SAINT PATRICK’S DAY

125

Sonja Van Stek

El dia 17 de març se celebra Sant Patrici, no només a Irlanda, sinó també a moltes altres parts del món com Anglaterra i Estats Units. Aquest dia molta gent duu roba verda, beuen Guinness, participen en una rua i fan festa que pot durar fins a 4 dies.

Però qui era Patrick, i d’on venia?

Hi ha una gran varietat d’històries sobre aquest anglès – sí, era anglès, no era irlandès! I com és que un pastor anglès es converteix en el sant patró d’Irlanda? Una de les moltes versions conta que aquest anglès de nom Maewyn Succat, visqué al segle cinc. Quan tenia 16 anys, pirates irlandesos el varen capturar i dur a Irlanda on el posaven a treballar com esclau. Durant el seu captiveri de sis anys, va aprendre l’idioma irlandès. Al final es va escapar després de tenir un somni enviat de Déu, en la qual se li va dir que sortís d’Irlanda per anar a la costa on trobaria un vaixell esperant per navegar a Gran Bretanya.

Més tard va estudiar com a sacerdot a França i a l’any 432, el Papa Celestí I el va consagrar com a bisbe d’Irlanda amb el nom de Patrici. Així Patrick va tornar a Irlanda el mateix any 432, que també és l’any en que Irlanda es va convertir al cristianisme. Al 461 va morir.

PUBLICITAT

Els mites

Per una banda tenim la historia de Patrick que és poc detallada i tenim certesa de les seves dates, per l’altra banda hi ha molts mites sobre aquest sant. Un dels mites sobre Sant Patrici és que va utilitzar un trèvol per explicar la Trinitat i després el trèvol va convertir-se en uns dels símbols d’Irlanda. Però cal dir que els irlandesos ja utilitzaven el trèvol com un símbol de la creu (per cert, per als cercadors de la fortuna dir-los que la probabilitat de trobar un trèvol amb quatre fulles és 1 entre 10.000).

També es conta que va ésser Patrick qui va conduir les serps a fora del país, però la realitat és que a Irlanda mai no hi va haver serps. La metàfora de la serp probablement va ser utilitzada més endavant per representar el paganisme. I un altre mite és que el sant va néixer i morir al mateix dia, el 17 de març, però no n’hi ha evidència d’aquesta suposició.

El Saint Patrick’s Day modern

Per acabar contar uns fets del Saint Patrick’s Day modern: abans de la pandèmia, el Saint Patrick’s Day es consumien uns 13 milions de “pints” (l’equivalent d’uns 7 millions de litres) de cervesa Guinness per tot el món. De fet, la gent feia la tradicional “pubcrawl” (anar de bar en bar, bevent moltes cerveses), però, curiosament, des de l’any 1903 fins a l’any 1970 a Irlanda els bars varen estar tancats per raons religioses, així que durant més de 6 dècades Sant Patrici era una “festa seca”.

Molta de gent duu a la roba alguna cosa verda, com un fermall d’un trèvol.

Des de l’any 1995 hi ha un festival oficial a la capital Dublín: 4 dies de festa amb una fira, una rua, concerts, teatre al carrer, i moltes coses més. Una festa alegre i intensa que, si una vegada hi has assistit, segur que vols repetir!

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT