TOMÀS VIBOT S’ENDINSA EN LA IDENTITAT DEL PA, AL TREBALL DEL GRA AL PA

239
Portada del llibre Del gra al pa. Història i tradició a Mallorca de Tomàs Vibot.

L’investigador Tomàs Vibot s’endinsa en la identitat del pa, a l’assaig Del gra al pa. Història i tradició a Mallorca, un llibre “que convida a no bandejar els productes propis perquè formen part necessària de la nostra identitat com a terra antiga i de llacor que som”.

De fet, “El pa, a més d’aliment, és un tret d’identitat essencial importantíssim: identifica una cultura, un sistema de valors, un paisatge, un calendari agrícola, un folklore, etc”, s’apunta a la contracoberta del nou llibre de Vibot.

Amb la popularització de nous tipus de pans, “el que va camí de l’oblit és que Mallorca és i ha estat una geografia amb tradició cerealística ancestral i on s’ha fet un pa d’excel·lent qualitat des de l’arrencada dels temps (la fraseologia tradicional no engana: ser més vell que el pastar), a més d’extraordinàriament saludable. Quantes passades de gust hem fet amb una bona llesca de pa moreno amb oli verge? I amb un llonguet amb sobrassada o formatge (o pecaminosament ensemble)? I de petits, amb aquella viena amb xocolata?” explica Tomàs Vibot.

De fet, el llibre Del gra al pa. Història i tradició a Mallorca “és una reivindicació del pa tradicional de Mallorca en un moment en què, segons les dades estadístiques, està en preocupant recessió”.

PUBLICITAT

Del gra al pa. Història i tradició a Mallorca de Tomàs Vibot és el número 41 de la col·lecció Els Fiters que El Gall Editor dedica a l’assaig. Té 236 pàgines i està a la venda per 24 euros.

Tomàs Vibot

Tomàs Vibot Railakari (1973). Filòleg, escriptor, investigador i promotor cultural. Membre, entre altres institucions, del Grup d’Estudis Etnopoètics de la Societat Catalana de Llengua i Literatura (Institut d’Estudis Catalans), Associació Internacional de Llengua i Literatura Catalanes i de la Societat Arqueològica Lul·liana. Professor i guia cultural en temes patrimonials, històrics, folklòrics i literaris. Col·laborador a diaris, publicacions culturals, revistes locals, butlletins historicoculturals i lingüístics. Coautor de diversos catàlegs de béns patrimonials. És autor, entre d’altres, dels llibres Sa Mola de PlaníciaEl vessant nord-oestSon Bunyola, una mar de nomsSuperna. Una vall a través de la història i la toponímia o La II República a Puigpunyent. 1931-1936.

Un tast del llibre Del gra al pa

“Que avui dia encara estigui en boca de tots que una cosa és més llarga que un dia sense pa no deixa ser indicatiu que el pa suposà un aliment nuclear en la nostra dieta, i especialment un element clau en la supervivència. En aquest llibre en trobareu força exemples. Però no cal remuntar-se segles i segles enrere per trobar casos d’això que acabam de dir. El meu padrí, just després de la Guerra Civil –els anys de més magror– creuava mitja illa sobre la vella bicicleta amb un sac de farina de 50 quilos a rere per poder pastar a casa. Aquesta imatge, en la nostra societat assaciada, és mala d’assumir”.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
TOT MARCO digital
PUBLICITAT