SEMPRE PLOU DAMUNT BANYAT, RESUM D’UNA SETMANA TEMPESTUOSA

818

Després de l’onada de fred que es va viure per Sant Antoni, el cap de setmana tot just passat ha estat marcat per la tempesta, una situació tempestuosa que, al municipi de Pollença, ha estat de pluja, de vent i de mala mar. Val a dir que a Pollença no s’han patit situacions tan desastroses com a altres pobles de Mallorca, on sí s’han registrat alguns fets remarcables, tant per les inundacions com pel fort temporal marítim.

Tot i que sembla que encara han de venir un parell gros de dies passats per aigua, com que diuen que el pitjor ja ha passat, puntinformatiu.cat ha fet una ullada a aquests dies d’inestabilitat meteorològica d’aquesta darrera setmana.

DADES METEOROLÒGIQUES

Per les dades recollides a les dues estacions meteorològiques que l’Agència Estatal de Meteorologia té al municipi, una al Poliesportiu Municipal de Pollença i l’altra a la Base Militar del Moll, entre el dilluns 16 de gener i el diumenge 22 de gener, ha plogut entorn dels 100 litres per metre quadrat, tant a Pollença com al Moll.

PUBLICITAT

Pluja

Coincidint amb la festa de Sant Antoni (dia 17 de gener), es registraren les primeres precipitacions, precipitacions que, tot i no ser molt intenses, caigueren en forma de neu, degut a l’onada de fred que va marcar la baixada del Pi al Port. Sempre entre les 00 i les 24 hores del mateix dia, s’ha de dir que el dimarts 17 de gener, a Pollença es recolliren 4’4 mm i, al Port, 3’2 mm.

Després d’una petita treva, el temporal es va reactivar amb moltíssima més aigua. El dijous 19 de gener varen caure algunes brusques, però va ser divendres 20 de gener (dia de Sant Sebastià) quan de veres va començar a banyar en recollir-se 33,2 mm a Pollença i 18 mm al Moll. El dia més plujós va ser el dissabte 21 de gener, quan es recolliren 58,8 mm a Pollença i 50 mm al Port. El diumenge va continuar plovent i, al Moll, caigueren 23,4 mm i, a Pollença, 20,8 mm. En tres dies, a Pollença, es varen recollir 112’8 litres per metre quadrat i, al Port, 92 litres per metre quadrat.

fotos temporal pluges 515 Foto César Samarini (3)

Vent

Durant tota la setmana, el vent ha estat intens i ha provocat nombroses incidències. El dia de sant Antoni (dimarts 17 de gener), el vent va bufar amb força intensitat, motiu pel qual el Pi de Sant Antoni va ser baixat per carretera i no portat per mar com és costum, perquè el temporal marítim ho impedia. Per altra banda, el dissabte 21 de gener es tornaren repetir les ventades. Al Port de Pollença, el dimarts 17 de gener es registraren bufades de vent de 83 quilòmetres per hora i, a Pollença, de 75 quilòmetres per hora. Mentre que el dissabte les ràfegues de vent arribaren als 77 quilòmetres per hores amb velocitats màximes (la mitjana de vent durant 10 minuts) de 30 quilòmetres per hora.

Temperatura

Coincidint amb la setmana dels barbuts, el fred hivernenc es va deixar sentir de valent, sobretot el dia de Sant Antoni en què es registraren temperatures mínimes d’entre 2 i 3 graus, i una mitjana de 5 graus. L’endemà 18 de gener, el mercuri del termòmetre va pujar i la resta de la setmana les temperatures es mantingueren baixes, però dins la normalitat per aquesta època de l’any, entre 8 i 9 graus de mínima, i mitjanes diàries de 10 graus.

fotos temporal pluges 515 Foto César Samarini (1)

INCIDÈNCIES

Per sort a Pollença no s’han patit incidències de la gravetat d’altres zones de Mallorca, però sí que ha hagut talls de carreteres, caigudes d’arbres i branques, camps i cases inundades, i barques encallades a la platja. Gran part de les incidències han ocorregut el dissabte 21 de gener.

Com sol ocórrer quan les pluges intenses vénen acompanyades de vent, han caigut arbres, essent el més remarcable la caiguda d’un arbre a l’alçada de la Punta que va caure damunt uns cables d’alta tensió i la caiguda d’un pi dins el nucli urbà de Sant Vicenç.

efectes del temporal Foto Xesca Serra 515 (1)

Per altra banda, s’han produït inundacions que han afectat algunes plantes baixes de cases particulars i també a moltes finques de Pollença. Aquestes inundacions han provocat talls de carreteres secundàries al seu pas per torrents del municipi com ara a la Font de Mal Any o al pas del torrent de Sant Jordi pel camí de can Bregat. Però el més ressenyable va ser el tall de la primera línia del Port de Pollença entre l’Ullal i l’hotel Pollentia que va durar tot el dissabte. Aquest tall va ser provocat tant per les pluges com pel fort temporal marítim que va fer arribar les onades fins al passeig.

A més a més, les onades han provocat el trencament del paviment al passeig Vora Mar del Port de Pollença, a l’alçada del bar Katy. Cala Barques també ha patit a cause del vent i la pluja i ha quedat pràcticament sense arena a cause d’una forta torrentada al torrent de les Rotes Velles.

Finalment, el temporal també ha provocat que nombroses barques que estaven fondejades a la Badia hagin acabat encallades a la platja entre la l’Ullal i la plaça Joan Cerdà. Al manco un llaüt, un veler i una llanxa han acabat a damunt l’arena amb més o menys desperfectes. Alguna de les casetes de la platja també han patit danys i, fins i tot, han patit desplaçaments per les mànegues d’aigua que entraven i sortien de la platja.

PAGESIA I PESCA

Des de la Cooperativa Pagesa de Pollença, han informat que el camp pollencí s’ha vist afectat per mor del mal temps. En aquest sentit, han destacat que moltes finques s’han vist completament inundades a zones de can Bibí, Síller, l’Albufereta, can Conquesti i Vertent, entre altres Aquestes inundacions han provocat la mort de bona part del cereal que ja havia estat sembrat. A això s’ha de sumar el cost que suposa no poder treure a pasturar les ovelles durant pràcticament dues setmanes, i que obliga als ramaders a la compra de més quantitat de menjar. Molts de pagesos pollencins hauran de tornar a sembrar si volen segar quan arribi l’estiu.

Però també s’ha de remarcar la part positiva de tota aquesta pluja, una precipitació que omplert tots els aqüífers del municipi després d’un any 2016 molt sec.

Els pescadors del Port de Pollença també han patit les conseqüències del temporal, ja que fa pràcticament dues setmanes que cap barca pot sortir a fer un jornal i encara queden un parell de dies de mal temps. Així que s’ha vist afectada la pesca del jonquillo, del calamar o de la sípia.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT