TOMÀS VIBOT PRESENTA LA GUIA ESSENCIAL DE LA SERRA DE TRAMUNTANA

316

El polifacètic Tomàs Vibot signa la Guia essencial de la Serra de Tramuntana; una eina per descobrir i gaudir del patrimoni i la cultura d’aquesta serralada mallorquina.

Els “límits geogràfics descrits i tractats en aquest llibre excedeixen dels estrictament declarats com a Patrimoni de la Humanitat, ja que s’ha preferit contemplar tots els municipis que en formen part o bé tenen una zona de la serra dins els límits”.

A més a més, “per a una millor articulació, se n’ha optat per dividir la serralada en vuit àrees, dins de les quals es descriu un o diversos termes municipals. A més de recórrer els nuclis urbans (tant les capitals com els llogarets, en cas de tenir-los) i els monuments dispersos (finques històriques, jaciments prehistòrics, etc.) la guia ofereix un inventari de les millors excursions a peu que s’hi poden fer. Aquest capítol té aquí un especial valor des del moment que la millor manera de descobrir els seus valors etnològics, arquitectònics i mediambientals és a peu. Així mateix s’ofereix una relació de les cales més belles situades al llarg de la seva extensa i abrupta costa”.

Des del dia 28 de juny de 2011, la Serra de Tramuntana és Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO en categoria de Paisatge Cultural. Aquesta denominació fa referència, per tant, als valors excepcionals que la mà de l’home ha anat deixant, segle rere segle, al llarg de tota aquesta serralada, una herència que va des dels magnífics sistemes hidràulics de base andalusí fins a la formació i desenvolupament dels nuclis urbans i dels milions de metres quadrats de marjades que els envolten. És evident que en una serralada de més de 90 km. lineals com els de la gran serra mallorquina es donen incalculables valors mediambientals, però la declaració incideix en allò pel que és un paratge excepcional: el seu vessant antropològic.

PUBLICITAT

Tomàs Vibot Railakari (1973) és filòleg, escriptor, investigador i promotor cultural. Membre, entre altres institucions, del Grup d’Estudis Etnopoètics de la Societat Catalana de Llengua i Literatura (Institut d’Estudis Catalans), Associació Internacional de Llengua i Literatura Catalanes i de la Societat Arqueològica Lul·liana. Professor i guia cultural en temes patrimonials, històrics, folklòrics i literaris. Col·laborador a diaris, publicacions culturals, revistes locals, butlletins històricoculturals i lingüístics. Coautor de diversos catàlegs de béns patrimonials. És autor, entre d’altres, dels llibres Sa Mola de Planícia. El vessant nord-oestSon Bunyola, una mar de nomsSuperna. Una vall a través de la història i la toponímiaLa II República a Puigpunyent. 1931-1936El rei En Jaume I: un heroi històric, un heroi de llegendaLes possessions de Mallorca –4 volums–; Cases i posades de Mallorca –2 volums–; Les Pitiüses, per la passa i la miradaEl Comte Mal: entre la història i la llegendaEl Viatge de Juníper SerraAntoni Despuig i Dameto: príncep de l’Església, príncep de les ArtsLa possessió mallorquinaL’art capturat –2 volums–; Les possessions de CamposLes possessions de Santa MariaLa sobrassada, l’essència del porc; etc. Ha presentat el programa “Un lloc amb història” (IB3 TV).

La Guia essencial de la Serra de Tramuntana de Tomàs Vibot és el número 39 de la col·lecció Els Fiters, que El Gall Editor dedica a l’assaig. Té 180 pàgines i està a la venda per 22 euros.

Portada de la Guia essencial de la Serra de Tramuntana de Tomàs Vibot.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT