PER A UNA PATRONA CONJUNTA I FEMINISTA

1054

El col·lectiu La Mala Pècora ha editat un programa que, amb el títol “Patrona Feminista” convida a viure la festa en conjunt. En aquest fulletó, a més de com es pot participar (inscriure’s als diferents grups, com anar vestida, assajos, itineraris i altres actes encaminats a la participació activa de les dones al Simulacre), també hi ha un seguit d’activitats promogudes per part de La Mala Pècora. Finalment, el fulletó s’arrodoneix amb un seguit de textos sobre el paper de la dona a la festa. Així, a la introducció, apunten que “fins l’actualitat, el paper de les dones a les festes s’ha limitat a la seva participació com a observadores o facilitant que la festa eminentment masculinitzant es donés amb èxit”. Per altra banda, també senyalen “l’estratègia del silenci, com per exemple l’Ajuntament de Pollença, no incloent el batalló de dones al Programa de Festes”. I conclouen que “amb el treball conjunt la festa s’enriqueix”.

Llavors recullen un fragment del text de Ramon Picó i Campamar en què es descriu com era el Simulacre el 1858, un combat en el qual les dones hi tenien un lloc actiu. Aquest document, el més antic que es coneix dels Moros i Cristians de Pollença, va donar-lo a conèixer l’historiador Pere Salas ara fa dos anys a les planes de PUNT iNFORMATIU (EL PRIMER SIMULACRE DE RAMON PICÓ I CAMPAMAR).

També hi ha un lloc per a la glosa, la que posen Maribel Servera i Tomeu Cifre “Fus”. Si un comença amb uns versos contundents com “Anem totes al combat/ en sentir el repic/ de la llibertat./ Cal combatre cada dia/ fent de la utopia/ una realitat”, l’altra acaba amb una invitació d’alt nivell: “Pollencins i pollencines alçau-vos per la igualtat!”.

Per acabar, conviden tothom que vulgui comprometre’s lluitar contra el matxisme lluint una cinta lila per braçalet o a un lloc visible. Aquestes cintes es pot recollir a Can Butxaca, La Birreria, La Granota, OAKLAND o Sadanar.

PUBLICITAT

Activitats Patrona Feminista

Divendres 26 de juliol, a les 21 hores, a la Birreria (c/ Temple, 7), Penjada de bandera #JoTambeVullLluitar en el context de la baixada de la bandera de la Birreria.

A les 22 h., al Claustre de Sant Domingo, la psicòloga pollencina, Maria Cerdà Arrom, dirà el pregó de festes que, aquest 2019, duu per títol “Treu el Joan Mas que hi ha dins tu, i sigues qui ets”.

Diumenge 28 de juliol, a les 20:30 hores, a la placeta de Sant Jordi, Assaig.

Dimarts 30 de juliol, a les 18 hores, Taula rodona a Ràdio Pollença amb Rosa Cursach (directora insular d’Igualtat del Consell de Mallorca), Martí Capó (agent d’Igualtat de la zona nord de Mallorca) i representants del col·lectiu feminista La Mala Pècora.

Divendres 2 d’agost, a les 17 hores, a la plaça Major, Rebuda de la Tropa de Cornetes i Tambors del Soldà. Duu el teu mocador per «fer de camiseta».

A les 18 hores, al carrer Metge Sureda (antic carrer de Les Filoses), Punt de trobada del batalló femení per anar juntes cap al lloc de la batalla.

A les 19 hores, Simulacre de moros i cristians i cristianes.

Tal i com apunten al programa Patrona Feminista: El batalló femení s’incorporarà a la batalla amb una envestida des del carrer de Sant Jordi (esperarem davant la Cortera), en el moment en què els moros ja han reculat tot el carrer Major i just a continuació del combat de Sant Jordi, entre en Joan Mas i en Dragut.

Seguiu les indicacions de les combatents de la primera fila per tal de que tot surti bé! Després, continuarem cap a can Escarrintxo com la resta de cristians i també com ells tornarem darrera en Joan Mas en acabar la batalla.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT
TOT MARCO digital