QUÈ PASSA AMB ELS ARBRES DE POLLENÇA?

881

Els arbres formen una part important del paisatge urbà del municipi, però a diferència del mobiliari urbà són essers vius. Creixen, moren i se n’han de sembrar d’altres. Aporten al municipi infinits beneficis: netegen l’aire, redueixen el renou, regulen la temperatura, fan ombra, i ens alegren la vista. Però també provoquen problemes, embruten, les arrels d’algunes espècies rompen el paviment, s’han d’exsecallar, emmalalteixen, poden caure i provocar problemes de seguretat, etc. Per aquest motiu requereixen un important seguiment a tots els nivells des de l’autoritats competents que, en el cas de Pollença, és l’Àrea de Serveis, l’Àrea de Medi Ambient i, en alguns casos, la Demarcació de Costes.

Aquests dies ens han arribat a la redacció de Punt informatiu Pollença un gran nombre de queixes i qüestions relacionades amb els arbres de diferents indrets del municipi que intentarem aclarir a aquest article.

Trampes per a la cuca del pi (Thaumetopoea pityocampa)

Una de les 50 trampes per a cuques instal·lades a pins del municipi

Com cada any per aquest temps, la cuca de la processionària ha envaït gran nombre de pins del municipi. Aquestes cuques, a més de ser perjudicial per als pins, pot crear problemes a humans i cans a causa de les pues urticants que tenen a sobre, per aquest motiu són necessàries intervencions per part de l’Ajuntament per evitar la seva proliferació. Segons explica la regidora de Medi Ambient, Maria Buades, aquests dies s’estan instal·lant una sèrie d’innovadores trampes per posar fi a aquesta plaga. Es tracta d’uns anells amb una bossa que es posen al voltant dels arbres. Aquests anells impedeixen que les cuques arribin a terra i s’acaben introduint voluntàriament dins les bosses. Segons Buades es tracta de moment d’una prova pilot, i enguany només se n’instal·len 50 a les zones de Llenaire, passeig Voramar, carrer Creus i avinguda Bocchoris. A banda d’això també s’estan llevant manualment els nius de processionària de les branques dels pins.

Els nius de processionària es lleven manualment. Foto: Ajuntament de Pollença

Platers del centre històric de Pollença

Tot i que les garangoles s’han formigonat, el regidor afirma que s’hi sembraran altres arbres. Foto: Alternativa per Pollença

Aquests dies s’han tallat diversos platers de grans dimensions al nucli antic de Pollença, més concretament de la Plaça Major i a Via Pollentia. Després de tallar-los s’han tapat les garangoles amb formigó, fet que ha rebut algunes crítiques a la xarxa. Segons el regidor de l’àrea de serveis Andrés Nevado, aquests arbres s’han tallat per seguretat, ja que estaven malalts. Al seu lloc se’n sembraran d’altres. Mentre s’estudia quines espècies d’arbres poden substituir els que hi havia, s’han formigonat les garangoles per evitar possibles incidents. A més dels platers de Pollença, també s’han hagut de tallar arbres al carrer Migjorn i Cadernera al Port de Pollença.

PUBLICITAT

Lledoners a la via de circumval·lació

Lectors del PiP ens han fet arribar que diversos lledoners del tram de via de circumval·lació entre el poliesportiu i el camp de futbol, s’han mort i no han estat substituïts. Segons Nevado aquesta espècia d’arbre urbà genera molts problemes de brutor, fan una resina que embruta molt els cotxes que hi aparquen a davall. A més tenen unes arrels molt fortes que fan mal bé el paviment. Per aquest motiu des de l’àrea de Medi Ambient s’estan estudiant alternatives per substituir els que es van morint, per a una altra espècie.

Els arbres fruiters dels pressuposts participatius

Un dels arbres fruiters que s’han mort. Foto: Cap de Fibló

L’associació Cap de Fibló ens ha fet arribar unes imatges dels arbres fruiters que es sembraren fa menys d’un any. Aquests arbres se sembraren gràcies a una proposta de Cap de Fibló per als pressuposts participatius de l’anterior legislatura. Segons l’associació es pagaren 10.000 euros a una empresa pollencina per sembrar una trentena d’arbres. Aquesta empresa havia de tenir cura d’aquests arbres durant un any, fet que, segons Cap de Fibló, no ha succeït i molts arbres han mort. Per això demanen que tant aquesta empresa com l’àrea de Medi Ambient facin el possible per recuperar-los. Segons Maria Buades, alguns d’aquests arbres se sembraren a llocs on no tenen cap sentit, tot i això s’està estudiant de quina substituir els que s’han mort.

Un altra dels arbres fruiters que s’han mort. Foto: Cap de Fibló

Pi caigut a la primera línia

A causa d’un temporal va caure un gran pi a davant can Franc, al passeig Voramar, alçant l’empedrat del passeig. Per aquest motiu fa setmanes l’arbre està igual que quan va caure i que una barrera impedeix el pas. Andrés Nevado explica que s’arrabassarà quan es facin les obres de substitució de la canonada que va del Bar Cati fins a Can Franc. Unes obres que ja tenen pressupost però que no es poden executar fins que Demarcació de Costes ho autoritzi. Autorització que encara no ha arribat.

El pi de davant Can Franc continua igual. Foto: Felipe Bellini

Arbres menjats per les cabres a Cala Molins

Uns altres arbres que també s’han mort, són alguns dels que foren sembrats després de les obres de remodelació dels carrers de la zona de Cala Molins. La causa en aquest cas ha estat el gran nombre de cabres que se’ls han menjat abans que comencin a créixer. Nevado diu que és un tema que té molt present i que tractarà a la prpera reunió amb el regidor de Cala Sant Vicenç.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
TOT MARCO digital
PUBLICITAT