PRODIS, 25 ANYS MILLORANT LA QUALITAT DE VIDA DE LES PERSONES AMB DICAPACITAT INTEL·LECTUAL

17

Aquest dissabte 16 de setembre PRODIS (Associació Pro-Ajuda a Persones Discapacitades-Pollença) celebra una gran gala benèfica per commemorar els 25 anys que duen lluitant per millorar la qualitat de vida de les persones discapacitades. Aquesta gala tindrà lloc al claustre del convent de Sant Domingo i comptarà amb les actuacions de Marga Pocoví, David Tavaré, Martta, Juan de Son Rapinya, entre d’altres. Començarà a les 21 hores i tendrà un preu de 10 Euros (entrada més consumició).
Però aquest no és l’únic acte de commemoració, de fet PRODIS va començar a celebrar aquests 25 anys amb la Fira de l’any passat i els actes continuaran fins la Fira d’enguany. El més d’abril, al núumero 524 de PUNT iNFORMATIU POLLENÇA publicàrem un reportatge sobre els 25 anys amb una entrevista a Toni Vilanova, el més veterà dels usuaris de PRODIS.

PRODIS, 25 ANYS MILLORANT LA QUALITAT DE VIDA DE LES PERSONES AMB DICAPACITAT INTEL·LECTUAL

Enguany es compleixen 25 anys del naixement de l’Associació Pro-Ajuda a Persones Discapacitades de Pollença (PRODIS). Era l’any 1992 quan un petit grup de famílies amb un membre amb discapacitat, es decidiren a registrar l’associació. Amb l’ajuda de l’Area de Serveis Socials de l’Ajuntament de Pollença, començaren a donar passes per complir un objectiu global: millorar la qualitat de vida de les persones amb discapacitat intel·lectual. Per complir aquest objectiu era necessari lluitar per millorar la seva autonomia i la seva integració en el món laboral, social i cultural del municipi; així com assessorar i formar a les famílies i treballar per millorar la intel·ligència emocional dels socis.
En aquests 25 any s’han creat una sèrie de serveis que cobreixen tots aquests objectius durant tot el procés evolutiu de la persona amb discapacitat, però el camí no ha estat fàcil. No va ser fins dos anys després de la creació de l’associació que es va poder llogar un primer local on donar, primer de tot, temps d’oci de qualitat. Durant els anys següents es va anar establint l’associació contractant a professionals en diferents àmbits i creant els tallers ocupacionals. Durant els primers anys la seu de PRODIS va passar per diferents locals, fins que el 2005 es va adquirir el que abans era el casal de Ca na Franca. De llavores ençà l’associació s’ha establert amb força a la zona nord creant nombrosos serveis. Actualment l’associació treballa amb 26 usuaris, majoritàriament de Pollença -tot i que n’hi ha d’Alcúdia i Sa Pobla-, als quals donen assistència 16 professionals, a més d’un grup de voluntaris.
Un d’aquests serveis és el centre ocupacional l’Alzinar, on els usuaris fan tallers de cordatge de cadires, restauració de mobles, ceràmica i jardineria. Els usuaris del taller de jardineria cada dia treballen, gràcies a un conveni amb l’Ajuntament, per mantenir diversos jardins del municipi nets i arreglats.
Un dels objectius del centre ocupacional és la futura integració dels usuaris en el Servei d’Integració Laboral. Gràcies a aquest servei, molts usuaris treballen pel seu compte a diverses empreses com Cuxach o el Bar La Talaia, local a la plaça Joan Cerdà del Port de Pollença cedit a PRODIS per l’Ajuntament.
Aconseguir una major autonomia de les persones amb discapacitat intel·lectual és un dels objectius fonamentals de PRODIS. Per aquest motiu l’any 2008 es va obrir el primer habitatge supervisat a l’antic hotel Carotti. Actualment aquest habitatge es troba a un altre indret, on hi viuen 7 usuaris amb supervisió professional 24 hores.
PRODIS també disposa d’un servei d’atenció diürna que orienta i atén les necessitats personals, psicològiques i formatives de la persona amb discapacitat i de les seves famílies. A més de tots aquests serveis l’associació proporciona activitats esportives, culturals i d’entreteniment per tal de poder donar cobertura al temps lliure de la persona amb discapacitat.
Per celebrar aquests 25 anys l’associació té programats nombrosos actes. De fet, a la Fira de l’any passat es va donar el sus a la commemoració amb un acte on es va presentar un calendari molt especial. La Fira d’enguany marcarà el punt final de les celebracions. Un dels actes centrals va tenir lloc el passat 28 de maig amb un dinar multitudinari al Claustre del Convent on hi va haver actuacions i sobre tot un gran reconeixement a tota la gent que ha treballat perquè PRODIS arribi a aquest quart de segle amb més salut que mai.
Però qui són els vertaders protagonistes, són als usuaris, i per això PUNT iNFORMATIU POLLENÇA hem volgut xerrar amb el més veterà, en Toni Vilanova.

Quants anys tens i quant de temps fa que ets a PRODIS?
Tenc 53 anys i vaig començar a PRODIS l’any 1992, quan es va fundar. Jo tenia 28 anys.

Que feies abans d’entrar?
Primer vaig anar a escola a Monti-Sion i després vaig anar a l’agrupació pro-minusvàlids d’Inca Joan XXIII.

PUBLICITAT

Que recordes de quan vares entrar a PRODIS?
Me’n record que al principi només érem 10 o 11. Jo anava repartir cartells per tot el poble.

Com és el teu dia a dia?
M’aixec a les 7.15 i a les 8.30 venc aquí. Quan arrib em canvii de roba agaf les eines i anam a fer de jardiners. Avui hem anat a l’escola Joan Mas, demà anam a un hortet que tenim a Can Vidalet. Allà hi tenim sembrades tomatigueres, pebrers… Abans també quedava al centre ocupacional i llimava mobles, cordava cadires, feia fang… ara només faig de jardiner.
Devers les 10:30 venim a berenar i a les 11 tornam a fer feina fins a les 12.30. A les 13 vaig a dinar a ca meva. N’hi ha molts que queden a dinar en grup. Van a Can Moreno i al Club Pollença. A les 15.00 torn a venir al centre.

Que t’agrada més, jardineria o altres tallers?
El que m’agradava era repartir cartells.

I amb qui vius?
Visc amb la meva germana, el meu cunyat i la meva neboda.

Que és el que t’agrada més de venir a PRODIS?
Tot! Estar en gent, estar amb amics, la companyia…

Que fas en el temps lliure?
Aquí miram la tele, xerram de futbol… els dissabtes i diumenges, que no venc a PRODIS, vaig a voltar, vaig als bars…

Que has aconseguit durant aquests anys?
Ara he aconseguit tenir mòbil, me’l va regalar la meva neboda. Ara també tenc els meus doblers que em donen cada mes. Els guard a una capseta.

I de feina que has après?
Ara a l’hort he après a passar el motocultor, a sembrar tomatigueres i síndries, a muntar els canyissos. A l’hort hi anam els dimarts. També sé tallar bardisses amb estisores, passar la talladora de gespa.

T’agradaria poder tenir una feina i guanyar els teus doblers?
Molt!

Creus que hi hauria d’haver més empreses que donassin feina a gent com vosaltres?
Sí, jo crec que sí.

Et sents diferent de l’altra gent quan surts al carrer?
Me sent bé! Abans no tenia feina i estava avorrit. Anava a escola a Inca i… Però ara estic molt content i em sent molt bé.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT