SON MARC, ENTRE LES POSSESSIONS DE LA SERRA DE TRAMUNTANA QUE OBREN LES PORTES

873
La vall d'en Marc. Foto: Consell de Mallorca.

Son Marc és una de les vuit possessions emblemàtiques de la Serra de Tramuntana que obren els portes amb motiu del desè aniversari de la Delcaració de patrimoni mundial.

Aquesta visita està programada per al dissabte 12 de setembre, a les 10 hores. Les explicacions sobre la riquesa cultural, patrimonial i etnològica de Son Marc aniran a càrrec de l’historiador pollencí, Pere Salas.

Qui estigui interessat en assistir a aquesta visita a Son Marc, podrà fer la reserva a través de ticketib.

D’abril a novembre, visites a diferents possessions

Des del mes d’abril i fins al mes de novembre, cada segon dissabte de mes fins a vuit possessions de la Serra de Tramuntana obreran les portes a unes visites que sempre inclouen explicacions per part del guia cultural Tomàs Vibot i també d’alguns propietaris d’algunes d’aquestes grans finques, sobre aspectes històrics, culturals i tradicions de l’herència de les possessions.

PUBLICITAT

Fins al mes de novembre i de manera mensual es recorreran possessions de distints municipis, que obriran les portes per a donar a conèixer la riquesa cultural, patrimonial i etnològica d’aquestes grans propietats rurals i agrícoles, que han estat durant segles la peça clau de l’economia agrícola i ramadera tradicional de la Serra de Tramuntana (i de la resta de Mallorca).

Aquesta ruta per les possessions mallorquines contempla la visita a Son Torrella (Escorca), Alfàbia (Bunyola), Son Marroig (Deià), Sa Campaneta (Puigpunyent) i Son Pou de Coanegra (Santa Maria del Camí), així com Son Marc a Pollença.

Conèixer el patrimoni

En una de les primeres visites, que va tenir lloc el dissabte 8 de maig, a la possessió de Son Maixella, la consellera de Territori, Maria Antònia Garcías, present en la primera de les visites,  ha assenyalat que «conèixer el nostre patrimoni ens ajuda a entendre el nostre passat i estimar allò que tenim»

Amb motiu de la celebració del desè aniversari de la declaració de la Serra de Tramuntana Patrimoni Mundial per la UNESCO en la categoria de paisatge cultural, la consellera de Territori, Maria Antònia Garcías va destacar l’oportunitat que significa poder accedir a aquests espais que han estat centres neuràlgics durant segles al voltant dels quals s’articulava les activitats socials i econòmiques. «Conèixer el nostre patrimoni ens ajuda a entendre el nostre passat i estimar el que tenim», va assenyalar la consellera, qui també va apuntar que «les possessions ens poden servir com a fruit d’inspiració pel futur que volem en relació amb formes d’economia circular i sostenible».

Garcías va agrair la feina que desenvolupa l’associació Itineram, entitat encarregada d’organitzar aquestes visites. Els assistents guiats pel propietari de la finca, Pere Rullan, varen poder conèixer els secrets d’aquesta possessió situada just a l’entrada de s’Estret. Son Maixella és una construcció del segle XV, no obstant s’hi troben restes arqueològiques de totes les èpoques i cultures anteriors donant testimoni de la importància d’aquest indret en relació a la Serra de Tramuntana.

Aquest és un dels cicles que s’han organitzat per celebrar el desè aniversari de la Declaració de la Serra de Tramuntana Patrimoni Mundial per la UNESCO. Per a això s’han unit diferents departaments del Consell de Mallorca (Turisme i Esports, Territori i Paisatge, Sostenibilitat i Medi Ambient, Presidència i Cultura i Patrimoni) i es du a terme a través de multitud d’activitats, variades i adreçades a tots els públics. En total hi ha més de quaranta propostes, agrupades en deu temàtiques de diferents àrees –esportives, culturals, gastronòmiques, etc.– entre les quals també hi ha activitats pensades per al públic infantil.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT