QUAN LA NIT ÉS DIA. ELS CREPUSCLES CIVILS, NÀUTICS I ASTRONÒMICS

339

De crepuscles en sabem molt per aquestes contrades. Sovint a les xarxes socials trobam imatges de la sortida del sol a platja de Llenaira, o de la posta del sol rere les muntanyes de la Serra des de la Talaia d’Albercuix. A més, viure en un poble amb poca contaminació lumínica, o escàs enllumenat públic, ens permet experimentar diàriament aquests minuts màgics a mitjan camí entre la claror i les tenebres.

Però deixant de banda l’art i la poesia, la ciència defineix exactament les etapes del crepuscle i, fins i tot, el que es pot fer i el que no en cada una d’aquestes etapes. Per començar aclarirem que el crepuscle són els minuts en què el cel té alguna il·luminació tot i que el sol estigui completament amagat rere la línia de l’horitzó. Això passa abans de l’orto o alba (moment en què el sol passa a fer-se visible per sobre de l’horitzó) i després de l’ocàs (la posta de sol). Abans de sortir el sol s’anomena crepuscle matutí, mentre quan es fa de nit és el crepuscle vespertí. Aquest període es divideix en tres fases d’aproximadament mitja hora cada un: el crepuscle civil, el crepuscle nàutic, i el crepuscle astronòmic.

Alba o Orto. Foto: Hans Monheim

El crepuscle civil

Demà, dia 4 de març, a Pollença, el sol sortirà a les 7,17 hores i a les 18,44 es posarà. A les 6,50 i a les 19,11 el sol estarà exactament 6 graus per davall la línia de l’horitzó. Els minuts entre les 5,50 i les 7,17 i entre les 18,44 i les 17,11 és el que es coneix com a crepuscle civil. Durant el crepuscle civil encara es poden fer totes les activitats a l’aire lliure sense que sigui necessària cap font d’il·luminació artificial. Per tant, no cal encendre l’enllumenat públic, tot i que sí que s’han de dur encesos els llums del cotxe. La legislació considera que aquesta mitja hora encara pertany al dia i no es poden aplicar els agreujants de nocturnitat. Durant aquest període es poden veure clarament les persones, les muntanyes i l’horitzó, i al mateix temps ja es poden distingir les estrelles més brillants i els planetes.

Degradats del cel durant l’hora blava. Foto: Hans Monheim

Els darrers instants del crepuscle civil (els primers, si és el matí) són molts valorats per als fotògrafs i l’anomenen l’hora blava. És un moment molt cercat perquè en fotografia de natura el cel agafa tonalitats blaves intenses i es formen degradats cap al taronja al lloc on surt o es posa el sol. A més, en fotografia urbana els llums de les cases o els fanals estan encesos mentre que també hi ha il·luminació natural. Abans o després de l’hora blava, quan el sol està tocant l’horitzó, es coneix com l’hora daurada.

PUBLICITAT
Llum natural i artificial coincideixen durant el crepuscle civil. Foto: Hans Monheim

El crepuscle nàutic

Demà el crepuscle nàutic durarà entre les 6,19 i 6,50 del matí, i entre les 19,11 i 19,42 de l’horabaixa. Durant aquests minuts el sol passarà d’estar 6 graus per davall de l’horitzó a estar 12 graus per davall. Aquest període s’anomena així perquè abans era molt valuós per als mariners, ja que es poden veure les estrelles útils per a la navegació mentre que encara es veu la línia de l’horitzó. Les siluetes de les muntanyes o les cases encara es poden distingir, però ja és complicat dur a terme segons quines activitats. Al principi del crepuscle nàutic matutí o al final del vespertí aquestes siluetes ja són molt difoses i l’horitzó pràcticament no es pot distingir.

Foto: Hans Monheim

El crepuscle astronòmic

Quan acabi el crepuscle nàutic, començarà el crepuscle astronòmic. Demà durarà entre les 5,48 i les 6,19 del matí i entre les 19,42 i les 20,14. durant aquests minuts el sol es situarà entre els 12 i els 18 graus per davall la línia de l’horitzó. Un observador normal trobarà que ja és fosca negre, però els astrònoms i afeccionats a observar les constel·lacions encara no podran veure les estrelles de sisena magnitud ni objectes astronòmics com a galàxies o nebuloses. A la mar encara es podrà veure un rastre de llum solar al ponent, però la llum de la lluna ja farà més llum que l’astre rei.

Les hores d’inici i final dels diferents tipus de crepuscles en funció del dia i del lloc geogràfic es poden trobar a diferents pàgines d’internet com salidaypuestadelsol.com o dateandtime.info. També existeix una aplicació molt popular entre els fotògrafs anomenada Photopils que et permet saber quina posició exacta tindrà cada astre a una hora i un lloc determinats.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT