LA SOLUCIÓ A LA FOTO MISTERIOSA XVII

189

Certament un paratge de roques com aquest podria estar a molts indrets del municipi, però aquesta vegada la solució es trobava més en la pista. L’acció que està duent a terme la cabra de la foto es diu “fer talaia” (observar des d’un lloc elevat) i, per tant, això ens acotava molt la resposta. El que passa és que no molta gent sap que la muntanya de 355 metres que hi ha al començament de la serra del Cavall Bernat es diu la Talaia Vella. Per tant, aquesta imatge està presa a prop del cim d’aquest puig, pocs metres abans d’arribar a les murades talaiòtiques. Unes murades declarades com a BIC amb la categoria com a monument que Joan i Vicenç Sastre descriu així al seu llibre “Mallorca vora mar: “Tancant el que és el costat més accessible de la Talaia, es descobreixen, tot d’una, dos impressionants panys de murada fets amb tècnica ciclòpia. La primera avançada defensiva té una cinquantena de metres de llargada. A un nivell superior, en 20 o 30 metres, s’eleva un altre tram de murada, de més de 100 metres de longitud i, fins i tot, més prominent que el primer.”

D’altra banda, Juan M. Torres Velasco, a un del seus articles de toponímia explica el que probablement és l’origen del nom de Talaia Vella: “I així, tenim que l’octubre de 1350 el governador Francesc de Sa Garriga visità personalment els punts estratègics de la costa de Pollença i donà ordres sobre distribució de la força armada, la qual cosa va ser ratificada per carta del rei Pere IV d’Aragó, donada a Barcelona el 1er d’octubre de 1366, on se diu que, en cas de que vinguessin 2 galeres d’enemics, per defensar les marítimes, cales i ports, enviessin a Ariant 15 homes, a la Cala Castell 30 homes, a les dues cales de Sant Vicent 40 homes. Així mateix, 30 homes a Formentor, 15 a Bóquer i 40 al port d’Albercuix. I si vinguessin 3 o més galeres, havien d’enviar a Llenaira i al Grau la resta dels 300 homes que havia preparats per aquest menester.

Una de les talaies estava situada a l’actualment anomenada Talaia Vella, situada a la serra del Cavall Bernat, entre cala Sant Vicenç i la vall de Bóquer. De 355 metres d’altitud, ofereix una gran panoràmica sobre la mar i les talaies veïnades. Presumptament, ja es va utilitzar a l’època talaiòtica com a lloc de defensa dels habitants de l’antiga ciutat de Bócchoris.”

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT