SEIXANTA-SETÈ DIA: MASCARETES OBLIGATÒRIES, ON I COM

503
Foto: Facebook Cabot Hotels.

Ahir, 20 de maig, seixanta-setè dia d’estat d’alarma, es va publicar al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) que l’ús de mascaretes és obligatori a partir d’avui, dijous 21 de maig, en espais tancats i al carrer quan no es pugui garantir la distància mínima de 2 metres. Tot i que hi ha excepcions, l’han de dur tots els majors de 6 anys i és recomanable que també la duguin els infants d’entre 3 i 5 anys.

A nivell local, ahir es va saber que la Down Urban Pollença, l’espectacular cursa de bicicletes de muntanya que recorre el centre urbà des del Calvari fins a la Plaça, no es farà a principis de juny, com es va fer el passat 2019. De moment, els organitzadors, no han decidit la nova data.

Ahir, dematí, la Policia Local va haver d’intervenir en un possible infart al Port de Pollença. Els agents realitzaren les primeres maniobres de recuperació i desfibril·lador, de manera que, gràcies a aquests primers auxilis, l’home va començar a tenir pols. Quan va arribar l’equip sanitari, la UVI i el personal del Centre de salut de Pollença, es feren càrrec del pacient que, posteriorment, fou traslladat a l’Hospital.

El capvespre varen haver d’intervenir conjuntament amb la Guàrdia Civil, els Bombers de Mallorca i Protecció Civil, en una crema descontrolada en una finca privada. Aviat es va poder controlar. No hi va haver danys personals.

PUBLICITAT

Al Centre de Salut, un dia més, la normalitat excepcional del moment és la tònica.

Cabot Hotels va lliurar 270 litres de llet a l’àrea de Serveis Socials, que durant les darreres setmanes ha vist incrementada la demanda d’aliments com a conseqüència de la crisi econòmica i social derivada de la covid-19. Foto: Facebook Cabot Hotels.

Mascaretes: qui, on i com

A partir d’avui, 21 de maig, l’ús de mascaretes és obligatori per a tots els majors de 6 anys. A més a més, és recomanable per als infants d’entre 3 i 5 anys,

Estan exempts de dur mascaretes, les persones amb dificultats respiratòries o altres motius de salut o discapacitat.

I, evidentment, no s’ha de dur per menjar o beure, entre altres circumstàncies.

Les mascaretes s’han de dur a la via pública, tant en espais a l’aire lliure com a llocs tancats d’ús públic, quan no es pot mantenir la distància física de 2 metres.

L’ordre ministerial publicada al BOE d’ahir, no especifica el tipus de mascareta, només apunta que, preferentment, han de ser higièniques o quirúrgiques i que tapin el nas i la boca.

De fet, l’objectiu de les mascaretes respon al prinicipi de precaució per reduir els possibles contagis de SARS-CoV2, ja que està demostrat que les mascaretes bloquegen l’emissió de gotes de saliva infectades. Per tant, mentre no es disposi d’una vacuna, les mascaretes són una bona barrera per als contagis.

El BOE no especifica possibles sancions per l’incompliment d’aquesta nova norma. La Policia Local de Pollença, seguint la pauta del ministeri d’Interior, avisaran de l’obligatorietat de dur mascareta durant els primers dies. Després d’exercir aquesta funció pedagògica, procediran a sancionar.

Més de 5 milions de casos de coronavirus

Durant les 24 hores prèvies al migdia d’ahir, 20 de maig, a les illes Balears, es varen registrar dues defuncions per coronavirus, 13 noves infeccions i 4 altes. Des que es va iniciar la pandèmia, 2.018 persones han patit la covid-19 a les illes Balears, de les quals 221 han mort i 1.552 s’han curat.

En aquests moments, el nombre de casos actius a les illes Balears és de 245, dels quals 227 són a Mallorca. D’aquests 227, 146 estan hospitalitzats i 81 reben atenció de les Unitats de Volants d’Atenció a la Covid-19 (UVAC).

A nivell mundial, s’han superat els cinc milions de casos de coronavirus. Per ser exactes, hi ha 5.000.561 casos i 328.221 defuncions. El país més afectat continua essent els Estats Units d’Amèrica amb 1.551.853 casos i 93.439 defuncions, seguit de Rússia amb 308.705 casos i 2.972 defuncions, i de Brasil amb 291.579 casos i 18.859 defuncions. L’Estat espanyol és el cinquè país més afectat per coronavirus amb 232.555 casos i 27.888 defuncions.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT