RECORDS POST PATRONA

570
Les paperines del carrer Major, dia 3 d’agost.

Pere Llobera “Morou”

Aquest dilluns dia 3 d’agost, m‘ha resultat estrany passejar pel carrer Major i veure, encara, les paperines penjades al carrer, ja que darrerament durant els combats en aquest carrer els cristians, amb les seves barres, o els escopeters, a tirs, se’n cuidaven que no quedés cap paperina penjada.

No sempre ha estat així perquè m’enrecord que de petit, juntament amb el meu germà i amics de la contrada, el 3 d’agost ens aixecàvem ben dematí per anar a cercar les paperines que havien quedat penjades i s’havien salvat de la batalla. Per recollir-les teníem una pedra amb un foradet on hi passàvem un fil de pita suficientment llarg per poder llançar-lo per damunt les paperines i amb una estirada ja les teníem, després les posàvem dins un sac i al final ens les repartíem.

Ma mare ens contava que el pintor en Miquel Llinàs “Floreta” dormia dins un bagul tot ple de paperines de la Patrona a manera de matalàs. Record que amb les paperines endomassàvem el corral de ca la padrina de Can Puig i així sentíem el renouet del paperí els vespres quan ens reuníem per pelar les ametlles que havíem collit durant el dia. Mai faltava l’alegria i tampoc un tall de síndria o meló que en teníem en fresc dins un sac que estava en remull dins el pou. Després de la Patrona ja se sabia, a collir ametlles o garroves.

PUBLICITAT

Un altre del costums post Patrona era anar “a romandre a fora” durant una setmana; normalment colles d’amics, gairebé quasi tots homes, se repartien per diferents cales del municipi. Així el grup del Saig, en Serreta, en Biel “Electricista” i molts d’altres acampaven a cala Castell, altres a cala Figuera, altres a cala Bóquer, i també a cala Murta, l’importat era passar-ho bé, pescant, menjant i bevent. He sentit contar que una vegada fins i tot varen dur a cala Castell els canons dels moros i quan s’acostava qualque barca s’enduia un bon ensurt en sentir els trons dels canons.

Avui en dia res d’això està permès, si tens doblers pots destrossar una muntanya com la de la Font, o Formentor per fer un xalet com en Cortina, però no pots muntar una tenda de campanya en tota Mallorca ja que vendran el Agents de Medi ambient o la Guàrdia Civil i et posaran una bona multa.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT