PERE SALAS I LA FUNDACIÓ COLONYA, PREMIS 31 DE DESEMBRE DE L’OCB

452

El Doctor en Història, Pere Salas, i la Fundació Guillem Cifre de Colonya han estat premiats per l’Obra Cultural Balear (OCB) amb els Premis 31 de desembre.

Pere Salas ha rebut el Premi Miquel dels Sants Oliver destinat a premiar un treball editat durant l’any de la convocatòria que prengui el passat o el present de les Illes Balears com a camp d’investigació o objecte d’estudi, pel seu estudi sobre L’espanyolització de Mallorca (El Gall Editor, 2020).

L’OCB valora L’espanyolització de Mallorca de Pere Salas per oferir un estudi rigorós dels mecanismes emprats pel nacionalisme espanyol i el seu Estat per espanyolitzar els mallorquins. Per la seva anàlisi de la consolidació dels estats-nació a partir de les revolucions liberals de finals del set-cents i, molt especialment, durant el segle XIX.

Per l’anàlisi de com els mallorquins adoptaren, per grat o per força, uns codis de conducta que avantposaven la identitat espanyola, basada en l’Estat i en la cultura castellana, a qualsevol altra, entre elles la catalano-mallorquina.

PUBLICITAT

Per altra banda, la Fundació Guillem Cifre de Colonya ha rebut el Premi Francesc de Borja Moll, un premi destinat a premiar una entitat que s’hagi destacat a les Illes Balears per la seva dedicació a la normalització de la llengua, la cultura o la identitat nacional. 

Des de l’OCB, valoren la trajectòria social i cultural de la Fundació pollencina que li ve marcada des de la seva fundació, l’any 1880 per Guillem Cifre de Colonya, primer, com a institució d’ensenyament i immediatament després com a caixa d’estalvis escolar.

A més a més, destaquen la seva promoció i participació de la Fundació Colonya en tot tipus d’activitats d’interès general. Pel seu suport a projectes culturals de les Illes Balears. Pel manteniment, des de l’any 1981 del premi de narrativa infantil i juvenil Guillem Cifre de Colonya.

També han estat distingits per l’OCB amb els Premis 31 de desembre el cantautor Lluís Llach amb el Premi Josep Maria Llompart; el científic Pasqual Calbó i Caldés amb el Premi Emili Darder; l’Associació d’amics del poble Sahrahuí amb el Premi Bartomeu Oliver; Rels d’Eivissa i Salvatge Cor de Mallorca han rebut el Premi Bartomeu Rosselló-Pòrcel i el glosador de Formentera Vicent Jeroni ha rebut el Premi Aina Moll i Marquès, entre altres.

Aquest 2020 no hi haurà Gala

L’OCB ha lliurat aquest dimecres 16 de desembre, a Can Alcover els Premis 31 de Desembre a les persones guardonades. Enguany a causa de les circumstàncies actuals, el president de l’entitat, Josep de Luis, ha explicat que no es durà a terme gala anual i, en canvi, es produirà un programa de televisió de 55 minuts de durada que s’emetrà el dia de Sant Esteve, 26 de desembre, a vespre a IB3 i el dia de Reis al Canal 33.

Durant l’acte de lliurament dels premis, l’OCB ha dedicat una menció «molt especial» al col·lectiu de persones dedicades a la sanitat a les Illes Balears. «Enguany més que mai han demostrat que són un servei essencial que cobreix molt més enllà d’un compromís laboral. I al mateix temps que tenim present totes les persones que han mort i han partit malaltia durant enguany, som conscients de la quantitat de vides que han salvat els nostres serveis sanitaris».

Igualment, l’OCB ha expressat la seva «admiració i màxima estima» per totes les persones que formen part del sector cultural que en aquest 2020 «han demostrat que la Cultura és essencial i imprescindible».

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT