POLLENCINS A LA NEU: PRIMERA ESQUIADA A LLESUI

1232

Pere Llobera “Morou”

Fa un parell mallorquí d’anys que, per motius laborals, vaig anar a fer feina una setmana al Parc Nacional d’Aigües Tortes i Sant Maurici, al Pirineu de Lleida. Un dels dies, juntament amb un altre guarda vàrem anar a la zona de Llesui i vaig poder veure les restes de l’antiga instal·lació i el que queda de les telecadires de l’estació d’esquí de Llesui. La situació actual em va fer molta llàstima i també hem feu recordar la primera esquiada que vàrem organitzar des de la Secció de Muntanya del Club Pollença, era el mes de febrer de l’any 1983.

En aquell temps era molt poca la gent de Pollença que sabia esquiar, pràcticament només la família Bellini hi anava cada any, record que es passejaven un parell de dies amb els esquis damunt el cotxe per a què els veiéssim.

Un grup dels participants a la primera esquiada. Agenollats en Joan “Xineta” i en Joan “Patriarca”, drets na Margalida Payeras, na Maria i na Rosa, drets a darrera en Martí Font i en Jaume de can Serra. Foto de febrer de 1983.

La llavor

L’hivern del 1979, juntament amb en Miquel Llobera “Sopera” i altres amics del GEM (Grup Excursionista de Mallorca ), organitzàrem una expedició a la zona del Pirineu de Lleida. Vàrem muntar la base d’operacions al refugi Josep Maria Blanch a 2.350 metres d’altura vora el llac Tort de Peguera. Record que cada matí havíem d’anar a cercar aigua al llac i amb el piolet picar fort per fer un forat al glaç per on poder treure aigua per beure i cuinar.

PUBLICITAT

Des del refugi cada dia fèiem una excursió a un cim de la zona, això suposava haver de caminar amb neu tall de genolls. Coincidírem amb un grup de francesos i vérem que per desplaçar-se d’un lloc a l’altre anaven amb esquis, feien més via i no es cansaven tant com noltros. Això em va fer pensar que havíem d’aprendre a esquiar, per això l’any 1983 vàrem organitzar la primera esquiada de la Secció de Muntanya del Club Pollença.

Na Maria Nicolau “Formentora” baixant dels remuntadors de la desapareguda estació de Llesui. Foto de febrer 1983.

La primera esquiada

Els participants d’aquesta primera expedició de pollencins a la neu foren: en Joan “Patriarca” i la seva dona, en Martí Font i na Margalida, en Joan “Xineta” i na Bel, na Francisca March i en Tolo, en Rafel March, en Tomeu Ferragut, en Nino i na Dolores, na Rosita Parets i en Jaume de can Serra, na Catalina Cifre, na Joana del Capitol i en Pere Morou com organitzador.

Partírem de Barcelona en bus i després de moltes hores de viatge, ja que hi havia moltes carreteres tallades a causa d’unes fortes pluges, que havien caigut dies abans, arribàrem al poblet de Llesui on l’any 1966 havien inaugurat una estació d’esquí. Ens vàrem instal·lar en uns apartaments dins el poble i cada dia el bus ens duia fins a l’estació que estava a 1 km. El primer dia desprès de llogar el material (esquís, pals i botes) agafàrem el telecadira que pujava a les pistes i allà férem el curset de 3 o 4 dies. Cal dir que no vàrem tenir molta sort amb l’estat de la neu ja que estava molt gelada i era més difícil aprendre’n, així i tot, després de moltes culades vàrem aconseguir aprendre a fer girs i baixar fent cunya. Després d’uns hiverns amb poca neu l’estació va tancar l’any 1987.

He dir que he intentat trobar fotografies d’aquesta esquiada però ha estat difícil degut als anys que ha passat, finalment me n’han deixades unes que encara que tenguin color d’ala de mosca, s’hi veu part del grup dels primers esquiadors pollencins.

Anys després vàrem començar a organitzar cada any un curset d’esquí, a vagades juntament amb el GEM de Palma, o amb el Consell, i finalment amb l’Ajuntament de Pollença, però això ja és per escriure un altre article de la història de l’esquí a Pollença.

Restes dels telecadires amb el poble de Llesui a baix. Foto de juliol 2017.
Les vaques pasturen per l’antiga estació d’esquí.
Els apartaments de Llesui on varen estar els esquiadors pollencins l’any 1983.Foto de juliol 2017.
El que queda del telecadira cobert de vegetació.
Per aquí pujàvem cada dia a les pistes d’esquí.
PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT