REVELAT PART DEL MISTERI DELS OSSOS DE CAN TEREU

427

ELS OSSOS DE CAN TEREU EREN RUMS

Pere Salas

Finalment ens han arribat els resultat de les anàlisis dels tres esquelets trobats a Can Tereu el juliol de 2016. Segons figura a l’informe de datació i calibració de Radiocarboni 14 firmat pels tècnics Francisco J. Santos i Isabel Gómez del Centro Nacional de Aceleradores de Sevilla, el rang més segur és que les restes corresponguin a uns individus que moriren a l’àrea de Pollença entre l’any 1117 i el 1214 d. C. Aquesta és la gran dada que tots anhelàvem conèixer. Per suposat no és exacte i, fins i tot, hi ha una possibilitat més reduïda que fos un poc anterior, entre el 1042 i el 1106. En tots els casos, però, es tracta de persones que visqueren durant el període central de l’època musulmana de Mallorca. La ceràmica islàmica recollida de la terra de la tomba per Josep Merino, arqueòleg encarregat de la exhumació, avalaria aquesta datació. 0

Curiosament, d’aquest mateix període data la làpida funerària trobada ja fa molts d’anys a Son Grua, la qual du el nom de la primera pollencina coneguda, Zaynab hint Abi alHakam, i la data del 517 de l’hègira, és a dir, el 1123-4 de la nostra era. Fins i tot podríem relacionar la troballa de can Tereu amb els enterraments de can Botana, que, pel que sabem, serien igualment de la mateixa època. Estam en un arc cronològic que inclou l’expedició de Ramon Berenguer III i dels pisans contra Mallorca realitzada el 1114-1115.

PUBLICITAT

Això vol dir que la gent de can Botana, na Zaynab i els homes i/o dones de can Tereu es varen conèixer? Podria ser; com també que haurien pogut veure amb els seus propis ulls les naus pisanes quan navegaren prop de les costes pollencines si és que no hi desembarcaren. Però que convisquessin al territori d’Al-Bulansa no vol dir que formessin part de la mateixa comunitat religiosa. Així, mentre és pot afirmar amb tota certesa que Zaynab era musulmana i per tant era del grup majoritari de població, la gent de can Tereu, segons apunta Jaume Cardell, tècnic de patrimoni del Consell de Mallorca i responsable de l’excavació, no serien musulmans, ja que no estaven enterrats com a tals. És a dir, els cadàvers no s’havien dipositat a la fosa sobre el costat dret ni amb la cara en direcció a La Meca. Llavors, si constatam que formaven part d’una minoria religiosa diferent a la islàmica. Quina era?

(…)

Llegeix l’article complet al número 546 de PUNT iNFORMATIU POLLENÇA

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT