PREOCUPACIÓ DE PAGESOS I PESCADORS

209

Pagesos i pescadors viuen amb preocupació aquests dies d’incertesa per la COVID-19, molt especialment per la caiguda de la demanda del sector de la restauració. 

La Cooperativa preocupada pel Mè pollencí 

Per més que les primeres paraules del president de la Cooperativa Pagesa de Pollença, Martí Solivelles, són en positiu, perquè “els pagesos som els únics que tenim una certa mobilitat i podem despatxar bé la poca producció d’hortalissa, fruita i verdura”`. La veritat és que aviat surt a rotle la preocupació pel Mè pollencí, ja que, “amb el tancament de tot el sistema turístic, què farem amb els mens si ni tan sols els podrem treure a fora?”, planteja Solivellas qui conclou que “un mes així és mal de passar, no només per a nosaltres, sinó sobretot per a restaurants i altres negocis del sector turístic que aquesta temporada es preveia bona i se’ls veia contents”. 

Davant la situació de crisi desfermada per la COVID-19, Martí Solivellas senyala que “en sortirem, capejant, perquè la carn de mè és un tipus de carn difícil de vendre, perquè s’ha duit a terme una mala cultura i, sobretot, s’han fet desastres com duu carn de mè d’origen desconegut que ha donat molt mala imatge a una carn que és bona”. Ara mateix, “a carnisseria, el Mè pollencí només es ven a una carnisseria del Moll, a una de Palma i a les del Corte Inglés. Avui, tenim 25 o 27 canals, quan hauríem d’estar a 40 o 50 i augmentant de cara a Pasqua”. Pel que fa a la venda de Mè pollencí als restaurants, que a més a més es fa de manera directe sense intermediaris entre pagesos i restaurados, “això ens mata” diu taxatiu Solivellas. 

Degustació de Mè pollencí a la passada Fira de Pollença.

A mode de solució, el president de la Cooperativa apunta a fer una campanya de congelació en perfectes condicions per garantir “les qualitats del Mè pollencí, podria funcionar, molt especialment de cara als mesos de juliol i d’agost, en plena temporada turística, quan hi ha molta demanda i això ens obliga a anar produir molt”. 

PUBLICITAT

Finalment, cal tenir en compte que la pagesia és un sector en crisi, una crisi que, a Mallorca, es veu agreujada pel producte que arriba des de fora. En aquest sentit, però, Solivellas comenta que “la producció no ha baixat i els preus han encarit una mica degut a la gran demanda que hi ha hagut aquests dies. Això ha passat en tot, fins i tot els pinsos volaven. És clar que, aquestes setmanes, podem esperar una baixada enorme, perquè tot allò que se n’han duit, ja no vendran a comprar-ho les properes setmanes.” 

Els pescadors assustats 

El president de la Confraria de Pescadors de Pollença, Joan Suau Xumet, diu que “els mariners estam assustats, perquè hem hagut de reduir la feina a la meitat i a més a més el producte no té demanda i hem hagut de baixar preus. No sé fins quan podrem aguantar aquesta situació”. 

La barca que duu la imatge de sant Pere a la processó de les barques. Foto Miquel Salas.
Foto Miquel Salas.

I és que, davant la caiguda de vendes per l’aturada del sector de la restauració, les Confraries de Mallorca han dividit l’illa en sectors i, segons el sector, surten a pescar un dia sí i un dia no. “Si el dia que surts a pescar, hi ha temporal, com és el cas d’avui, hem de quedar a terra”, comenta Suau Xumet. 

El funcionament és exactament com abans. Una vegada pescat, el peix es duu a les Confraries de Mallorca i ells el distribueixen per les peixateries. El tancament dels restaurats i hotels per mor de la COVID-19 ha fet que la demanda caigués i, amb això, els preus. O sigui que els jornals s’han reduït a la meitat i els preus han baixat, una situació del tot insostenible a un sector que ja arrossegava una crisi de fa anys. 

Des de Ports i Litoral, tranquilitat 

Entre les restriccions per l’estat d’alarma decretats per la COVID-19, els ports esportius de les illes Balears també estan tancats. En conseqüència, l’Oficina de Ports i Litoral del Port de Pollença està tancada, però atenen les telefonades i intenten resoldre els dubtes dels ciutadans que, de moment, “han estat molt respectuosos amb les noves normes i, des de dissabte, cap embarcació d’esbarjo ha intentat fer-se a la mar”, ha dit l’agent de Ports, Joan Suau Cerdà. 

Mentre duri l’estat d’alarma no poden fer-se a la mar ni les barques d’esbarjo ni les empreses nàutiques. Només els pescadors professionals. A més a més, els pantalans estan tancats. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT