SOMNIS DE PESCADOR, UNA HISTÒRIA D’AMOR AMB SANT VICENÇ COM A ESCENARI

602
Margalida Bauçà (Rosa) i Maria Vives “Marratxa” (Margalida) amb Joan J. Albis (Patró Josep) en una escena de Somnis de Pescador.

Feta la semblança de la persona i els actes organitzats amb motiu del 100 aniversari del naixement de Miquel Bota Totxo, vet ací un record de la faceta teatral i musical de Miquel Bota Totxo a partir de la més coneguda de les seves obres de teatre: la sarsuela Somnis de Pescador.

A tocar dels anys 60 del passat segle XX, Cala Sant Vicenç havia deixat de ser exclusivament un nucli pescador del municipi de Pollença per esdevenir un nucli turístic i d’estiueig d’una categoria, diguem-ne, considerable.

Tanmateix, però, Miquel Bota Totxo s’inspirà en aquest bell racó de la Serra de Tramuntana per escriure el text de Somnis de Pescador al qual posaren música els mestres Joan Santandreu i Jaume Albertí.

Somnis de pescador, la més popular de les obres de teatre de Miquel Bota, és una obra de caire costumista, una sarsuela en tres actes, que explica la història d’amor entre na Rosa i en Joan; a l’hora que retrata la vida i els costums mariners.

PUBLICITAT

L’estrena de Somnis de Pescador

L’estrena de Somnis de Pescador va tenir lloc al Saló d’Actes del Club Pollença, els dies 20 i 21 de desembre de 1958. El director d’escena fou Rafel Covas i el director musical, Jaume Albertí. El repartiment estava encapçalat per Margalida Bauçà en el paper de Rosa i per Mateu Llobera en el de Joan, i es completava amb Maria Vives (Margalida), Jordi Albis (Jordi), Maria Cabanellas (Madò Ferrera), Rafel Covas (Patró Josep), Pedro J. Cabanellas (Mr. Wilson), Ignasi Cànaves (Don Toni) i Pepet Covas (Toniet).

El Cor de Pollença, dirigit per Martí March, arrodonia l’elenc d’actors que comptaren amb l’ajut de Felip Bennàssar com a apuntador. De la decoració i del vestuari, se’n féu càrrec Art i Joventut.

Alguns anys després, el 21 de desembre de 1965, Art i Joventut es constituí com a part de la secció artística del Club Pollença, on va dur a terme una importantíssima activitat cultural. De fet, a més de reprendre l’activitat teatral que anys enrere havia duit a terme el Quadre Escènic, aquest col·lectiu es dedicà a muntar els quadres plàstics, avui tan representatius del Dijous Sant pollencí i a organitzar el Certament Internacional de Cinema Amateur que se celebrà per la Patrona, entre 1967 i 1976.

Segona posada en escena de Somnis de Pescador

Somnis de Pescador es tornà posar en escena l’any 1974, aquesta vegada al Claustre de Sant Domingo, “amb èxit sorprenent i triomf absolut de tots els que hi participaren”, segons escriu Miquel Bota a l’anuari número zero, dedicat als 125 anys de música a Pollença. 1865-1990.

Art i Joventut i el Cor de Pollença s’ocuparen del muntatge de l’obra que es representà els dies 13 i 14 de juliol i 3 i 4 d’agost. Novament el director d’escena va ser Rafel Coves i el del Cor, Martí March, mentre que la direcció musical va anar a càrrec de l’aleshores director de la Banda de Música de Pollença, Miquel Llopis, que va comptar amb la participació dels violinistes León Spirer i els seus fills, que, per aleshores, estiuejaven amb la família en aquest municipi.

Alguns membres del Cor de Pollença, entre ells Tomeu Alzamora, Joana “Marja”, Maria Rosa Albis i Tomeu Villalonga, amb alguns dels protagonistes de Somnis de Pescador: Jordi Albis (Jordi), Martí Torrandell (Don Toni) i Joan J. Albis (Patró Josep).

El diari Baleares de dia 18 de juliol de 1974 es va fer ressò del sorprenent èxit en una crònica titulada “Triunfo absoluto de Art i Joventut” en la qual esmentava la col·laboració musical del concertista i primer violí de l’Orquestra Simfònica de Berlín, Leon Spirer, i dels seus tres fills, també violinistes.

Al mateix article, es destacava la bona interpretació dels actors, molts dels quals repetien paper com era el cas de la parella protagonista formada per Mateu Llobera com a Joan i per Margalida Bauçà com a Rosa, i dels personatges còmics Margalida i Jordi que tornaren interpretar Maria Vives i Jordi Albis. Al seu costat, Magdalena Colom donà vida a Madò Ferrera; Joan J. Albis, al Patró Josep, Martí Torrandell, a Don Toni; Miquel Cerdà, a Mr. Wilson i Gabriel Colom, a Toniet.

Els actors comptaren amb la dicció de Pere Torrens com a apuntador i l’ull crític de César Samarini com a regidor.

És més, en aquesta ocasió, els beneficis de l’estrena es destinaren al Puig.

De tot plegat, diu Miquel Bota a 125 anys de Música a Pollença 1865-1990, “se’n conserven records colpidors”.

Més enllà del repertori musical pollencí

Ens consta que aquest estiu, un grup de pollencins aficionats al teatre preparava una tercera posada en escena de Somnis de Pescador. No sabem en quina mesura s’ha vist afectada per la crisi de la covid-19. En qualsevol cas i, com que hi ha una taula rodona sobre aquesta obra de Miquel Bota Totxo programada per al dia 19 de juny, deixarem en mans dels organitzadors dir allò que hagin de dir sobre les “expectatives”.

Tot i amb això no podem acabar aquestes línies sobre Somnis de Pescador sense fer esment a què, des de la primera posada en escena, alguns temes com “Una noia navegant”, “A la vorera de mar” o “Lo bon marineret” arrelaren entre el poble. Així va ser com, ben aviat, aquestes cançons formaren part del repertori més nostrat. De fet, qui més qui manco, sap més bé o més malament alguns fragments o la cançó sencera. Potser, fins i tot, sense saber que formen part d’aquella sarsuela que Miquel Bota va escriure inspirat en Sant Vicenç.

“Una noia navegant” de Miquel Bota Totxo en una versió recent del grup musical Ballugall, amb les veus de Miquelina Lladó i Maria Magdalena March.

És més, fa pocs anys, la formació musical pollencina Ballugall va versionar “Una noia navegant” per la qual cosa comptà amb la col·laboració de la cantant mallorquina Miquelina Lladó. O sigui que les lletres de Miquel Bota transpassaren les fronteres pollencines.

En aquell mateix disc de Ballugall, titulat Al vol, s’hi inclou també un poema de Miquel Bota “El teu davantal”, musicat per Joan Llorenç Bota.

El passat 2019, Ballugall va ser finalista als II Premis de la Música Balear, nominat a la categoria com a “Millor disc folk 2019”, que organitza la revista Enderock.

Portada del disc Al Vol de Ballugall, en el qual s’inclouen dos poemes de Miquel Bota Totxo musicats o reversionats per la formació.

Altres obres de teatre de Miquel Bota Totxo:

  • Vos reinau damunt l’altura (1949) amb música del conegut músic, mestre Antoni Torrandell.
  • Sense voler fer mal. Amb música de Guillem Bonafè.
  • Flocs i Banderetes.
  • Su destino.
  • Julia Mendoza
  • Abismos de realidad
  • Madre y sembradora de amor
  • L’hereu de Son Mesell. Amb música de Vicenç Juan Rubí.
  • L’etern Joacab.
  • Petites Ambicions.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT