QUANTES PARAULES NECESSITES PER PARLAR UN IDIOMA?

203

Moltes vegades em demanen quant de temps es necessita per aprendre anglès, alemany o francès. Desafortunadament, aquesta pregunta no l’he sabuda contestar mai; tot depèn del nivell actual de l’idioma, el temps per setmana que es pot, i vol, dedicar a estudiar, coneixements previs d’altres idiomes, facilitat per aprendre, la motivació de la persona, i molts de factors més. No existeix cap fórmula, cap manera, que pugui assegurar que una persona aprèn amb una velocitat X per a obtenir un nivell Y.

Als alumnes més petits (i als no tan petits també) dic que abans d’anar a dormir han de posar el quadern d’anglès davall del coixí, i d’aquesta manera, durant la nit quan dormen, les paraules angleses pugen automàticament al cervell. Més d’un alumne m’ha fet la confessió que ho ha provat, però, malauradament, sense el resultat desitjat.
Ens quedem amb la pregunta de com podem fer l’aprenentatge el més fàcil i ràpid possible.
Encara que tots sabem que aprendre un idioma implica esforç, temps i paciència, a la mateixa vegada volem tenir unes dades exactes per a saber quan parlarem un idioma nou a la perfecció (però alerta, un idioma que no has après des de infant, mai el parlaràs com un nadiu). Una de les coses que podríem investigar és quantes paraules s’han de conèixer per a poder mantenir una conversa bàsica a una llengua estrangera. Fa poc vaig llegir un article a internet que, justament, tractava d’aquest tema: contaven com havien intentat d’establir la xifra exacta de paraules necessàries per a parlar bé un altre idioma. Primer varen mirar quantes paraules els nadius sabien del propi idioma i varen arribar a la conclusió que eren entre 15.000 i 20.000 famílies de paraules o ‘lemes’. Una família de paraules o ‘lema’ és una paraula arrel amb totes les seves inflexions, per exemple: si coneixes la paraula ‘traduir’, podràs deduir els significats de ‘traductor’, ‘traducció’, ‘traduïble’ etc.

Aleshores, algú que pot mantenir una conversa decent en una segona llengua sap entre 15.000 i 20.000 paraules? És molt poc probable. Per als nou parlants d’un idioma la clau està en la freqüència amb què les paraules que aprens apareixen en l’ús quotidià en l’idioma que estàs aprenent.

No cal que coneguis totes les paraules d’un idioma. Llavors, quines paraules hauríem d’aprendre? La manera més efectiva de poder parlar ràpidament un idioma és escollir els 800 o 1.000 lemes que apareixen amb més freqüència en un idioma i aprendre-les. Si aprens només 800 dels lemes més utilitzats en anglès, podràs comprendre el 75% de la llengua a mesura que es parla en la vida normal. Aquests 800 lemes són molt més valuosos que altres paraules, simplement perquè s’utilitzen amb molta més freqüència. Per exemple, és molt més útil conèixer la paraula ‘house’ que la paraula ‘abode’ (les dues signifiquen ‘casa’), i s’obtindran menys cares de sorpresa si dius “perhaps” en lloc de ‘peradventure’ (les dues signifiquen ‘potser’).Vuit cent lemes us ajudaran a parlar un idioma en un entorn quotidià, però per entendre el diàleg al cinema o la televisió, haureu de conèixer els 3.000 lemes més comuns. I si voleu posar-vos al cap al voltant de la paraula escrita, de manera que les novel·les, els diaris, els articles escrits amb excel·lent qualitat de la BBC, heureu d’aprendre de 8.000 a 9.000 lemes. Doncs, segons el per què vols aprendre un altre idioma, ja sabreu quantes lemes haureu d’estudiar.

PUBLICITAT

Sonja Van Stek

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT
TOT MARCO digital