SEIXANTA-QUATRÈ DIA: LES MASCARETES SERAN OBLIGATÒRIES

782
A Sant Vicenç, no hi ha franges horàries per al passeig, però sí restriccions a l'hora de nedar, ja que només es permet com a pràctica esportiva. En qualsevol cas, aquest cap de setmana ja hi havia els socorristes. Foto: Xesca Serra.

Ahir, 17 de maig, seixanta-quatrè dia d’estat d’alarma, la jornada va transcórrer sense incidents destacables. Pendents de la publicació de les directrius avançades des del Govern espanyol, com ara l’ús obligatori de mascaretes a l’espai públic i l’eliminació de les franges horàries als termes municipals de menys de 10.000 habitants, el Centre de Salut ha informat que un dels dos pacients positius per coronavirus, ja està d’alta. De l’altre, no ho saben, perquè es va fer la prova a la sanitat privada.

Al conjunt de les illes Balears, durant les 24 hores prèvies a les 11’15 hores, d’ahir, 17 de maig, s’havien produít 9 nous casos de covid-19, dels quals dos quedaren hospitalitzats i un va passar a UCI, i 2 defuncions. A hores d’ara i des que es va iniciar la pandèmia, a les illes Balears, s’han detectat 1.991 casos de coronavirus dels quals 218 han estat òbits i 1.523 s’han curat. Segons fonts del ministeri de Sanitat, en aquests moments, hi ha 250 casos actius a les illes Balears.

A nivell mundial, el nombre de contagis per coronavirus supera i molt els quatre milions i mig, 4.716.965 casos i 315.248 defuncions. Al capdavant dels 188 països afectats per la pandèmia, hi ha els Estats Units d’Amèrica amb 1.486.742 casos i 89.564 defuncions, seguits de Rússia amb 281.752 casos i 2.631 defuncions, i del Regne Unit amb 244.995 casos i 34.716 defuncions. L’Estat espanyol és el cinquè país més afectat per la covid-19 amb 230.698 casos i 27.563 defuncions, per darrere de Brasil.

Les mascaretes seran obligatòries

El mateix Govern espanyol ha avançat que aquesta setmana reforçarà l’ús de mascaretes a la via pública. Aquesta és una de les propostes que, des dels governs autonòmics entre els quals el de les illes Balears, s’havia insistit a demanar en reiterades ocasions.

PUBLICITAT

A l’espera que s’aprovi la proposta, el director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries del Ministeri de Sanitat, Fernando Simón, va puntualitzar que aquesta norma tendrà excepcions per a aquelles persones que, per raons de salut, no en poden dur. En aquest sentit, es va referir a persones amb ansietat i infants.

Protecció civil reparteix mascaretes

Des que es va declarar la pandèmia, els voluntaris de Protecció civil de Pollença han repartit 2.295 mascaretes entre els nuclis de població del municipi de Pollença.

Per aconseguir mascaretes cosides per voluntaris pollencins i reutilitzables, podeu telefonar o enviar un whatsapp al 659 72 58 08. Des de Protecció Civil, demanen responsabilitat i aconsellen demanar-ne una per persona. Això no exclou que en puguin demanar per diferents membres de la família o de l’entorn més proper.

Per sol·licitar les mascaretes, cal deixar clar el nom complet de la persona que les demana, la direcció i el nombre de mascaretes que vol.

Des de Protecció Civil, prioritzaran la població de risc, sempre condicionats a la producció i a la disponibilitat dels voluntaris.

Foto Guillem Cerdà Marquet de Protecció Civil Pollença.

Municipi o nucli?

Entre les modificacions de la Fase 1, el Govern espanyol va anunciar que els termes municipals de menys de 10.000 habitants, deixaven d’estar subjectes a franges horàries. Davant aquest anunci, en el cas de Pollença, un es demana si aquests “termes municipals” fan referència al municipi o al nucli de població?

I és que, si fa referència al municipi, Pollença ha de continuar amb les franges horàries limitades per l’edat, ja que supera amb escreix els 10.000 habitants.

Ara bé, si es refereix a nuclis de població, la cosa canvia, perquè no hi ha cap nucli de població del municipi que arribi als 10.000 habitants.

No serveix de gaire mirar endarrere, perquè, durant la Fase 0, el Govern va parlar de municipis i, durant la Fase 1, de nuclis de població. En aquest sentit, convé recordar que, des de dilluns passat 11 de maig, Sant Vicenç i Formentor han pogut circular lliurament entre les 6 de la matinada i les 11 del vespre.

Caldrà esperar que el Govern espanyol publiqui les noves normes.

Finalment, el president del Govern espanyol, Pedro Sànchez, va anunciar que aquesta setmana demanarà la cinquena i darrera pròrroga de l’estat d’alarma i ho farà per al termini d’un mes, i no de quinze dies com han estat les anteriors. Sànchez va apuntar que, d’aquesta manera, coincidirà amb el final de la desescalada.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT