QUARANTA-CINQUÈ DIA: AGLOMERACIONS PUNTUALS AL PONT ROMÀ I AL CALVARI

817
Foto: Fernando Perianes.

Ahir, 29 d’abril, quaranta-cinquè dia de confinament per mor del coronavirus es varen produir poques incidències entre les quals alguna aglomeració de persones. En aquest sentit, a zones com el Pont Romà o el Calvari, la Policia Local va haver d’informar que s’han de complir normes de distànciament. En tot el dia d’ahir, no es va haver de posar cap denúncia.

Aquest estiu es faran festes i actes culturals?

El batle de Pollença, Bartomeu Cifre Ochogavia, ha avançat que “estudiam si de cara a l’estiu podrem fer festes i actes culturals”. A més a més, ha informat que “estam incidint amb la desbroçada, perquè enguany és excepcional”. Finalment, el Batle ha comentat que “avui esperam si surt la normativa específica per a aquest dissabte” en què Pollença entrarà en la fase 0 de desconfinament.

Les obres de reparació de la xarxa de distribució d’aigua potable al nucli urbà de Pollença es varen acabar durant el temps previst. O sigui que, a les 15 hores, les cases del poble tornaven tenir aigua corrent.

Preparats per començar la desescalada

Tal i com s’avançava ahir, els Centres de Salut de Pollença estan preparats per començar la desescalada que, a efectes pràctics, començarà el dilluns 6 de maig. 

Durant el dia d’ahir, 29 d’abril, al Centre de Salut no hi va haver res de nou, segueix així l’etapa de tranquil·litat que s’inicià ja fa més d’una setmana.

PUBLICITAT

A les 11’30 hores, d’ahir 29 d’abril, les dades del ministeri de Sanitat durant les darreres 24 hores apuntaven que, a les illes Balears, s’havien produït 9 nous contagis i 4 defuncions. Per tant, des que es va iniciar la pandèmia, s’han donat 1.879 casos de Covid-19 dels quals 185 han mort i 1.196 s’han curat. O sigui que, ara mateix, el nombre de persones infectades de SAR-CoV-2 és de 498 persones.

Cinc cèntims de com serà la Fase 0

També ahir, 29 d’abril, es varen conèixer alguns detalls sobre el Pla de Transició cap a la Nova Normalitat. Tot seguit us feim cinc cèntims de com serà la fase 0 que`començarà aquest dissabte 4 de maig al conjunt de les illes Balears amb excepció de Formentera que passarà directament a la fase 1.

En aquesta fase 0, el govern espanyol permet l’obertura de locals i establiments comercials amb cita prèvia. És el cas de perruqueries i sales d’estètica. Els majors de 65 anys han de tenir preferència, I, quan hi ha contacte directe amb els clients, és obligatori l’ús de mascaretes i guants.

També està permesa l’obertura de restaurants i cafeteries. Però veuen limitada la seva activitat a oferir menjar per endur-se’n. De fet, el consum a l’interior d’aquests locals no és permès i els que disposen de terrassa podran ocupar-ne només un percentatge. En aquest sentit, alguns propietaris d’aquest sector a Pollença es queixen, perquè es troben en la disjuntiva que han de readmetre el personal que tenien abans de l’estat d’alarma, quan es treballava al cent per cent, sabent que les expectatives i les condicions de treball han minvat, Però sobretot no compten amb una part importantíssima de la clientela com són els turistes que no poden venir.

Per la seva banda, els hotels i allortjaments turístics, en aquesta fase 0, no poden obrir, a no ser per activitats ja regulades entre les quals no n’hi ha cap al municipi que s’hi dediqui. 

Les persones que treballen en l’àmbit dels serveis socials s’incorporaran a la feina, molt especialment aquelles que treballen amb col·lectius vulnerables. En canvi, el sector cultural i d’oci es manté aturat.

A la resta de treballadors, se’ls recomana continuar amb el teletreball sempre que sigui possible i, en la resta de casos, que es facin entrades i sortides esgladonades.

A partir del 4 de maig, poden sortir a fer un passeig les persones majors. A més a més, grans i petits (que poden sortir una hora diària entre les 9 i les 21 hores des del 27 d’abril), poden anar acompanyats amb les persones del nucli familiar amb què conviuen.

Qui tengui un hort, pot anar a cuidar-lo.

Per suposat, en tots els casos, cal respectar les distàncies de seguretat i prendre les mesures de prevenció pertinents. En aquest sentit, l’ús de mascaretes és recomanable per viatjar en transport públic i sempre que sigui impossible mantenir la distància social d’entre 1’5 i 2 metres.

L’educació es continuarà fent online o a distància. De fet, tot apunta que els alumnes no tornaran a l’escola fins al mes de setembre, quan començarà el curs 2020/21. Durant el mes de juny, podrien fer algun tipus de comiat el format del qual encara està per embastar.

Finalment, l’esport professional i federat podrà començar a entrenar individualment o quan es tracti d’activitats esportives sense contacte. Pel que fa a l’esport no professional, es permès practicar-lo de manera individual i amb la protecció adequada, sempre que no hi hagi contacte.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT