PRIMERA COMUNIÓ – ABRIL 1960

1019

Impecables. Tots i cada un d’aquests nins que feren la Primera Comunió el mes d’abril de l’any 1960 van impecables. Ben pentinats, clenxa feta i vestidets de blanc, la majoria amb vestit de mariner, coll blanc o coll blau, i alguns amb vestit jaqueta de mudar. Tanta formalitat, és clar, exigia guants, guants blancs que enfunden les manones que sostenen una estampa religiosa i un objecte que sembla un pa amb una forma com a d’essa.

Bona part dels nins que apareixen a la imatge anaven a escola a Monti-Sion, a cals frares que se’n deia popularment, una escola estrictament per a nins. Tenien devers 7 anys, edat en què aleshores se solia fer la Primera Comunió.

La fotografia està feta a l’església de Monti-Sion, on es va dir l’Eucaristia aquell dia en què aquests nins celebraren la Primera Comunió.

1.- Ramon
2.- ?
3.- Joan Cladera
4.-
5.- Joan Vilanova
6.- Pep “Busso”
7.- Rafel Canyellas
8.- Miquel Salas “Catalanet”
9.- Joan Axartell “Villaronga”
10.- Xisco “Tit”
11.- Miquel Cerdà
12.- Gustavo Amer
13.- ?
14.- ?

La S de la Comunió vs Rotllo de Pasqua

Com cantava Joaquin Sabina enguany molts es demanen qui ens ha robat el mes d’abril, tancats dins cases a recer del coronavirus.

PUBLICITAT

Així ens ha passat Pasqua com ens passen aquestes setmanes tradicionalment de Primeres Comunions.

Afortunadament, hem aprofitat el temps per aprendre coses com, per exemple, que el diumenge de Pasqua, a alguns pobles com Lloseta o la Pobla, per esmentar-ne alguns, els padrins joves regalaven als fillols el Rotllo de Pasqua. O que, per la Primera Comunió, els infants eren obsequiats amb una pasat amb forma de S.

“Tens la recepta del Rotllo de Pasqua?” Em demanà una amiga de la Pobla. No en tenia ni idea. Mai no n’havia sentit parlar. Li vaig demanar a ma mare si sabia què era. Ella havia vist un reportatge per la tele. “És cosa de Lloseta”, em va dir. I, després va afegit, “a mi, m’ha semblat una cosa semblant a la S que ens donaven quan combregàvem”. Aquí ho deixàrem.

Vaig cercar debades per receptaris de casa i per la xarxa si trobava la recepta. Res. Un dia, rastrejant pels receptaris de Thermomix de Cati Ballester, vaig trobar la recepta del Rotllo de Pasqua.

Avui mateix, quan he vist la fotografia, m’he posat en contacte amb Cati Ballester per demanar-li si la recepta del Rotllo de Pasqua i de les S era la mateixa com creia ma mare. Són receptes diferents.

Gentilesa de Cati Ballester vos puc passar les receptes del Rotllo de Pasqua i de les S. Evidentment, tant una recepta com l’altra, són per fer amb Thermomix. Però, si no teniu aquest robot, sempre podeu adaptar-les.

Recepta S

Ingredients
70 gr d’ou (trencau dos ous dins un bol, rebateu-los una mica i pesau-ne 70 grams exactes)
90 gr de sucre
50 gr d’aigua
25 gr de mantega a temperatura ambient
230 gr de farina de força
10 gr de llevadura de forner
15 gr d’oli
30 gr de mantega

Elaboració
1.- Posam dins el tassó del Thermomix els 70 grams d’ou, el sucre, l’aigua i la mantega. Programam 15 segons, velocitat 5
2.- Afegim la farina. Programam 4 segons, velocitat 6
3:- Programam 8 minuts, tassó tancat, velocitat Espiga 3 (en aquest punt, convé estar pendent del Thermomix, perquè es pot moure)
4.- Quan faltin dos minuts per acabar, afegim la llevadura esmicolada pel bocal
5.- Incorporam l’oli. Programam 2 minuts, velocitat Espiga (Queda una pasta lluent). Deixam reposar dins el tassó durant 10 minuts.
6.- Untam una palangana amb oli. Feim petites porcions de pasta d’uns 50 grams i deixam reposar una hora com a mínim
7.- Transcorregut aquest temps. Agafam una porció de 50 grans, la pastam una mica amb les mans, l’estiram i feim un cordó.
8.- Li donam forma de S i la col·locam damunt una palangana untada amb oli. La deixam reposar com a mínim 10 hores.
9.- Encalentim el forn a 200º.
10.- Enfornam durant 10 o 15 minuts, depèn de cada forn
En treure-les del forn, ensucrar amb sucre pols.

És recomanable preparar-les d’un dia per l’altre.

S de comunió. Foto: Cati Ballester.

Recepta Rotllo de Pasqua

Ingredients
100 gr. de sucre
1 ou gros
100 gr. d’aigua
10 gr. de saïm
10 gr. d’oli
40 gr. de llevadura
Mitja llimona sucada
400 gr. de farina de força

Elaboració
1.- Dins el tassó del thermomix, posam el saïm, l’oli i l’aigua. Programam 1 minut, 37 graus, velocitat 1
2.- Afegim l’ou i el sucre. Programam 20 segons, velocitat 4
3.- Posam la llevadura i el suc de la mitja llimona. Programam 20 segons, velocitat 4
4.- Incorporam la farina. Programam 15 segons, velocitat 7
5.- Pastam 5 minuts, velocitat Espiga
6.- Traiem la pasta i la dividim en dues parts semblants. Formam dues boles i, amb les mans untades d’oli, feim un forat al mig estirant la pasta.
7.- Col·locam els rotllos damunt una llauna amb paper de forn, aplanam amb la mà i col·locam els confits. Deixam reposar 12 hores.
8.- Enfornam a 170º, durant un quartet d’hora, vigilant que cada forn és un món
9.- Mentrestant mesclam dues cullerades de sucre glas dins un tassó d’aigua per, tot d’una després d’haver tret el rotllo del forn, pintar-lo i que quedi brillant.

Rotllo de Pasqua. Foto: Cati Ballester.
PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT