TÒFOL VIVES PARLA SOBRE L’ELIMINACIÓ DEL SARS-CoV-2 DE LES SUPERFÍCIES

3177
El Doctor en Genètica, el pollencí Tòfol Vives.

Davant la crisi del coronavirurs, l’empresa de consultoria i laboratori Sinèrgia i l’empresa de biotecnologia Genosalut varen unir esforços i n’ha sorgit un sistema que detecta i elimina el virus SARS-CoV-2 de les superfícies. 

Entre els responsables de Genosalut, hi ha el pollencí Tòfol Vives amb qui hem parlat per saber com funciona aquest sistema i quines aplicacions té, entre altres qüestions vinculades amb la pandèmia de la covid-19. 

Tofol Vives és doctor en Gènètica per la Universitat de Barcelona, va fer la seva tesi caracteritzant la genètica d’un conjunt de malalties neuromusculars minoritàries causades per mutacions al genoma mitocondrial. Després va realitzar dues etapes postdoctorals als Estats Units, a les Universitats de Cornell (5 anys) i Columbia (3 anys), on va estudiar la genètica de la malaltia de Parkinson.  

Va tornar a Mallorca amb un contracte Miguel Servet del Instituto de Salud Carlos III per dirigir el grup de recerca en Neurobiologia del Hospital Universitari Son Espases al 2011. Un any després, al 2012 va fundar Genosalut, la primera empresa de diagnòstic genètic de les Illes Balears, conjuntament amb dos altres doctors en genètica, el Dr. Damià Heine i la Dra. Maria Oliver.  

PUBLICITAT

Des de l’any 2017 és professor de Biologia Cel·lular de la Universitat de les Illes Balears. La seva recerca actual se centra en estudiar la genètica de l’ictus i de les malalties mentals greus. 

Com va sorgir aquesta idea de detectar el SARS-CoV-2 a les superfícies? 

Va ser arran d’una conversa informal que va mantenir na Maria Oliver, una del les científiques i sòcia de Genosalut, amb un company seu, en Joan Mateos, físic i soci fundador de l’empresa Sinèrgies.  

Genosalut és una empresa de biotecnologia, que ens dedicam a la recerca, innovació i desenvolupament de tècniques de diagnòstic genètic, mentre que Sinèrgies es dedica al control de qualitat d’establiments turístics.  

Estaven parlant de les repercussions del covid-19 en els nostres àmbits de feina i va ser així com en Joan li va demanar a na Maria si podríem identificar el virus en superfícies. Llavors vàrem pensar en les potencials aplicacions que això podria tenir i ja ens vàrem engrescar en el projecte.  

  
A què es dedica en línies generals el laboratori? 

Vàrem crear Genosalut al 2012, sent la primera empresa de diagnòstic genètic de les Illes Balears, i actualment continuem sent la única empresa que oferim aquests serveis privats a la Comunitat. Sempre hem treballat amb genètica humana, actualment donant servei a les Clíniques Rotger i PalmaPlanas del grup Quirón Salud. Ens hem especialitzat en realitzar anàlisis de genomes complets per diagnosticar malalties minoritàries, càncers d’origen hereditari i malalties neurològiques. També realitzam diagnòstic prenatal a partir d’anàlisis de sang fetal present en la sang materna. Amb aquesta tècnica eviaem amniocentesis i podem identificar síndromes tant freqüents com són la Síndrome de Down, Edwards, Turner, X-Fràgil, 22q11, i un llarg etcètera. 

A més a més d’oferir serveis de diagnòstic, fem recerca activa en la creació de noves solucions diagnòstiques basades en la genètica.  

 
Quantes empreses han participat del projecte? 

Tal i com t’he comentat, som dues empreses que hem col·laborat en aquest projecte, Genosalut desenvolupant el sistema per detectar el virus en diferents superfícies, i Sinèrgies aportant la idea i els seus canals de distribució, i duent la part comercial. 

En què consisteix? 

El principi tècnic és el mateix que emprem per la detecció del virus en persones. Utilitzem la ja famosa tècnica en cadena de la polimerasa (PCR) per amplificar la càrrega viral, però evidentment amb algunes modificacions per adaptar-la a la mostra. Aquesta tècnica consisteix en amplificar el genoma del virus utilitzant un enzim especialitzat en polimeritzar l’ADN.  

 
És un procés complicat? 

No, és necessari tenir coneixements de biologia molecular perquè primer cal aïllar el genoma del virus, que està format d’àcid ribonucleic (ARN), després s’ha de passar a àcid desoxiribonucleic (ADN), i finalment es fa la detecció per PCR. 

 
Quins establiments haurien de fer aquesta prova? 

Recomanem fer la prova a tots els establiments per on hi passa molta gent. Per exemple els supermercats, bars, restaurants, hotels, cases vacacionals, gimnasos, perruqueries, benzineres, farmàcies, etc. On consideram que és fonamental és en residències de persones majors i per suposat en centres de salut i hospitals, i quan es reemprengui el curs escolar, en escoles. 

 
Quan s’ha de realitzar? I cada quant de temps? 

L’ideal seria fer-ho de forma periòdica, però això depèn de cada client. Per exemple, als establiments turístics, com ara a les habitacions dels hotels o a les finques vacacionals, el recomanable seria fer el test després de cada canvi per assegurar-se que aquella habitació o habitatge està completament neta i lliure de virus. 

En quina fase està, ja s’ha aplicat a alguna empresa? Ja es comercialitza? 

Si, ja ho estem comercialitzant. Entre les empreses amb què treballem actualment hi ha des de bancs, passant per hotels i, fins i tot, camps de golf.  

 
Per realitzar aquesta prova, cal tenir una preparació? 

Evidentment, estam treballant amb un virus que és altament infecciós. Per tant cal ser extremadament curós amb la recollida de mostres, i després, tal i com he explicat anteriorment, se requereixen coneixements específics de biologia molecular per poder realitzar la prova. 

 
Es comenta que el coronavirus pot sobreviure molts dies damunt certes superfícies. Quines són les més delicades?  

Sí, és cert, s’han fet diferents estudis que demostren que el virus pot mantenir l’activitat infecciosa fins a 9 dies estant en superfícies de contacte. D’aquí que potencials fonts de transmissió de la infecció poden ser per exemple els sistemes de ventilació dels edificis, on la costant filtració de l’aire acumula i reté partícules virals, tal i com s’ha demostrat a una recent publicació analitzant els sistemes d’aire condicionat de restaurants a Guangzhou, Xina.  

En tot moment, estam parlant d’empreses on reben un nombre important de persones. A nivell domèstic, cal fer aquest tipus de prova? 

A nivell domèstic dependrà de la nostra activitat fora de casa. Si tenim molta relació amb altres persones que no pertanyen al nostre nucli familiar, haurem d’anar més alerta. I extremar les mesures higièniques de la llar i de la roba que duem a la feina, així com del calçat, per evitar que siguin vehicles de transmissió del virus a la llar. Aquí recomanaria fer ús de la mascareta i de guants sempre que anem a espais tancats, on hi circula molta gent, com pugui ser el supermercat.  

Una desinfecció amb productes de neteja convencional és suficient? 

Una desinfecció amb profunditat amb productes clorats és eficient per eliminar el virus de les superfícies. Però hi ha d’haver mecanismes de control que garanteixin que els protocols de neteja aplicats funcionen de forma correcta i eliminen qualsevol potencial partícula viral. 

Al vostre laboratori feis test per coronavirus PCR, ho pot sol·licitar qualsevol particular? Quin cost té? Ho recomanaríeu a qualsevol persona? 

Ho tenim posat a punt i protocol·litzat, tant el test de detecció del coronavirus per PCR com la detecció d’anticossos per saber si la persona ha superat la malaltia i ha generat immunitat contra ella. La tècnica que s’aplica a superfícies és la mateixa que s’aplica a persones. Ara mateix, el test a persones només es pot fer si hi ha una prescripció mèdica. Nosaltres pensam que seria recomanable seguir les directrius de la OMS, que incentiva la realització de tests com a mesura de control del virus en la població, també en asimptomàtics. Un simple portador asimptomàtic pot provocar un nou brot que pot tenir conseqüències devastadores. I també crec que és molt important saber qui ha superat la malaltia perquè aquelles persones que han generat immunitat poden tornar a estar al servei de la societat i exercir la seva activitat sense les limitacions dels que no l’han superada. 

De moment, però, i mentre no canviïn les directrius del Govern, no es pot oferir el test a qualsevol persona o empresa que el demani. 

Molts experts veuen una solució en la realització de tests massius, per què creieu que no es fa? 
Jo personalment també seria partidari de testar tota la població, com he dit abans. De fet els països que han fet tests massius, com per exemple a Korea del Sud, han pogut controlar molt bé la pandèmia i tenen nivells de mortalitat força més baixos que nosaltres. La raó és que identifiques els portadors asimptomàtics, els pots aïllar i així aturar la transmissió del virus.  

No entenc la raó per la qual no s’ha fet a Espanya, i menys a les Illes Balears. Aquí tenim una situació ideal per poder seguir aquesta estratègia degut al nostre aïllament geogràfic. Algun dia esper que els polítics ens donin una explicació convincent al respecte. 

Una extra, per si la voleu respondre. Sincerament, quan el virus no havia sortit de Xina, vàreu veure venir el que passaria? 

No, de cap manera. Al principi no li donàrem la importància que es mereixia. Però ahir mateix ho parlava amb un bon amic pneumòleg del hospital Son Espases, el Dr. Borja Cosio. És evident que les notícies que ens arribaren de la Xina distaren molt de la realitat, ens varen enganyar completament amb les xifres. Quan ens donaven les dades de mortalitat pensàvem que la covid-19 era com una grip. Quan el virus va arribar a Itàlia vàrem veure la magnitud de l’engany i va ser llavors que ens vàrem començar a alarmar. Record que, a principis de febrer, el Dr. Sion Riera, cap d’infeccioses de Son Espases, ens va fer una xerrada informativa i ja ens va alertar del potencial perill que tenia aquest nou virus, amb forta afectació respiratòria. Després hem sabut que en pacients amb comorbiditats cardiovasculars és particularment agressiu. I la raó sembla que té a veure amb la via d’entrada del virus al nostre cos. SARS-CoV-2 entra a les cèl·lules humanes a través del receptor de l’enzim convertidor de l’angiotensina 2 (ACE2), que està present a les cèl·lules dels vasos sanguinis. Així òrgans molt vascularitzats, com els pulmons, cor, ronyons i fetge, es poden veure molt afectats, igual que els mateixos endotelis vasculars

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT