QUARANTA-SETÈ DIA: TOTHOM AL CARRER, PER TORNS

389
El carrer del Sol serà peatonal a final de legislatura.

Ahir, divendres 1 de maig, quaranta-setè dia de confinament es va viure amb tranquil·litat. No debades, el problema més gran als carrers va ser el canvi d’estacionament que, coincidint amb l’inici del mes, s’havia de baratar el cotxe de lloc.

Avui, 2 de maig, després setmanes de confinament, tothom pot sortir al carrer per practicar esport o fer un passeig d’una hora, sense superar el quilòmetre de distància des de casa i per torns segons l’edat. Tal i com es va avançar ahir, mentre que els infants veuen reduït l’horari per sortir de casa, adults i majors de 70 anys poden fer sortides d’una hora diària per a esbarjo i sempre i quan es respectin les mesures de seguretat com el distanciament social o l’ús de mascaretes quan no es pugui garantir aquesta distància.

En el conjunt de les illes Balears, durant les 24 hores prèvies a les 11’30 hores de dia 1 de maig, s’havien produït 5 defuncions, 11 nous contagis per coronavirus i 26 altes de manera que, des que es va iniciar la pandèmia, s’han detectat 1894 casos de Covid-19, dels quals 193 persones han mort i 1.245 persones s’han recuperat.

Un dia més s’han repetit mostres de solidaritat per part de pollencins. Hem pogut saber del restaurant U Plaça i del gimnàs Mitos. Sport & Health, però segurament n’hi ha d’altres.

PUBLICITAT

Més mostres de solidaritat

Els pollencins demostren ser molt solidaris en aquests moments de crisi sanitària amb conseqüencies en l’economia i en la societat. Dia a dia, es repeteixen donatius que no sempre transcendeixen públicament.

Aquests dies el restaurant, U Plaça va entrar 150 botelles de xampú a l’àrea de Serveis Socials.

Per altra banda, el gimnàs Mitos. Sport & Healthofereix entremanets de mitja hora diària a un preu simbòlic d’1 euros que es donarà íntegrament a l’associació ABAIMAR.

Undermoll fa una crida a la participació ciutadana

La recentment creada associació Undermoll fa una crida a la participació ciutadana, perquè aporti propostes amb l’objectiu de construir una societat millor.

Des d’Undermoll informen que els projectes del Racó de pensar i el de l’Hort Urbà compten amb recursos per poder-se desenvolupar i que aviat compartiran el projecte final d’ambdós.

A l’hora que donen comptes que una part del 20 per cent dels pressupostos destinat a “Altres projectes”, va servir per als “Tallers i exposició Dones silenciades en el seu temps i visibles ara” que es va dur a terme amb motiu del Dia Internacional de la Dona.

A més a més, agraeixen totes les persones que fan possible Undermoll, sense les quals no haurien pogut estar actius durant els mesos de febrer i primeres setmanes de març.

Pel que fa a la participació ciutadana, conviden a què tothom aporti idees per emprendre nous projectes. Per això, qui tengui idees els hi pot fer arribar a través d’aquest enllaç. Heu demplenar el model de sol·licitud i les instruccions a seguir.

Temporada d’alt risc d’incendi forestal 

Des d’ahir, 1 de maig, fins al 15 d’octubre, les illes Balears estan en temporada d’alt risc d’incendi forestal. Durant aqeust temps, no es pot fer foc en terreny forestal. Aquest 2020 i degut a l’estat d’alarma s’amplia aquesta prohibició de fer foc fins als 50 m de distància de la massa forestal.

Per fer foc, entre 50 i 500 metres enfora de terreny forestal, és obligatori demanar autorització administrativa per fer foc. I, a més de 500 metres, no hi ha restriccions. En qualsevol cas, es demana precaució.

En qualsevol cas, en episodis meteorològics adversos per fort vent, l’IBANAT manté la potestat d’activar el mecanisme automàtic de suspensió de cremes autoritzades en zona forestal, per tal de minimitzar les situacions de risc per l’ús de foc en els terrenys forestals.

El conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir, i el gerent de l’Institut Balear de Natura (IBANAT), Joan Ramon, presentaren aquest dijous, l’operatiu per a la temporada d’alt risc d’incendi forestal. Hi participaran 350 efectius especialitzats de l’IBANAT, agents de medi ambient i personal tècnic forestal de la Direcció General d’Espais Naturals i Biodiversitat, amb el suport dels mitjans aeris d’extinció que romanen a les bases de Son Bonet i Petra (Mallorca), es Mercadal (Menorca) i Aeroport i sa Coma (Eivissa).

Enguany, l’operatiu està marcat per la necessitat de reforçar les mesures de seguretat del personal que participa en l’operatiu per mor de la Covid-19. Entre aquestes mesures, figuren la reducció al mínim possible de les rotacions en els torns de feina, de manera que els mateixos grups de persones facin sempre feina junts i es minimitzi, així, la possibilitat de contagis massius. A més, s’han adequat totes les bases per a garantir les distàncies mínimes de seguretat i s’han introduït canvis en la logística de transport per garantir també aquestes distàncies mínimes durant els desplaçaments.

Per damunt de tot, Mir va demanar a la ciutadania “que eviti imprudències i extremi les precaucions per evitar l’inici i la propagació d’un incendi forestal”. 

La conscienciació i responsabilitat ciutadana és vital, ja que al voltant del 90 per cent de les causes d’inici dels incendis tenen causa antròpica, sigui per negligències o accidents o per causes intencionades. 

Mir va subratllar “la necessitat d’anar molt alerta davant el que els experts preveuen un dels estius més càlids de la història”.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT