SEIXANTA-DOSÈ DIA: POLLENÇA S’ADAPTA A LA NOVA NORMALITAT

238
Foto: Xesca Serra.

Ahir, 15 de maig, seixanta-dosè dia d’estat d’alarma, els pollencins es van adaptant a la nova normalitat sorgida per mor de la pandèmia del coronavirus.

Terrasses espaiades, però plenes; gent pels carrers; botigues que obrin portes, però també fronteres al món virtual… i realització dels primers tràmits burocràtics de manera telemàtica com ara les sol·licituds de matrícula escolar per als més petits.

I, enmig de tot plegat, una lectora es queixa que, durant el confinament més estricte, es realitzaven desinfeccions de manera setmanal i els carrers eren buits. Des que la gent torna sortir de casa, no han fet cap més desinfecció.

Breu crònica de la covid-19

La Policia Local de Pollença apunta que la jornada d’ahir es va desenvolupar sense novetats ni denúncies.

PUBLICITAT

Tot i que no disposam de les dades del Centre de Salut, cal recordar que, a partir d’aquesta setmana, fan proves PCR als pacients que presenten símptomes compatibles amb la covid-19. Aquest fet no ha augmentat la demanda respecte les setmanes anteriors, quan els pacients eren derivats als Hospitals per fer-se els tests.

En aquests moments i si ahir no els varen donar l’alta, hi ha dos casos actius de coronavirus que evolucionen favorablement, segons les darreres dades de les quals disposam. Des que es va iniciar la pandèmia, a Pollença, hi ha hagut 6 infeccions per SARS-CoV-2 dels quals un va ser exitus i tres han rebut l’alta fa setmanes.

En el conjunt de les illes Balears, durant les 24 hores prèvies a ahir migdia, s’havien produït 9 nous contagis i 1 defunció de manera que, des que es va iniciar la pandèmia, s’han donat 1.967 casos de covid-19 de les quals 216 han mort i 1.513 han superat la malaltia.

Tot i que, de moment, sembla que el relaxament del confinament iniciat fa unes setmanes amb la Fase 0 i a partir d’aquesta setmana amb la Fase 1, no s’ha traduït en un temut rebrot de contagis, és bo recordar que cal mantenir dos metres de distànciament físic, mans netes i mascareta.

A nivell mundial, hi ha 4.543.447 casos de covid-19 i 307.715 defuncions a 188 països. Els Estats Units d’Amèrica, amb 1.443.397 casos i 87.568 defuncions, és el país més afectat pel coronavirus, seguit de Rússia amb 262.843 casos i 2.418 defuncions, i del Regne Unitamb 238.004 casos i 34.978 defuncions. L’Estat espanyol, amb 230.183 casos i 27.459 defuncions, ha passat en pocs dies de ser el segon país amb més incidència pel coronavirus o al quart.

Obert el calendari de sol·licitud de matrícula

El 14 de maig va començar el període de sol·licitud de plaça per al primer cicle d’educació infantil, o sigui dels infants menors de 3 anys. Aquest procés d’escolarització, com el de tots els nivells d’infantil, primària, secundària, batxillerat i educació especial, es fa per via telemàtica.

Per això, el sol·licitant ha d’autentificar prèviament la seva identitat a través d’un sistema d’identitat electrònic per a les administracions Cl@ve; un còdi d’usuari del GESTIB o usuari CAIB; o combinació de DNI, NIE o passaport amb el nombre de mòvil del contacte de l’usuari. En aquest sentit, és bo recordar que als centres escolars, via telefònica o telemàtica, resolen els dubtes i dificultats que puguin sorgir als pares durant la sol·licitud de matrícula. De manera excepcional, es pot demanar cita prèvia per resoldre aquestes qüestions.

La documentació requerida s’ha de tenir a l’abast des del moment de la sol·licitud, però no s’ha de presentar fins al moment de formalitzar la matrícula.

L’1 de juny s’obrirà el període de sol·licitud de matrícula per al segons cicle d’educació infantil, o sigui dels infants de 3 anys, que també es farà via telemàtica.

Aquest és el calendari del procés d’escolarització per al curs 2020/2021. Cal advertir que, el procés d’adscripció és un tràmit que realitzen els centres educatius. Per tant, les famílies s’han d’atendre al procés d’admissió.

Aquest estiu hi haurà Escola Viva

La regidora de Serveis Socials, Francisca Cerdà Nadal, va comentar que “aquest estiu hi haurà Escola Viva per la qual cosa s’ha habilitat una aula més del Centre Cultural Miquel Capllonch del Port per poder mantenir el distanciament físic entre els alumnes. O sigui que aquest estiu, en comptes de dues aules, n’ocuparan tres, però l’Escola Viva es farà igualment”.

L’Escola Viva és un servei que gestiona la Fundació Pere Tarrés i que, durant aquestes setmanes de confinament, ha adaptat el programa a la nova situació per poder donar educatiu i social a 87 infants del municipi que estan en situació de vulnerabiliat. De l’atenció directa a través de tallers presencials, s’ha passat a un acompanyament constant de manera sobretot telemàtica i telefònica.

Impulsat per l’Ajuntament i desenvolupat per la Fundació Pere Tarrés, Escola Viva és un pla de suport i acompanyament per a infants i joves en risc d’exclusió social.

En aquests moments, atén 87 infants d’entre 5 i 18 anys, així com a les seves famílies. Pel que fa a la procedència d’aquests alumnes, és diversa. Tot i que majoritàriament són de l’Estat espanyol, entorn al 45 per cent. Entre el 65 per cent restant, n’hi ha de Bangladesh, Senegal, Marroc, Argentina, Uruguai, Venezuela, Anglaterra, Colòmbia o Romania, entre d’altres.

Escola Viva treballa de manera coordinada amb l’educadora social de l’Ajuntament que, en tot moment, està en connexió amb els infants i les famílies. A través de l’educadora social reben suport escolar, gestió d’ajudes socials, propostes d’activitats lúdiques i educatives online…

Cap de setmana inestable

Després d’una nit tempestuosa, a l’estació meteorològica del carrer Creus de Pollença, s’havien recollit 2 litres per metre quadrat.

El temps per al cap de setmana es presenta inestable amb possibilitats de pluja tant avui, dissabte, com demà, diumenge. Seran petits ruixats dispersos com ha fet aquests dies passats.

Entre els núvols i el sol, el vent girarà de nordest a tramuntana amb el pas del dissabte al diumenge. Per tant, hi haurà temporal per Sant Vicenç.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
TOT MARCO digital
PUBLICITAT