PROJECTEN ADEQUAR UN ESPAI A LA TALAIA D’ALBERCUIX PER A L’OBSERVACIÓ D’AUS RAPINYAIRES

375
Zona al peu de la talaia d'Albercuix que es vol adequar per a l'observació d'aus rapinyaires migratòries

Ni és una plataforma, ni tindrà un mur. Segons Grup d’Observadors de Rapinyaires d’Albercutx (GORA) i la Societat Espanyola d’Ornitologia (SEO Birdlife) es vol fer una edequació d’una zona al peu de la talaia d’Albercuix que permeti tenir una mica d’estabilitat als ornitòlegs. Ni es destruirà la roca existent, ni es farà un mur. L’objectiu es la conservació de les aus rapinyaires migratories.

La talaia d’Albercuix, punt clau per a l’observació d’aus rapinyaires

Cada primavera milers d’aus rapinyaires que es dirigeixen des d’Africa cap al nord d’Europa per reproduir-se, creuen Mallorca. Cerquen sobrevolar el màxim de temps possible la terra, ja que els corrents tèrmics que es generen a l’illa les ajuden a agafar altura per seguir aquest viatge. Per aquest motiu la península de Formentor és un embut o porta de sortida de bona part d’aquestes rapinyaires, i la talaia d’Albercuix un dels llocs privilegiats del mediterrani per observar-les.

Panell informatiu elaborat pel GORA sobre la migració d’aus rapinyaires a Mallorca

D’aquest fet ja se n’adonaren fa anys un grup d’ornitòlegs anomenats GORA (Grup d’Observadors de Rapinyaires d’Albercutx), que des del 2004 pugen setmanalment durant els mesos de migració per observar i fer un seguiment d’aquestes aus que es concentren a Formentor abans de partir cap al sud de França.

El GORA, part important del projecte de protecció i conservació d’aus rapinyaires

Ara el Servei de Protecció d’Espècies de la Conselleria de Medi Ambient està tramitant un projecte de conservació d’espècies silvestres que durà a terme la Societat Espanyola d’Ornitologia (SEO Birdlife) i que integrarà la feina d’observació dels ornitòlegs de GORA.

PUBLICITAT

Segons Carlota Viada, biòloga i membre del GORA i de SEO-Birdlife a les Balears, el seguiment anual de les aus rapinyaires que travessen Mallorca és importantíssim, no només per a la conservació de les mateixes espècies, si no perquè ens dóna indicis dels canvis climàtics que es produeixen al planeta, tant a llarg termini, com de manera puntual. Però segons Viada, el problema és que fins ara, aquests ornitòlegs ha hagut de fer la seva feina en unes condicions “lamentables”, ja que la zona on es col·loquen per a l’observació és molt irregular i “ja s’han produït moltes caigudes, algunes dramàtiques”. I és que la talaia, a més de ser una zona molt irregular, és molt visitada per turistes de tots tipus, alguns més respectuosos que d’altre.

Es projecta adequar un espai per facilitar l’observació d’aus a la Talaia

Per aquest motiu la conselleria de Medi Ambient projecta una adequació de la zona que hi ha al peu de la talaia, direcció sud. Aquesta adequació consisteix a crear una zona estable i plana utilitzant el mateix material que estan fetes les escales d’accés a la torre, omplint els buits que hi ha entre les roques. Segons Carlota Viada, pràcticament no tindrà cap impacte visual, ja que no hi ha projectat cap mur ni barana de cap tipus.

Honey buzzards at Albercutx

A group of honey buzzards gain altitude over the tower. Over 300 that day! Video by Adolfo Ferrero.Un grupo de abejeros cogen altura sobre la torre. ¡Más de 300 ese día! Vídeo de Adolfo Ferrero.

Publicada por Mallorca Raptor Count en Lunes, 8 de junio de 2020
Prop de 300 aligots vespers sobrevolant Formentor aquest més de juny. Els ornitòlegs n’han arribat a comptar quasi 1000 en una setmana, un fet extraordinari. Vídeo: Adolfo Ferrero

Aquest projecte d’adequació ja té un informe favorable de Paratge Natural de la Serra de Tramuntana i ara està pendent de l’informe de Patrimoni, pel fet que la talaia d’Albercuix és un Bé d’Interés Cultural. Cal dir que la Torre d’Albercuix es propietat de l’Ajuntament, però la zona que es vol adequar és privada i forma part de la propietat d’Albercuix.

L’associació GORA també es va reunir amb el batle de Pollença, que va mostrar el seu interès pel projecte, ja que el turisme ornitològic és una part important de l’economia del municipi, i la talaia d’Albercuix és visitada cada any per centenars de “birdwatchers” afeccionats.

Aquesta primavera ha estat excepcional per a l’observació d’aus rapinyaires

Punts d’observació durant el confinament

Els membres de GORA enguany no han pogut realitzar l’observació en condicions degut al confinament i s’han vist obligats a observar bona part de la temporada de les seves cases particular. Tot i això, engany ha estat el tercer any des del 2004 en que s’han observat més aus rapinyaires migratòries. Anualment s’observen unes 500 aus migratòries de 25 especies diferents i enguany n’han comptabilitzat 1474 de 12 espècies. Entre d’altres, s’han observat 944 aligots vespers, 224 milans negres, 124 arpelles, 71 xoriguers, 30 esparvers i 30 milans reials.

Aligot vesprer fotografiat a la talaia d’Albercuix

Des de GORA volen fer una crida als afeccionats a l’ornitologia perquè es posin en contacte amb l’associació i així col·laborar en la seva tasca. Ho poden fer mitjançant la pàgina de Facebook “Mallorca Raptor Count”.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT