SEIXANTA-NOVÈ DIA: LA MAR

275

Ahir, 23 de maig, seixanta-novè dia d’estat d’alarma, molts foren els pollencins que aprofitaren el bon temps per sortir a pescar i, fins i tot, apropar-se a les platges, encara que el seu ús no és permès fins demà, dilluns 25 de maig, quan Pollença com la resta de Mallorca, entrarà a la Fase 2 de desconfinament.

Sense incidències

El batle de Pollença, Bartomeu Cifre Ochogavia, apunta que el dia d’ahir va transcórrer sense incidències i destaca l’entrada de demà la Fase 2: “el més complicat són les platges”, ha dit i ha afegit que “les han avançades 15 dies”, donant a entendre que el Govern espanyol havia marcat el 8 de juny, quan previsiblement s’ha d’entrar a la Fase 3, per permetre l’ús de les platges.

Des de l’ajuntament de Pollença, segons ha apuntat el batle Cifre Ochogavia, s’insistirà, “sobretot, en control i senyalització, així com boiatge”.

Per la seva banda, la delegada de Turisme i Medi Ambient a l’ajuntament de Pollença, Maria Petra Buades, ha explicat que els socorristes, a més de dur a terme la vigilància de les platges, també s’ocuparan d’informar de la normativa. A més a més, l’Ajuntament ha designat un funcionari municipal com a coordinador de platges que recollirà les possibles incidències que es donin. En qualsevol cas, tant socorristes com coordinador, tendran una funció informativa i, en cas d’incompliment per part dels usuaris de les platges, hauran d’avisar la Policia Local o la Guàrdia Civil, que són els que tenen la potestat de vigilar i sancionar.

PUBLICITAT

Ara mateix, l’Ajuntament treballa per començar a fer la recollida de fems i neteja de les platges, així com també d’altres serveis com ara dutxes. En aquest sentit, Buades destaca que feien previsions per donar aquest servei a partir del 8 de juny, com havia anunciat el Govern espanyol.

Pel que fa als concessionaris de negocis que ocupen la platja (tant si són gandules com ombrel·les, bars, activitats esportives…), cadascú s’ha d’ocupar de les seves instal·lacions. En aquest sentit, l’ajuntament farà una gestió amb Costes, perquè autoritzi aquells concessionaris que han iniciat els tràmits per poder dur a terme les seves activitats, puguin iniciar les ocupacions encara que no tenguin la resposta definitiva.

Molts foren els que aquests dies han aprofitat per sortir a pescar.

Què diu el BOE sobre les platges?

Segons l’ordre publicada ahir, dissabte 23 de maig, al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE), estableix que hi ha d’haver una superfície mínima de 4 metres quadrats per persona i s’ha de descomptar una superfície de sis metres de la platja a comptar des de la vorera de mar.

Per altra banda, l’ordre del BOE determina que:

– S’haurà de mantenir una distància mínima de seguretat de dos metres com a mínim i, si no es pot mantenir, s’hauran d’aplicar mesures de protecció física, higiene de mans i etiqueta respiratòria. Per això, excepte en el cas de persones convivents, els grups es limiten a un màxim de 15 persones.

– El trànsit i permanència a les platges, així com la pràctica d’activitats esportives, professionals o d’esbarjo, es podran realitzar sempre que es puguin desenvolupar individualment i sense contacte físic, i que es mantengui una distància mínima de dos metres entre els participants.

– Es permetrà l’ús de dutxes a l’aire lliure, banys, vestuaris i altres serveis públics similars, però sempre amb l’ocupació màxima d’una persona.

– S’haurà de reforçar el servei de neteja de les platges i la seva desinfecció garantint sempre l’estat de salubritat i d’higiene.

– La ubicació dels objectes personals, tovalloles, gandules i elements similars es durà a terme de manera que es garanteixi un perímetre de seguretat de dos metres respecte a altres usuaris, excepte en el cas de banyistes convivents. Les gandules d’ús rotatori hauran de ser netejades i desinfectades quan canviïn d’usuari.

– Els ajuntaments podran establir limitacions tant d’accés, que en tot cas serà gratuït, com d’aforament a les platges a fi d’assegurar que es respecta la distància interpersonal de dos metres com a mínim entre banyistes. Es podran també establir límits en els temps de permanència a les platges, així com en l’accés als aparcaments a fi de facilitar el control de l’aforament de les platges.

– Es recordarà als usuaris mitjançant cartells visibles o altres mitjans les normes d’higiene i prevenció a observar, assenyalant la necessitat d’abandonar la instal·lació davant qualsevol símptoma compatible amb la covid-19.

– Els responsables de negocis d’elements esportius o d’esbarjo hauran de complir amb els disposat a les ordres específiques per al comerç minorista i, de manera particular, a tot allò que fa referència a la higiene i la desinfecció. Tots els vehicles hauran de ser netejats i desinfectats abans de cada ús.

Altres aspectes:

D’altra banda, l’ordre del BOE fa referència a altres aspectes de la normativa de les diferents fases de la desescalada. Com ara que es permetran passejos en grups de fins a 15 persones, convisquin o no juntes, però també la pràctica d’esports sense contacte i individuals a l’aire lliure com anar amb bicicleta, córrer…

Des de dilluns passat, als nuclis de població del municipi de Pollença, no hi ha franges horàries, excepte per als majors de 70 anys i persones vulnerables, que hauran de passejar entre les 10 i les 12 hores del matí, i entre les 7 i les 8 hores del capvespre. Les comunitats autònomes podran fer modificacions dins aquestes franges de dues hores a dalt o a baix.

Els bars i restaurants podran obrir a l’interior al 40 per cent del seu aforament, amb servei a taula i mantenint la distància de seguretat.

Es poden obrir tots els comerços i serveis, independentment de la superfície.

En l’àmbit educatiu, es podran reprendre les classes presencials no universitàries, així com també la formació a les autoescoles amb un terç de l’aforament.

Es podran celebrar noces de fins a 50 persones en llocs tancats i de 100, en oberts. Per a les vetlles, aquestes podran ser de màxim 15 persones en recintes tancats i 25, en espais oberts. Els centres de culte podran acollir la meitat del seu aforament.

En aquesta segona fase també es permeten les visites a centres de discapacitats, habitatges tutelats i residències de majors en les condicions que estableixi cada comunitat autònoma.

A les biblioteques, es podran utilitzar els ordinadors i podran acollir un màxim del 30 per cent del seu aforament. L’ordre dona llum verda també a l’obertura de sales d’exposicions amb visites turístiques i recorreguts marcats, i de cinemes, teatres i similars (inclosos els serveis complementaris com les cafeteries) amb un terç del seu aforament.

Es permet l’obertura de centres esportius coberts i piscines al 30 per cent del seu aforament i a les piscines, cada nadador només podrà ocupar un carril. L’obertura de les piscines recreatives serà sempre al 30 per cent del seu aforament.

Pel que fa a les sortides de turisme actiu i de naturalesa amb guia, es podran fer sempre en grups de fins a 20 persones.

Les reunions de treball i de conferències estan permeses en aquesta segona fase amb un màxim de 50 assistents.

Balanç sanitari

Un dia més, a Pollença, no hi ha res de nou des del punt de vista sanitari.

En el conjunt de les illes Balears, durant les 24 hores prèvies a ahir migdia, s’havien registrat dos nous contagis, cap defunció i set altes. Per tant, des que es va iniciar la pandèmia, a les illes Balears, s’han produït 2.039 casos de coronavirus dels quals 222 han mort i 1.590 s’han curat.

A nivell mudial, el coronavirus afecta a 5.314.625 persones i han estat causa de mort de 342.167 persones. Dels 188 països on ha arribat la padèmia, els Estats Units d’Amèrica amb 1.622.670 casos és el més afectat. A més, aquestes darreres hores, Brasil amb 347.398 casos i 22.013 òbits, ha superat Rússia amb 335.882 casos i 3.388 òbits. L’Estat espanyol segueix en cinquè lloc dels països més afectats per la pandèmia amb 235.290 casos i 28.678 òbits.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT