POLLENÇA FACILITARÀ LA VIDA A LES PERSONES AMB INCONTINÈNCIA CRÒNICA

546

Es calcula que un 5 per cent de la població de les Illes Balears pateix incontinència urinària o fecal causada per diverses patologies. De fet, entre 4.000 i 5.000 persones de les Balears pateixen malalties inflamatòries intestinals com Crohn o colitis ulcerosa i 3.500 persones tenen una ostomia (una obertura quirúrgica a l’abdomen, per on s’evacuen els productes de rebuig del cos), practicada a causa de càncer o de malalties intestinals.

Però la incontinència i el fet de dur un dispositiu d’ostomia, tot i afectar greument a la qualitat de vida d’un col·lectiu important, està completament silenciada, moltes vegades per les mateixes persones que la pateixen. Per aquest motiu diferents associacions com ABACCO ASIA s’han unit per sol·licitar a diverses entitats polítiques solucions per millorar la qualitat de vida d’aquest col·lectiu i normalitza el problema fent-lo més visible. Ajuntaments com Inca, Calvià o Marratxí ja han començat a prendre mesures. De fet a Inca ja han instal·lat el primer bany públic de l’illa adaptat per a persones ostomitzades de les Illes al carrer Mallorca.

Ara és el torn de Pollença. L’Ajuntament va aprovar al darrer ple una moció, presentada per Junts Avançam, en la qual es comprometia a signar un conveni amb les associacions ABACCO i ASIA en la qual es concretaven una sèrie d’accions. Aquest conveni se signarà a l’Ajuntament de Pollença dia 15 a les 13 hores després de la lectura d’un manifest.

Un distintiu que permetrà a les persones amb incontinencia aturar el cotxe a qualsevol banda de la via pública

Amb la signatura d’aquest conveni l’ajuntament es compromet a validar un distintiu per a vehicles (ja vigent a altres pobles), que permet als malalts de Crohn, colitis ulcerosa, ostomitzats o malalts d’incontinència anal o urinària aturar el vehicle a qualsevol lloc de la via pública, sempre que no impedeixi en la circulació de vehicles o vianants. A més d’aquest distintiu per posar al vehicle, els pacients que ho sol·licitin (a ABACCO o ASIA) també poden tenir un carnet que els permetrà fer ús dels banys dels comerços que s’adhereixin a aquesta iniciativa.

PUBLICITAT

Banys adaptats per a pacients ostomitzats

A la moció aprovada pel plenari, també es va aprovar habilitar amb els equipaments necessaris alguns banys públics perquè hi puguin accedir aquestes persones. A Inca, que el 2018 va signar un conveni semblant amb ABACCO, fa pocs mesos es va instal·lar el primer bany públic adaptat per ostomitzats a la plaça Mallorca.

Setmana mundial de la incontinència

A més l’ajuntament també s’ha compromès a treballar per a la visibilització d’aquestes problemàtiques. Per aquest motiu Pollença participarà en la Setmana Mundial de la Incontinència que tindrà lloc entre els dies 21 i 27 de juny, i un dels actes que es duran a terme serà la il·luminació de la façana de l’Ajuntament.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT