POLLENÇA UN DE “LOS PUEBLOS MÁS BONITOS DE ESPAÑA” ENMIG DE LA CONTROVÈRSIA

1033

Avui, divendres 27 d’agost, a les 20 hores al Claustre de Sant Domingo està previst l’acte públic en que l’Associació “Los Pueblos más bonitos de España” lliurarà la proclamació del poble com a membre de l’associació després d’haver estat inclòs en la xarxa el mes de gener de 2020. A la presentació està anunciada l’assistència del President de l’Associació, Francisco Mestre, del conseller executiu de Turisme i Esports del Consell de Mallorca, Andreu Serra, el conseller d’Educació, Martí March i de representants de l’Ajuntament de Pollença, encapçalats pel batle, Bartomeu Cifre.

Posteriorment hi haurà actuacions musical i de ball així com la visualització d’un vídeo.

Està previst que en finalitzar l’acte es destapi el cartell que acredita Pollença com a part de “Los pueblos más bonitos de España”.

Però aquest acte ja ha vengut precedit per les crítiques depart dels partits de l’oposició municipal i a les xarxes socials.

PUBLICITAT

A finals del 2019 el ple municipal va demanar l’adhesió a aquesta associació privada que agrupa a 104 poblacions espanyoles i hagué de superar una auditoria, amb més de quaranta requeriments, que se superà. Des de Punt informatiu Pollença hem intentat saber les avaluacions fetes i el resultat de l’auditoria, però, de moment, des de l’Associació no ens l’ha feta arribar, ja que des de l’Ajuntament han declarat que no en disposen.

La marca “Los Pueblos más bonitos de España” pretén ser una marca de qualitat que vol potenciar la bellesa dels pobles que en tenen el guardó i com a conseqüència la importància que té per a la localitat formar part d’aquest grup selecte i l’impacte i projecció que generarà a nivell turístic.

Escalonada del Calvari de Pollença. Foto Hans Monheim

La selecció

Els criteris de selecció dels pobles són molts i estan exposats a la seva pàgina web, però prèviament han decomplir que tenguin menys de 15.000 habitants, que el casc antic en tengui menys de 5.000; comptar amb un patrimoni arquitectònic natural certificat.

Una vegada feta i superada l’auditoria poden posar els rètols “Uno de Los más Bonitos de España” i usar-ne el segell en la seva promoció; en anys posteriors podria tornar ser auditat per comprovar que segueix superant els requisits exigits.

Un dels altres requisits és complir els requeriments econòmics que estableix l’Associació i que entre altres hiha: la visita de peritació que té un cost de 600 euros, la quota anual de 3.500 euros.

També s’incideix que en principi l’ús de la marca és exclusiu de l’Ajuntament, altres empreses, associacions,col·lectiu… del municipi no la poden usar, en principi, sense autorització de l’Associació.

També s’han de posar uns panells informatiu a les entrades del poble amb la inscripció i logo de “Uno de Los Pueblos Más Bonitos de España”.

Per la seva part l’Associació es compromet a fer promoció dels pobles mitjançant les seves xarxes socials.

Comunicat d’Alternativa per Pollença:

El partit Alternativa per Pollença davant l’acte depresentació ha fet públic aquest comunicat:

“El nostre regidor no assistirà a l’entrega del distintiu que la associació Los pueblos mas bonitos de España atorga a l’Ajuntament de Pollença.

Entenem que a tothom li agrada que li diguin que el seu poble és el més guapo, però no hi anirà perquè consideram que aquest distintiu no és res més que una nova acció de promoció turística que ve a perpetuar el model de monocultiu turístic i augmentar la massificació que ja patim.

Respecte al distintiu, i sense dubtar de l’existència d’un patrimoni arquitectònic important, sí que consideram que aquest podria protegir-se en major mesura, incloent per exemple al catàleg de patrimoni tots els edificis singulars que aquest equip de govern va excloure.

I respecte al patrimoni natural és evident que està en una posició de total vulnerabilitat, i la situació de la badia o la saturació de vehicles que pateix Formentor en són clars exemples; ambdós causats en gran part per la massificació que acabarà afavorint aquest distintiu.

Per tant, la sensació que tenim a Alternativa amb aquesta tipologia de distintius, és que s’està comprant un títol; quan en realitat si el que es pretén és que millori la percepció que pugui tenir del municipi tant la pròpia ciutadania com els visitants, el que cal és treballar per aque això sigui un fet, i no pagar 5.000 euros més les corresponents despeses de cartelleria i gestió per obtenir un distintiu.”

Vista pollencina. Foto: Hans Monheim.

Comunicat de Podem Pollença

Per la seva part Podem Pollença ha emès un extens comunicat que es pot veure a la web, d’on destacam:

“Sobre la iniciativa de Pollença dins els “Pueblos más bonitos de España”

Demà dia 27/08/2021 tendrà lloc l’acte de proclamació dePollença com a un dels pobles més bonics d’Espanya, al Claustre de Sant Domingo, acompanyats del Sr. Francisco Mestre, presidents de l’associació “Los Pueblos más Bonitos de España”. No sense haver tengut un debat intern, sa i analític, des d’Unides Podem Pollença volem emetre algunes consideracions cap a aquesta iniciativa, de la qual cal avançar que no se’ns ha fet partícips en cap moment ni se’ns ha donat veu, ni molt menys vot. De fet, la pròpia associació remarca que para unirse a dicha entidad, un pueblo ha de solicitar en primer lugar el acuerdo del pleno municipal o junta de gobierno, i en el cas de Pollença, se va optar per la Junta de Govern Local, evitant un debat de Ple.

Això es va realitzar amb la proposta de sol·licitud d’adhesió del nucli de Pollença del Municipi (no del Portde Pollença ni de la Cala Sant Vicenç perquè no es podia respectar el límit que marca l’associació de pobles màxim 15.000 habitants, s’entén), el dia 17/09/2019 en sessió ordinària de la Junta de Govern Local. Un dels justificantsés que l’associació “Els pobles més bonics d’Espanya” fou creada en 2011 per a afavorir el desenvolupament socioeconòmic rural i fomentar, difondre i promocionar turísticament municipis i nuclis rurals a través de la protecció i preservació del seu patrimoni social, econòmic, industrial, cultural i natural, de conformitat amb el disposat en l’article 3 dels seus estatuts.

Ja admesos, l’Ajuntament de Pollença ha d’efectuar pagaments cada any en concepte de quotes anuals. La Junta de Govern ja ha aprovat les quotes de 2020 i 2021, per imports de 4.500 € (JGL dels dies 15/09/2020 i06/04/2021 respectivament). L’acte d’inauguració també té un cost (400 € + IVA), així com els cartells que haurien d’identificar el nucli com un dels Pobles és bonics d’Espanya, cartells que l’Ajuntament encara ni ha col·locat.

Per mantenir-se, el Municipi ha de complir el que apareixa la carta de qualitat de l’associació. En resum, es demana posseir un patrimoni arquitectònic o natural certificat per algun document en poder de l’Ajuntament, i que s’ofereixi un patrimoni de qualitat que pugui ser apreciat pels criteris…

Es pot veure la resta de la nota a https//podempollenca.com

Vista del centre de Pollença. Foto Hans Monheim.
PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT