PERILLA EL QUIOSC DE GELATS VALLS AL PORT

1365
La resposta dels pollencins a Gelats Valls, ha estat massiva. Al quiosc del Port, s'han format llargues cues per signar que es mantingui aquest punt de venda que forma part de l'skyline del Moll. Foto Hans Monheim.
La resposta dels pollencins a Gelats Valls, ha estat massiva. Al quiosc del Port, s'han format llargues cues per signar que es mantingui aquest punt de venda que forma part de l'skyline del Moll. Foto Hans Monheim.

El quiosc dels Gelats Valls al Port de Pollença, popularment conegut com a Can Butxaca, està en perill i pot ser retirat, en origen per mor de la denúncia d’un veïnat. Davant aquesta realitat que afecta les famílies que viuen d’aquesta petita indústria local pollencina dedicada a l’elaboració de gelats artesans de qualitat des de l’any fa prop de cent anys, han emprès una recollida de signatures que, en aquests moments, via change.org ha recollit ja 3.279 signatures digitals més les que s’han recollit en paper amb l’objectiu d’evitar el tancament del quiosc del Port, un punt de venda que forma part del perfil del Port de Pollença, un indret que dóna caràcter a aquell nucli de població, un punt de trobada i de reunió que forma part de la memòria col•lectiva de tots els pollencins i visitants.
Qui vulgui signar a favor de mantenir el quiosc de Gelats Valls del Port, ho pot fer als mateixos quioscos o digitalment a través d’aquest enllaç.
Des de l’ajuntament de Pollença, carreguen contra l’anterior equip de govern que “va fer una autorització extraordinària i improrrogable que va finalitzar el 31 de desembre de 2015”. En aquest sentit, cal recordar que, durant la passada campanya electoral, el tema de Can Butxaca va ser un dels temes calents. Les intencions de l’anterior equip de govern anaven per una banda, mentre que, per l’altra banda, semblava que hi havia més sensibilitat envers la defensa de les empreses locals i arrelades. No ha estat així, ja que en la data en què expirava l’autorització ells ja governaven i per part de la família Valls hi hagut interès en parlar sobre la qüestió. Tanmateix, però, han hagut d’insistir molt per aconseguir parlar amb els responsables municipals. De fet, des de Gelats Valls, apel•len a la manca total i absoluta d’interès per part de l’Ajuntament. Durant tot l’hivern, han intentat reunir-se amb l’Ajuntament per trobar una solució al problema del quiosc del Port, un punt de venda que dóna feina a diferents empleats de Gelats Valls.
Més enllà de carregar les culpes a l’anterior equip de govern, des del mateix Ajuntament i quan la temporada turística fa més d’un mes que ha començat, apunten que “els propietaris de Gelats Valls sabien que no podien obrir el quiosc i malgrat no disposar de concessió administrativa decidiren obrir”.
Lluny d’assumir responsabilitats i amb la recollida de signatures que ha superat les expectatives (dissabte 16 d’abril iniciaren la campanya i amb un cap de setmana assoliren més de 3.000 signatures), afirmen que “és una obligació legal que els quioscs fixos en domini públic es licitin i s’adjudiquin amb un concurs públic i obert”. I ara, mes d’abril de 2016 quan fa 11 mesos que guanyaren les eleccions, i 10 que prengueren possessió dels càrrecs i quatre que expirà el termini de la pròrroga extraordinària i improrrogable concedida per l’anterior equip de govern, afirmen que “estam enllestint una licitació per un quiosc de gelats respetant la legalitat a través d’un concurs públic i obert.
Molt més explícits, o si més no menys partidistes, Alternativa per Pollença, al blog Urxella, asseguren que ”la Transparència es demostra en fets i no amb paraules” i que “ni al passat ni en l’actualitat l’Ajuntament ha actuat amb diligència per solucionar aquest tema”.
Diuen des d’Alternativa que “l’espai ocupat pel quiosc de venda de Gelats Vals (instal•lació fixa) al Port de Pollença es troba en domini públic i fa molts d’anys que hauria d’haver sortit a licitació. A la Junta de Govern de maig del 2015 [que reprodueixen íntegrament tant al blog Urxella com al Facebook de l’Ajuntament] trobareu una enumeració de les sol•licituds de l’actual GELATS VALLS SL al manco des de 1967 a l’Ajuntament del quiosc del Port de Pollença i les autoritzacions en comissió de Govern de 20 de febrer de 1992 a la qual es va encarregar a l’Arquitecte municipal el projecte tècnic per a la nova estructura del quiosc també es va aprovar la iniciació del procediment per a la licitació per a l’adjudicació de la concessió corresponent que mai es va dur a terme”.
Durant la passada legislatura i seguint l’article publicat per Alternativa al blog Urxella, enumeren que, durant la passada legislatura, “el 15 de setembre de 2014 el CAFE CAPUCHINO 1919 SL va presentar una sol•licitud en la qual ve a exposar que el quiosc de Gelats Valls envaeix l’espai autoritzat o autoritzable per al seu propi local, i va sol•licitar la realització per l’Ajuntament de les gestions necessàries perquè es modifiqui l’emplaçament de dita estructura o bé que se li sol•liciti autorització a Cafe Capuchino 1919” i que “el 9 de gener de 2015, el CAFE CAPUCHINO 1919 SL, va registrar un altre escrit recordant l’anterior i afegint que tenia interès directe en gestionar el punt de venda de gelats, i sol•licita informació envers les autoritzacions administratives, amb la finalitat de poder-ne optar a la gestió. El mateix 9 de gener GELATS VALLS SL, va presentar escrit a l’Ajuntament en el qual exposa haver dut a terme la venda de gelats durant molts d’anys a llocs fixos, i sol•licita ocupació de la via pública amb llocs fixos de venda de gelats en els llocs de costum a la Plaça Major de Pollença i al Passeig Anglada Camarassa del Port de Pollença”.
És més “l’informe que podeu trobar a la Junta conclou que atesa l’existència de les sol•licituds de GELATS VALLS SL i el CAFE CAPUCHINO 1919 SL per a l’aprofitament del quiosc cal que es faci la licitació de la seva concessió però com estava a punt de començar la temporada turística del 2015 i es tardarien mesos en fer l’adjudicació definitiva aconsella atorgar concessió administrativa de forma directa al peticionari GELAT VALLS SL de forma provisional i improrrogable fins al 31 de desembre de 2015 mentre s’iniciava, tramitava i adjudicava definitivament el procediment de concessió administrativa en règim de concurrència amb licitació pública”.
Fet i fet, Alternativa conclou que “d’aquesta forma arribam a la situació actual; el nou equip de govern no ha realitzat la licitació i en començar la temporada Gelats Valls ha obert el quiosc i el Café Capuchino 1919 ha reiterat les seves queixes. Sembla que l’equip de govern ha demanat a Ports el trasllat del quiosc però que de moment no ha obtingut resposta. En aquest moment esperam que l’equip de govern ens informi exactament de quina és la situació actual i el que pensen fer a aquest tema”.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT