PASQUA  AL  CARRER  JONQUET 

477

L’any 2016, Pasqua va ser pel mes de març. Aleshores, compartírem amb els lectors una fotografia antiga de la processó del Diumenge de Pasqua, al carrer del Jonquet, a mig camí de l’Encontrada de la plaça del Mercat i la de la place de l’Almoina.

Som al mes d’abril i Pasqua ja ha passat, però no hi va haver Encontrada ni processó ni… Confinats dins casa, a resguard del coronavirus, volem compartir aquella instantània que ens va deixar Joan J. Albis Bernat i sobre la qual dèiem:

Som a la Setmana Santa, dies de fer panades, robiols i formatjades, i vespres de processons. Són festes marcades per les vacances de primavera i pel sentit religiós original de la Passió i Resurrecció de Jesús. 

Les processons del Dijous Sant i del Divendres Sant, especialment aquesta darrera, gaudeixen de bona salut. La gent surt al carrer expressament per veure els sirineus, contemplar els Quadres Plàstics, participar-hi… i, fins i tot, pollencins, externs i turistes pugen al Calvari per seguir el Davallament. 

PUBLICITAT

Per contra, la processó de l’Encontrada, la processó que se celebra el matí del Diumenge de Pasqua, passa per hores baixes. No hi falta la Banda ni els cantaires, no hi manquen els representants de les confraries i del clergat, tampoc s’hi troben a faltar les imatges de la Mare de Déu i de Jesús que porten damunt les espatles diversos joves…, però sí que, cada any, hi ha menys escolanets i dels 12 apòstols, cada vegada en falten més. Per tant, estam davant una processó en franca decadència. 

La fotografia que avui ens ocupa probablement és dels anys 60, potser principis dels 70, i està agafada al carrer del Jonquet, després de la primera encontrada a la plaça del Mercat i poc abans de la segona, a la plaça de l’Almoina. L’itinerari devia ser, si fa no fa, com el d’ara pel carrer Mercat, Jonquet, Metge Sureda, Santa Bàrbara, Major i Antoni Maura. Tanmateix, però, era molt més solemne, tot i que la fotografia no faci patent aquesta solemnitat. 

La instantània, en canvi, sí que recull la part més musical, els cantaires amb Joan Albis amb ulleres de sol i Pedro “Lloro” a l’altra banda de carrer, i la Banda de Música posant melodia a les lletres entonades pel cor d’homes. Més al fons, és interessant reparar una massa de gent, persones que anaven a la processó, pollencins i pollencines que, després de veure-la passar, se sumaven a la comitiva que, en acabar el recorregut, assistien a l’Ofici que es diu a la Parròquia, l’Ofici de Pasqua.  

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT