ELS NOSTRES NOMS DE LLOC: LA CREUETA

169
Imatge de la zona de la Creueta. Foto Hans Monheim.

Possiblement un dels paisatges més fotografiats de Mallorca i que més ha contribuït a la imatge turística de l’illa és el que es pot contemplar des de l’anomenat Mirador de la Creueta.

Tot i ser aquest el seu nom oficial, el primer que hem de dir és que no és la única denominació que pren l’indret. Per començar, s’ha de dir que també és conegut com a Mirador del Colomer, perquè una de les panoràmiques més impressionants és aquella que presenta aquest illot com a eix central. Així mateix, se’l coneix com a mirador de Formentor o mirador d’en Parietti, en honor a l’enginyer Antoni Parietti Coll, on s’aixeca un monument a la seva memòria (1968) com a constructor de la carretera del Port de Pollença a Cala Pi de la Posada (1925). De fet, el mirador va ser construït l’any 1961 damunt els penya-segats, a 232 m. d’altura sobre el nivell de la mar.

Però, quina és l’etimologia del topònim Mirador de la Creueta?

Al diccionari Català -Valencià -Balear se defineix “creueta” com a un derivat de “creu” en tots els seus significats. I precisament això és el que ens explica l’Arxiduc Lluis Salvador d’Àustria, al seu famós llibre “Die Balearen in Wort und Bild geschildert (Les Balears descrites en paraules i imatges), 1869-1884, quan afirma: “Llamado así por una cruz de madera allí existente, ya que desde aquí es de donde se divisa en primer lugar, viniendo de Formentor, el Puig de la Mare de Déu.”

Tanmateix el topònim és molt anterior a aquesta data, doncs era conegut al manco des de l’any 1383 (vg. Llibre comú, de Cúria Reial, a l’Arxiu Municipal de Pollença, signatura 46), perquè designava una creu feta a una pedra o roca, que delimitava les partions entre les alqueries de Formentor i Albercuix.

PUBLICITAT

El coll de la Creueta, el Mal Pas i la Bretxa

En aquest punt es troba el coll de la Creueta, on antigament s’iniciava un camí tortuós i ple de dificultats anomenat el Mal Pas, fins travessar el punt conegut com a la Bretxa (el Mirador del Colomer també es diu Mirador del Mal Pas). El poeta Costa i Llobera, dins el seu poema “De l’agre de la terra”, a la narració “La gerreta del catiu”, al capítol primer titulat “La Tosa”, escriu la següent codolada:

“(…) Era costum que un present
fes per la tosa
cada fadrina rumbosa
a l’estimat,
si ja estava concertat
lo noviatge.
Per això un antic missatge
prou s’encamina,
cualcant a la pollencina
un mul de bri,
per aquell aspre camí
de la Talaia,
a on lo Mal-Pas esglaia
fent-se admirar.
Deixant enrera pinar (…)”

Creueta o Creveta

Arribats a aquest punt hem de dir que en el llenguatge vulgar o col·loquial, el mot creueta es pronuncia creveta (kɾəvə́tə), el mateix que passa amb els topònims lleó
(llevó), creuer (crever), can Suauet (can Suavet), can Saurí (can Savorí), clauet (clavet), pouet (povet), raó (ravó), grauet (gravet), i altres. Aquesta figura gramatical s’anomena “epèntesi”.

Finalment, dins el terme municipal de Pollença, amb aquest mateix mot de “la Creueta” trobam una propietat rústica situada en la zona de Cuixac, entre les finques de l’Arengada, ca na Pacs i la Font. I també, segons el geògraf Miquel Àngel March, una creu de marès que hi ha damunt una roca, devora la Síquia dels Moliners, a la possessió de Ternelles. No se sap molt bé el significat d’aquesta creu allà on està situada.

Juan M. Torres Velasco
jmtorres953@msn.com

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT