POLLENÇA APROVA UNA DECLARACIÓ INSTITUCIONAL AMB MOTIU DELS 500 ANYS DE LA GERMANIA

269

Pollença va ser un dels pobles més afectats per la revolta de la Germania, un dels episodis més cruents de la història de Mallorca i també un dels més silenciats. Amb motiu dels 500 anys de la Germania, al Ple ordinari de gener, l’ajuntament de Pollença va aprovar per unanimitat fer una declaració institucional segons la qual, a més de d’adherir-se al manifest que la comissió cívica Germania 500 ha elaborat per la commemoració de la Germania mallorquina (1521-2021), l’Ajuntament adopta diversos compromisos.

Aquest diumente 7 de desembre, a les 11’30 hores, a la plaça Vella de Pollença, es procedirà a la lectura pública del manifest de commemoració dels 500 anys de la Germania. Aquest acte es durà a terme seguint les mesures de seguretat sanitària vigents per evitar la propagació del coronavirus.

Més enllà d’aquest acte, al llarg de 2021, l’Ajuntament de Pollença tendrà en consideració la nomenclatura “de la Germania” a l’hora de posar nom a nous carrers o a canvis de noms que es puguin produir. A més a més, col·locarà una placa commemorativa i explicativa dels tràgics fets del dia de la Destrossa en un indret proper a l’església parroquial, on moriren un parell de centenars de pollencins.

Finalment, des de l’àrea de Cultura i Educació, s’impulsaran activitats divulgatives i didàctiques que contribueixin a la recuperació de la memòria històrica i el coneixement dels fets.

PUBLICITAT

La declaració institucional aprovada en sessió plenària a l’Ajuntament de Pollença, diu així:

En vista a que el proper 7 de febrer de 2021 es compliran cinc-cents anys de l’inici de la Germania de Mallorca, l’Ajuntament acorda sumar-se als actes de commemoració d’un dels episodis més rellevants de la història de Mallorca i del nostre municipi.

La Germania fou una revolta del menestrals de Ciutat, iniciada el 7 de febrer del 1521, i que aconseguí prendre el poder de l’Illa a l’aristocràcia durant dos anys i a la qual ben aviat s’hi sumaren els pagesos de la part forana, convertint-se Pollença en un important nucli agermanat. Les seves reclamacions no eren més que acabar amb la corrupció de les institucions i reformar un sistema fiscal injust que afavoria les oligarquies ciutadanes. Tot i els intents d’atreure el monarca a la causa, aquest decidí fer costat a l’aristocràcia. S’havia dictat sentència.

Dia 24 d’octubre de 1522 començà l’ocupació de l’illa per la zona d’Alcúdia, i dia 29 «les tropes entraren a sac i foc a l’interior de Pollença. La carnisseria va ser exemplar. En darrera instància, els soldats de l’Emperador calaren foc a l’església, cremant o ofegant a dos-cents pollencins, la majoria dones i nins.

Les fonts oficials posen per excusa unes fletxes enverinades llançades des de la torre campanar. Hores més tard, un estol d’agermanats enviats des de Ciutat per ajudar als pollencins va ser delmat sense contemplació, una setantena de morts restaren al camp de batalla i no pocs presoners foren penjats dels arbres del voltant. Només se salvaren els qui es refugiaren a la Serra.

S’estima que unes cinc-centes persones moriren a Pollença aquell dia de la destrossa. Mai s’havia vist ni es tornaria a veure una carnisseria semblant. Per això, aquella data fou recordada durant molts d’anys com el Dia de la Destrossa»

La desfeta agermanada continuà fins que el 8 de març de 1523, quan la Ciutat fou rendida a les tropes de l’Emperador. Tot i l’evident importància i magnitud de l’episodi de les Germanies pel poble de Pollença i per l’illa de Mallorca en general, i la destrossa i drama humà que suposà entre els contemporanis, la veritat és que aquest esdeveniment històric és en general poc conegut i se n’ha fet molt poca memòria. Probablement per no recordar el mal que el propi rei havia fet al seu poble.

Per tant, és voluntat d’aquest Ajuntament de Pollença recuperar la memòria d’un dels episodis cabdals de la història del municipi, i recordar a les persones que lluitaren per una Mallorca més justa.

Aprovada la moció, l’Ajuntament de Pollença va traslladar aquests acords a la comissió cívica Germania 500 alhora que procurarà que tots els actes a l’entorn de la Germania portin el segell el Vè centenari.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT