“SI LA GENT ES MOBILITZA JUNTA, LES COSES PODEN CANVIAR”

867
Punt Informatiu Jaume Torrens
Jaume Torrens és el candidat a la Batlia per "Gent per Pollença"

Ma. Magdalena Tortella

Jaume Torrens Xumet és un pollencí de cinquanta anys, un pare de família que es dedica professionalment a l’artesania. Però per sobre de tot, és un ciutadà implicat. Des de que formà part del moviment Indignats, va ser inevitable per a ell passar a primera línia de la política de la mà de PodemosNo obstant, les directrius d’aquesta formació política estatal impedeixen la seva presentació a les municipals. Per això, Jaume i els seus han optat per formar un partit instrumental sota les sigles Gent per Pollença.  Jaume és un dels set candidats a la batlia en les pròximes eleccions municipals del 24 de maig.

– Estam en un moment de crisi i de canvi, en el que la política no està ben valorada. Per què? En aquests moments la política no està ben valorada perquè els que hi ha actualment al govern s’han pres la política com una condició per actuar amb certs privilegis respectes als altres. La política en teoria és opinar sobre un tema. Ells s’han pres la llibertat de decidir, i a sobre, aprofitant-se personalment d’aquestes decisions.

– D’on ve la seva relació amb la política? La meva relació, com a ciutadà, amb la política ha vengut marcada per diverses fases. La meva joventut va coincidir amb alguns episodis relacionats amb el referèndum de l’OTAN, que van suposar un cop fort, una desil·lusió. Allò de dir: “Tanmateix fan el que volen…”, i repetesc, sumat a la meva joventut va fer que abandonàs la política. Després, la maduresa, la feina i el dia el dia em van fer reaccionar de nou. Sobretot davant les injustícies socials. En aquest sentit, crec que per moltes generacions, el moviment No a la guerra va ser l’explosió. Aquest moviment va demostrar que si la gent es mobilitza junta, cap a una mateixa direcció, les coses poden canviar.

PUBLICITAT

– Pensau que d’aquí sorgeix el moviment Indignats, del qual n’heu format part? Crec que el moviment ciutadà Indignats s’estava gestant de feia estona, poc a poc, en silenci. Des del No a la guerra molta gent tenia aquest esperit de reivindicació social, de posar punt a les injustícies que es cometen envers la majoria. S’esperava que passés alguna cosa. Llavors va venir el 15-M i d’aquí els Indignats.

– Com passa de ser membre d’un moviment ciutadà a cap de llista d’una formació política? Crec que tots esperàvem, abans de les europees, que sortís quelcom que defensés les nostres idees. Necessitàvem una formació que no fora com les conegudes fins ara, políticament parlant. Per això, no es podien emprar antics partits com a plataforma. El que estava clar és que s’havia de fer política des de baix i de forma assembleària. Del 15-M surten els Indignats i aquests es reconverteixen, en la seva majoria, en Podemos, una evolució necessària. Amb aquesta mateixa línia de pensament Podemos entra al sistema polític, per canviar-ho des de dins.

– Gent per Pollença segueix doncs les directrius de Podemos. No obstant, es presenta a les municipals amb altres sigles. En aquests moments tots els esforços de Podemos se centren en les eleccions estatals. Ara és necessari consolidar l’estructura, però també conscienciar la gent de que el joc brut s’ha acabat, de que la política ja no té lloc per oportunistes. Per això no es presenta a les municipals. Així i tot, Podemos dóna suport a candidatures d’unitat popular que compleixin una sèrie de requisits. En concret, que defensin els drets humans, promoguin les llistes obertes i que no siguin una suma de sigles. El Comitè de Garanties de Podemos han seguit tot el procés de Gent per Pollença, igual com d’altres formacions arreu de Mallorca, que venen de Podemos, com ara Volem, SOM, Si se puede… de Sencelles, Manacor, Calvià, Llucmajor, Lloseta, Palma… Tots tenim els mateixos estatuts i confiam d’aquí a quatre anys, presentar-nos a les municipals amb les sigles de Podemos.

– Si hi havia aquestes ordres des de Madrid i havent-hi a Pollença altres formacions d’esquerra i algunes d’elles amb una ideologia i metodologia similar, no hagués estat més fàcil sumar-se a un projecte ja format? Seguint les directrius de Podemos, nosaltres defensam els Drets Humans com a prioritat. No dic que els altres partits no ho defensin, però no ho tenen com prioritat i nosaltres fem una passa més enllà en aquest sentit. Aquesta és la principal raó per la qual no ens hem sumat a cap altre projecte. Així i tot, he de dir que ens hagués agradat una candidatura d’unitat popular de Pollença, no només amb Alternativa, parlant clar, sinó també amb Esquerra Republicana, Més… perquè a la llarga es tracta de que sigui el poble qui decideixi. De totes maneres, crec que en aquests moments aquesta ja és la voluntat de molts.

– Creieu que la vostra candidatura pot contribuir a una fragmentació de l’esquerra? Crec que aquesta idea és més bé de dretes. L’esquerra precisament ha de defensar la democràcia, que qualsevol ciutadà pugui presentar-se a les eleccions.

– Què esperau de la vida política? Conscienciar de que les coses es poden fer d’una altra manera que sigui millor per tothom. Des de Gent per Pollença anam en pla positiu. Volem donar idees perquè creiem que hi ha una altra manera de fer les coses. I ens plantejam aquest episodi com una lluita. Lluitarem per canviar el sistema, tant si és al govern, a l’oposició, o des del carrer, com ho hem fet fins ara.

– Per acabar, i valorant el panorama… us paga la pena implicar-vos en política? No venc a ser un líder, sinó un representant d’un grup de persones. Per tant, la meva funció és servir de d’altaveu per a que els ciutadans pugin dir la seva. Per això, quan mir més enllà de mi i els meus i veig que implicant-me puc contribuïr a que les coses canviïn, sí que paga la pena. I molt!

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT