PRIMAVERA I BELLESA

168

Robert Schumann va néixer a la ciutat alemanya de Zwickay, un 8 de juny de 1810. O sigui que aquesta setmana hagués complit, exactament, dos-cents onze anys.

De la desgraciada vida de Robert Schumann, fàcilment en trobareu informació a les enciclopèdies polsoses de casa o a la immensitat de la xarxa d’Internet. Així mateix, però, vull dedicar un parell de línies a la seva dona, Clara Weick. Pianista brillant i compositora, Clara va ser un puntal del Mestre del romanticisme (amb permís de Chopin i Schubert).

Clara

Considerada la pianista més important del segle XIX, Clara Wieck/Schumann era filla del Friedrich Wieck, professor de piano de Robert Schumann.

La diferència d’edat entre la filla i l’alumne, va marcar l’inici d’una relació amorosa clandestina i complicada. De fet, quan Schumann va demanar la mà de Clara, el pare i metre li va negar.

PUBLICITAT

Aquesta negativa va empènyer els enamorats a recórrer als tribunals per poder-se casar. Així que l’any 1839, sense tenir l’aprovació del pare de Clara, es casaren, iniciant així una vida compartida (la qual cosa no vol dir tranquil·la ni lliure de dificultats) fins a la mort de Robert.

I és que, com tants altres artistes romàntics, Robert tenia una salut mental inestable, amb alts i baixos constants. Durant aquests episodis depressius, Clara sempre li va fer costat i, després de la mort de Robert, es va entregar a donar a conèixer l’obra del seu marit per tot Europa. Després de diverses dècades de gires, va arribar la fama de Robert Schumann.

Primavera

Clara Schumann va tenir una gran influència musical sobre el seu marit, a qui, entre altres coses, va animar a compondre música per a orquestra i no limitar-se a la composició per a piano que, tanmateix, sempre tendrà un paper destacat en les composicions de Schumann.

La primera obra orquestral és la Simfonia núm. 1 en si bemoll major, op. 38, amb el subtítol “Simfonia Primavera”, va ser la primera simfonia composta per Robert Schumann.

Segons els diaris de Clara, els poemes a la primavera d’Adolph Boettger inspiraren Schumann. No obstant això, Robert va manifestar que havia estat inspirada pels poemes de Friedrich Rückert. En qualsevol cas, fou composta en un dels moments de màxima felicitat de Robert Schumann, poc després de casar-se i després d’haver fet les paus amb el sogre, Frederich Wieck.

Composta i estrenada en temps exprés durant el primer trimestre de 1841, en quatre dies va tenir la melodia i en un mes l’orquestració, la “Simfonia Primavera” es va sentir per primera vegada el 31 de març de 1841, a la Gewandhaus de Leipzig, sota la direcció de Felix Mendelssohn i amb Richard Wagner entre el públic. De fet, va ser Wagner qui, en sortir del concert, va manifestar la cèlebre sentència: “L’única salvació és la bellesa”.

La Simfonia núm. 1 en Si bemoll Major, op. 38 – “Simfonia Primavera” és la més tradicional de les quatre simfonies de Schumann. Al llarg dels quatre moviments, desprèn optisme.

I, ja per acabar, és bo saber que Simfonia de Primavera (Frühlingssinfonie) és el títol d’un film alemany de 1983, en què el director Peter Schamoni relata la turmentosa relació de Robert Schumann i la seva dona Clara Wieck.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT