipis d’Alcúdia i la Pobla. Sobre la possibilitat de completar aquest servei a domicili amb fruites i verdures, Martí Solivellas apunta als hortolans, perquè “nosaltres ens ho plantejam fer comandes d’hortalisses, però hem de poder garantir que podrem servir-los bé. Per tant, depèn dels hortolans, que ens han de garantir que produiran abastament per cobrir la demanda. Si hem d’anar a Palma a cercar els productes per vendre’ls, no té sentit”. 

Tot i que, en aquests moments, “els productors que hi ha a Pollença no basten. Poc a poc, la situació podria canviar, perquè ja es veu venir que no podrem viure únicament i exclusiva del turisme, això ja s’ha vist. D’alguna manera hauran de viure i retornar a la pagesia o a la ramaderia és una opció de diversificar l’economia a les illes Balears”, assegura el president de la Cooperativa Pagesa. 

En aquest sentit, Martí Solivellas assegura que “és un bon moment per als joves que vulguin dedicar-se a la pagesia o a la ramadera, perquè el Govern de les illes Balears els dona suport i ha manifestat que, tant la pagesia com la ramaderia, són sectors estratègics.” 

Tanmateix, Solivellas adverteix que “en sortir de tot això, però, no hem de ser curts de memòria. Els pagesos hem donat una resposta a la societat en un moment molt difícil com l’actual, llavors la societat se n’ha de recordar, perquè si tornen comprar a majoristes de vés a saber on, no haurà servit de res”. 

Que el cuquet de la pagesia batega dins els pollencins és evident. No debades, aquests dies a la Cooperativa “hem venut una animalada de planters; com que veuen que les finques no es llogaran i podran cuidar l’hortalissa. Podem esperar un boom als horts. Fa por la quantitat de planters que hem venut”, conclou el president de la Cooperativa Pagesa de Pollença, Martí Solivellas. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT