LA PARRÒQUIA RESPON A LA PROHIBICIÓ DEL MÈ

327

Aquest 2018 Sant Joan Pelós durà el sarró buit perquè “és un deure de tot cristià ser bon ciutadà i, per aquest motiu, obeirem les directrius que se’ns han donat des de la direcció general”, així ho ha dit el rector de Pollença, Mossèn Francesc Vicens, en nom de la Parròquia i de l’Obreria del Corpus, aquest matí en el transcurs d’una roda de premsa. O sigui, atenent a la nova llei de protecció dels animals, la conselleria d’Agricultura i Ramaderia ho prohibeix i així ho ha comunicat als organitzadors.

Sobre la possibilitat de substituir el menet viu per una rèplica, el rector de Pollença, Mossèn Francesc Vicens ha afirmat que “acatarem, com no pot ser d’altra manera, les directrius que se’ns han donat des de la direcció general d’Agricultura i Ramaderia”. Per tant, eliminaran la presència del mè a la missa i processó, però no la del sarró, “entre altres raons, perquè els assajos s’han fet amb aquesta peça que ja forma part del vestuari”. En cap cas, “no el substituirem per cap rèplica en considerar que això és una manipulació de la tradició”.

El rector va acreditar la presencia del me a la festa durant més d’un segle

Mossèn Vicens s’ha queixat que, tant l’any passat com enguany, des de la conselleria d’Agricultura i Ramaderia han donat poc marge de temps per poder donar una solució. Cert que l’any passat, es va poder demostrar de manera documentada la presència ininterrompuda durant més de cent anys del mè a la festa del Corpus pollencí, cosa que aquest 2018 i amb la nova legislació, ja no els exonera per poder posar mè.

PUBLICITAT

Des de l’Obreria del Corpus i la Parròquia, s’ha insistit en què no es maltracta el mè i que els informes en contra de la presència del mè es basen en falsedats. No debades, Mossèn Vicens ha reiterat la invitació a què un pèrit veterinari faci una revisió al menet abans i després de ball.

Tot i amb això ha reconegut que, en les darreres dècades, un menet va morir, “perquè sa mare li va perdre l’olor i el rebutjà. Des d’aleshores, tan aviat com ha acabat la processó el menet és retornat amb sa mare que, prèviament, ha estat apartada de la guarda per evitar que es repeteixi”, ha comentat el rector de Pollença, Mossèn Francesc Vicens. És més “molt abans que hi hagués denúncies per part de grups animalistes, ja es varen prendre mesures pensant amb el menet: el duen dins un sarró de roba (i no de plàstic, com diu l’informe), duu un bolquer d’infant petit i no una bossa de plàstic (com també apunta la denúncia), i durant la processó fan tres aturades. I és que la consciència amb els animals no és igual que fa seixanta o setanta anys, això és així”, ha apuntat.

El futur del mé a la festa del Corpus

De cara al futur, el rector de Pollença, Mossèn Francesc Vicens, veu dues possibles solucions: “incloure la festa del Corpus de Pollença al llistat de la disposició tercera de la nova llei; un llistat que, sis mesos després d’aprovar la llei, no han publicat o no he sabut trobar” o bé “declarar la festa del Corpus de Pollença Bé d’Interès Cultural (BIC) o qualsevol altra figura de rang superior a la nova llei de protecció dels animals”.

Per acabar, sobre la possibilitat de fer concessions, Mossèn Vicens ha apuntat que “des de la Conselleria no ens han demostrat cap voluntat ni una de dialogar. Per tant, nosaltres no podem fer res més que creure”. Pel que fa a sancions, el rector de Pollença ha parlat d’un màxim de 15.000 euros; una multa possible tenint en compte que tant la Parròquia com l’Obreria està informada.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT