PRODIS PROJECTA UN HABITATGE SUPERVISAT A POLLENÇA

254
El casal de can Franc és la seu de PRODIS.

L’Associació Pro-Ajuda als Discapacitats de Pollença (PRODIS) ha projectat convertir les sales del segon pis de can Franc, seu de l’entitat, en un habitatge supervisat, semblant al que ja disposen al Port de Pollença.

En aquests moments, està pendent de comptar amb el vist-i-plau de l’Institut Mallorquí d’Afers Socials (IMAS) per poder iniciar l’obra tan aviat com sigui possible, ja que el pis tutelat del Port està complet i hi ha llista d’espera.

Llista d’espera

El president de PRODIS, Joan Ferrer, explica que “la idea va sorgir, quan, al pis tutelat del Port, es varen ocupar les dues places de respir que teníem per casos puntuals”.

Al pis del carrer Roger de Llúria del Port, hi ha set places i totes set estan ocupades. “Abans en teníem dues, que en dèiem de respir i que anaven molt bé, per si els familiars d’algun usuari les necessitaven de manera puntual. Però s’ocuparen. De fet, ara mateix hi ha tres persones en llista d’espera”, senyala Ferrer.

PUBLICITAT

Tot i que es plantejaren l’opció de llogar una casa o un pis a Pollença, “per tenir un pis tutelat a cada nucli de població”, diu Joan, toparen amb distints problemes: lloguer elevat, despeses prèvies a iniciar l’activitat i costos derivats del personal, entre altres.

Edats i necessitats diferents

Per altra banda, els usuaris de PRODIS són molt diferents, tenen edats distintes i necessitats també distintes. “El més gran té 64 anys i el més jove, 24 anys. Ara mateix, han d’estar junts i, si un emmalalteix, un monitor ha d’estar amb ell. Per això, vàrem pensar que, com que les sales de la segona planta de la seu de PRODIS són grans i estan buides, es podien adaptar com a residència tutelada. Així, si algun usuari no se troba bé, els monitors dels tallers en poden tenir cura sense necessitat d’haver d’aturar l’activitat habitual”, comenta Joan Ferrer.

A més a més, “ens trobam que hi ha alguns usuaris que tenen problemes per desplaçar-se a Pollença, motiu pel qual els han d’anar a cercar. D’aquesta manera, ja serien a lloc. En definitiva, que disposant d’habitacions a la mateixa seu de PRODIS facilitaria la feina als professionals i donaria flexibilitat i garanties als usuaris”, assegura Ferrer.

El projecte

El projecte de l’habitatge tutelat està redactat. Contempla la creació de 9 places repartides entre 5 habitacions inidividuals i 2 de dobles. A més a més, hi ha una zona per al monitor amb un bany privat. “Ara mateix, el monitor del pis tutelat del Port, ha de dormir en un sofá-cama“, comenta Joan Ferrer.

Aquest habitatge suposaria donar cobertura a 9 persones, i sobretot podria cobrir les necessitat de respir, d’urgència puntual o temporal de les famílies, donant-los una tranquil·litat i seguretat de que estaran ben atesos.

Aquest Projecte de Vivenda Supervisada suposa una reforma integral i un cost que l’entitat no pot assumir sola, que fent un pressupost inicial aquest ascendiria a uns 267.058,41€.

Abans d’iniciar les obres, però, PRODIS ha de comptar amb el pertinent permís de l’IMAS que ha d’avaluar si el projecte reuneix les condicions per a la llicència. En aquests moments, “el projecte és a l’IMAS, però ens trobam que, amb tota la crisi del coronavirus, està aturat i no hem rebut resposta”, puntualitza.

Una vegada disposin del permís de l’IMAS, podran iniciar les obres. Per sufragar-les, disposen d’alguns estalvis i de les ajudes que, previsiblement, els donarà l’IMAS amb el qual tenen un conveni per donar cobertura a municipis de la zona nord de Mallorca com Alcúdia o la Pobla; Benestar Social de l’ajuntament de Pollença, el Govern de les illes Balears, entre altres.

Destinataris

Els principals destinataris d’aquest i de qualsevol altre projecte, iniciativa o programa de PRODIS, són les persones amb discapacitat que fan ús dels serveis. Beneficiant, així, els familiars, la societat i el municipi de Pollença en general.

L’objectiu

El principal objectiu d’aquest nou habitatge tutelat és fomentar el dret a l’autonomia i a l’habitatge de les persones amb discapacitat vinculades a PRODIS per així millorar la qualitat de vida. A l’hora que donar resposta a la demanda existent de places tutelades per part de familiars i usuaris.

A més d’atendre i donar cobertura al procés vital de les persones usuàries, i afavorir i mantenir al màxim el grau d’autonomia personal i social, possibilitant així la independència de les persones amb discapacitat.

Des del 2008, PRODIS disposa d’un habitatge tutelat al Port de Pollença que el 2018 va obtenir la certificació de qualitat. Com s’ha dit anteriorment, aquest servei no cobreix totes les demandes que té l’entitat tant de places fixes com de places de respir.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT
TOT MARCO digital